Ένας μεζές καταπληκτικός, για κρασάκι ή μπύρα και... καλή παρέα. Το καλό με τα μύδια σαγανάκι, είναι ότι μπορούμε να τα φτιάξουμε όπως μας αρέσουν, κοκκινιστά ή άσπρα, με σκόρδο ή χωρίς, με ή χωρίς ρίγανη. Νηστίσιμα ή με φέτα, δοκιμάστε τα και απολαύστε τα, οπωσδήποτε!
Μύδια σαγανάκι (σαχανάκι)
Υλικά
• 500 γραμ. μύδια ψύχα
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
• 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, περασμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
• ½ ποτήρι κρασιού κρασί
• 1 φλυτζ. τσαγιού νερό ζεστό
• ρίγανη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 100 γραμ. φέτα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Αν πάρουμε φρέσκα μύδια, τα πλένουμε πολύ καλά, τα ξύνουμε με προσοχή και με ένα μαχαιράκι, τραβάμε τις τριχούλες.
Σ᾿ ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα μύδια με ένα ποτήρι νερό, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε για 5'.
Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα, αντί για νερό, τα αχνίζουμε με κρασί.
Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάμε.
Αν μας αρέσουν τα μύδια με το κέλυφος, συνεχίζουμε το μαγείρεμα όπως είναι, αλλιώς αφαιρούμε την ψύχα και πετάμε το κέλυφος.
Αν χρησιμοποιήσουμε μύδια κατεψυγμένα, αφού τα ξεπαγώσουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε μπολ, με δυο κουταλιές ξύδι και νερό που να τα σκεπάζει, για 10' με 15'.
Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Σ᾿ ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα μύδια και τη φέτα.
Ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10' - 15', μέχρι να πήξει.
Ρίχνουμε τα μύδια και τη φέτα (αν βάλουμε), ανακατεύουμε και βράζουμε για άλλα 5' περίπου, ανακατεύοντας άλλες δυο φορές.
Αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά και σερβίρουμε.
-- Αν το θέλουμε νηστίσιμο, παραλείπουμε τη φέτα.
-- Εάν δεν τα θέλουμε κοκκινιστά, αφαιρούμε την ντομάτα, τον πελτέ και το κρεμμύδι, και προσθέτουμε 2 κουτ. τις σούπας μουστάρδα, 1 μικρή πιπεριά τουρσί ψιλοκομμένη, 2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι και 1 φλυτζ. τσαγιού νερό.
Σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπεριά στο λάδι, προσθέτουμε τα μύδια, τη μουστάρδα και σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε άνηθο και μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το αλεύρι διαλυμένο στο νερό.
Βράζουμε για 5' ως 10', μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Δυο λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε.
Τα σερβίρουμε ζεστά.
-- Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 15'.