ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Γιατί όταν φοροδιαφεύγει το Δημόσιο δεν τιμωρείται ακαριαία όπως και ο ιδιώτης...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:06:00 μ.μ. | |
 Η αδικία του να σε ξεζουμίζει το κράτος με νέους φόρους ενώ φοροδιαφεύγει το ίδιο, ξεπερνάει και την τραγελαφικότητα της πιο νοσηρής φαντασίας.  Ένα σημαντικό περιστατικό φοροδιαφυγής εντοπίστηκε μετά από έλεγχο της υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και μετά από καταγγελίες τουριστών.

Ας δούμε την υπόθεση:
Μετά από καταγγελίες τουριστών ότι κατά την αγορά αναμνηστικών από το κατάστημα του Μουσείου της Κνωσού δεν τους δόθηκαν αποδείξεις, έγινε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Οικ..

Σημειώνουμε ότι το πωλητήριο, εντός αρχαιολογικού χώρου, ανήκει – ως συνήθως – στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (Τ.Α.Π.) του Υπουργείο Πολιτισμού και ως επί το πλείστον, οι υπάλληλοι είναι συμβασιούχοι με τελικό εργοδότη, το Υπ.Πο.
Το Τ.Α.Π. αποτελεί νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και, ουσιαστικά, είναι ο εισπρακτικός μηχανισμός του Υπ.Πο..

Οι ελεγκτές προσποιήθηκαν τους τουρίστες, έκοψαν εισιτήρια εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο · για αρκετή ώρα, παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις συναλλαγές και τις πωλήσεις που γίνονταν από τους 8 υπαλλήλους του Πωλητηρίου.

Οι υπάλληλοι του καταστήματος, κάθε φορά που εισέπρατταν χρήματα από μια πώληση, σημείωναν απλώς το ποσό σε ένα κοινό βιβλίο ( προφανώς για να αποδώσουν ταμείο στο τέλος της ημέρας).

Όταν δε, οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, οι υπάλληλοι του Πωλητηρίου υποστήριξαν ότι δεν κόβουν αποδείξεις διότι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και … δεν προλαβαίνουν.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη ταμειακής μηχανής. Δεν είχε ανοίξει η μηχανή.

Ζητώντας από τους υπαλλήλους να χτυπήσουν απόδειξη στην ταμειακή μηχανή, οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι η μηχανή είναι χαλασμένη. Οι ελεγκτές όμως διαπίστωσαν ότι η ταμειακή μηχανή λειτουργούσε κανονικά.

Λίγο αργότερα, όταν οι ελεγκτές επιχείρησαν να διασταυρώσουν τα στοιχεία της μηχανής, ανακάλυψαν ότι η μηχανή ήταν αδήλωτη και συνεπακόλουθα, παράνομη και αν λειτουργούσε κάποτε και έκοβε αποδείξεις, αυτές θα ήταν πλαστές.

Στις συνεχείς ερωτήσεις των ελεγκτών, οι υπάλληλοι του Πωλητηρίου επαναλάμβαναν ότι ακολουθούν την πρακτική της μη έκδοσης αποδείξεων «με άνωθεν εντολή» χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν ποια ακριβώς ήταν η εντολή και ποιος την έδωσε.

Οι ελεγκτές καταλόγισαν εντέλει συνολικά 534 παραβάσεις, που αφορούσαν τη μη έκδοση αποδείξεων μέσα μόνο σε μία ημέρα · συνεχίζουν δε την έρευνα, για τον εντοπισμό του εύρους των φορολογικών παραβάσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ανέφερε σχετικά: «Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικών αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία. Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.) ζητά με ανακοίνωσή της, ο έλεγχος να γίνει προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «ώστε οι ευθύνες, αν υπάρχουν, να αποδοθούν και να καταμεριστούν δίκαια».

Τέλος, δήλωση σχετικά με το θέμα έκανε και η Πρόεδρος του Τ.Α.Π., κα Λούβη – Κίζη, που ανέφερε ότι: «Θεωρώ ότι το ΣΔΟΕ μας βοηθάει με την έρευνα που κάνει, στη δουλειά μας ώστε να βάλουμε μια τάξη στα πράγματα. Η υπόθεση, όπως είναι αυτονόητο, θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και εμείς, ως Ταμείο και Υπουργείο, θα πράξουμε όσα πρέπει σε ό,τι αφορά στις ευθύνες αυτών που εμπλέκονται».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ