V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Τι θα απομείνει τελικά από Ελλάδα;

 Αν διαβάσει κανείς τα στοιχεία των ελληνικών ακινήτων που έχουν βγει στο σφυρί, παθαίνει σοκ. Αυτό θεωρείται αδιανόητο, όταν μάλιστα συντελείται από μία κυβέρνηση που προεκλογικά δήλωνε ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Όπως ανακοινώθηκε μετά τη “συμφωνία” του τρίτου μνημονίου, “εταίροι” και κυβέρνηση προσδοκούν απ’ αυτό το… αλισβερίσι να μαζέψουν 50 δις ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα πάνε για το «χρέος» και τα άλλα μισά για την ξανά-μανά ανά-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Των ιδιωτικών αυτών, υψηλής κερδοφορίας, επιχειρήσεων, στις οποίες ήδη έχουν δοθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την τελευταία εξαετία, άλλα 260 δις. Αποτέλεσμα αυτής της… ενίσχυσης ήταν να διογκωθεί δυσθεώρητα το “χρέος”, που βαραίνει τις πλάτες μας!

Και βέβαια, όταν εκποιούνται οι βασικές υποδομές της πατρίδας μας, δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όταν εκποιούνται οι καλύτερες παραλίες μας, όταν εκποιούνται κομμάτια μοναδικής αξίας και φυσικού κάλλους, όταν εκποιούνται ακόμη και ολόκληρα νησιά, πώς αυτό το κράτος που λέγεται Ελλάδα δεν μετατρέπεται σε προτεκτοράτο; Και μάλιστα απ’ εκείνους που το θέλουν… “ισχυρό” και εντός και του σκληρού πυρήνα της ΟΝΕ;

Προβληματίζει, όχι απλώς η σιωπή αλλά η “επιχειρηματολογία” υπέρ αυτού του ξεπουλήματος εκείνων που μέχρι χθες όχι απλώς ήταν αντίθετοι με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά έκαναν και αγώνα για να τη σταματήσουν.

β) Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που πρόκειται να εκποιηθεί για 900 περίπου εκατομμύρια ευρώ, είναι έκτασης 6000 στρεμμάτων και θεωρείται ένα από τα καλύτερα φιλέτα της πατρίδας μας. Για να φτάσουμε μέχρι τα 50 δις ευρώ, που θέλουν να μαζέψουν, θα χρειαστεί η πώληση-εκποίηση εξήντα περίπου ανάλογων ακινήτων!

Δείτε έναν κατάλογο ακινήτων του Δημοσίου που έχουν βγει στο σφυρί:

ΑΚΙΝΗΤΑ, ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΛΙΜΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ έτοιμα για εκποίηση


• Τα 1.000 ακίνητα που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η λίστα περιλαμβάνει 3.000 ακίνητα που είναι άμεσα αξιοποιήσιμα όμως τα 1.000 θεωρούνται πιο ώριμα. Περιλαμβάνονται το Πρασονήσι Ρόδου, το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι, το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν, εκτάσεις στην Ερμιόνη Αργολίδος, πλησίον των δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών, εκτάσεις στην Ηλεία (Κυλλήνη, Ζαχάρω κ.λπ.) και τη Μεσσηνία (Πύλος, κ.ά.). Ακόμη εκτάσεις στον νομό Πέλλας (εκτάσεις στο όρος Βόρας, στον Άγιο Αθανάσιο και στη λίμνη Βεγορίτιδα), σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής (Βουρβουρού, Τορώνη συνολικής έκτασης 160 στρεμμάτων) και εμπορικά αστικά ακίνητα σε Κολωνάκι, Ψυχικό, κέντρο της Αθήνας.

• 53 στρέμματα παραθαλάσσιας έκτασης στην Κυλλήνη, 55 στρέμματα παραθαλάσσιας έκτασης στο Pευκί Εύβοιας, 26 στρέμματα στη Σαντορίνη, 145 στρέμματα στην Κέρκυρα, 180 στρέμματα στην παραλία της Ζαχάρως.

• Η Αθηναϊκή Ριβιέρα. Τα «φιλέτα» της παραλιακής της Αττικής, μεταξύ αυτών, η έκταση από το Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο έως το ΣΕΦ αλλά και εκτάσεις από Βάρκιζα έως Σούνιο με κυριότερο τις «Αλυκές» στην Ανάβυσσο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται συνολική αξιοποίηση της έκτασης από το Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο έως το ΣΕΦ. Εκτιμάται ότι στον συγκεκριμένο χώρο μπορούν να γίνουν επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ.

• Ολα τα Ολυμπιακά ακίνητα που παραμένουν κτίρια «φαντάσματα». Μεταξύ αυτών το κλειστό στο Γαλάτσι, ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε Ηράκλειο, Βόλο, Θεσσαλονίκη αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ ή το Κωπηλατοδρόμιο στον Σχινιά και το Κέντρο Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο.

• Τα Ξενία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και περί τα 900 ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές, για τα οποία όμως πρέπει να υπάρξουν προτάσεις αξιοποίησης υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές.

• Ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η περίπτωση του οποίου θα επανεξεταστεί και πιθανότατα να υπάρξει νέος διαγωνισμός, o οποίος όμως δύσκολα θα δώσει τα 300 και πλέον εκατ. ευρώ του πρώτου.

• Ακίνητα ασφαλιστικών ταμείων και φορέων του Δημοσίου. Κυρίως μεγάλα κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να στεγάσουν κρατικές υπηρεσίες.

• Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται σε 1,43 δισ. ευρώ, με το ΙΚΑ να διαθέτει τα περισσότερα: 202 ακίνητα αξίας 670 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων με 73 ακίνητα αξίας 148,8 εκατ. ευρώ. Άλλοι φορείς με μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι το ΝΑΤ (21 ακίνητα αξίας 132 εκατ. ευρώ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που προέκυψε από την ένωση των επικουρικών ταμείων (57 ακίνητα αξίας 130 εκατ. ευρώ) και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (9 ακίνητα αξίας 130 εκατ. ευρώ).

• Το Ελληνικό. Η έκταση που έχει παραχωρηθεί με τίμημα πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσε να ενταχθεί στο Ταμείο η μελλοντική εισροή εσόδων από την αξιοποίηση του «φιλέτου».

• Ακίνητα όπως το κτήμα στο Τατόι, η πρώην ναυτική βάση στις Γούρνες (έκτασης 738 στρεμμάτων), η πρώην Φωνή της Αμερικής στην Ξάνθη (παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρεμμάτων), περισσότερα από 200 στρέμματα παραθαλάσσια στο Ρίο – Αντίρριο.

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ