V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Η εκπαίδευση στην «κόψη του ξυραφιού» …

Άρθρο της Σόνιας Τάνταρου – Κρίγγου, Δικηγόρου
Υποψήφιας Βουλευτού Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας

 Η κυβέρνηση της «για πρώτη φορά αριστεράς» που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, κουβαλώντας την δική της παράδοση και την αντίληψη που θέλει το εκπαιδευτικό σύστημα σαν ένα από τους πιο σημαντικούς «Ιδεολογικούς Μηχανισμούς του Κράτους» (κατά την αριστερή φρασεολογία), θεώρησε το χώρο της εκπαίδευσης ως ένα προνομιακό πεδίο προκειμένου να ξεδιπλώσει το πολιτικό-ιδεολογικό της στίγμα. 

Έτσι, με αποφάσεις, πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις της, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το απίθανο «δίδυμο» Μπαλτά-Κουράκη, στο οποίο ανέθεσε τις τύχες του Υπουργείου Παιδείας (και υπό τα απαθή βλέμματα των λαλίστατων κατά τα άλλα κυβερνητικών της εταίρων, των ΑΝΕΛ), προχώρησε μέσα στους επτά μήνες της θητείας της στην κατεδάφιση της εκπαίδευσης.

Γκρέμισε κατά τρόπο συστηματικό ό,τι είχαν προσπαθήσει να συμμαζέψουν (εν μέσω μάλιστα των πιεστικών οικονομικά συνθηκών) οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και στη θέση τους επανέφερε καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών διατάξεις του παρελθόντος. Η οπισθοδρόμηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση με την επαναφορά των «αιώνιων φοιτητών» και την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης. Η (ανακληθείσα λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε) κατάργηση των Πρότυπων Σχολείων. Η απίθανη «κοπτοραπτική», ιδιαίτερα μάλιστα στο θέμα των εξετάσεων, στη Μέση Εκπαίδευση. Τα απίστευτα κενά διδακτικού προσωπικού στη Στοιχειώδη και Μέση Εκπαίδευση λίγο πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Και, τελευταία, η ακατανόητη απόφαση για επιβολή ΦΠΑ 23 % στην ιδιωτικά παρεχόμενη εκπαίδευση (φροντιστήρια, σχολές ξένων γλωσσών, ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ, κλπ), είναι ελάχιστα μόνο δείγματα της λαίλαπας που εξαπέλυσε μόλις μέσα σε επτά μήνες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα η κυβέρνηση της «για πρώτη φορά αριστεράς».

Μοιραίο επακόλουθο όλων αυτών είναι σήμερα, η εκπαίδευση της χώρας να βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού». Να κινδυνεύει να χάσει ξανά το έδαφος που κέρδισε με τα βήματα προόδου των τελευταίων χρόνων, και να απειλείται με «πισωγύρισμα» σε εποχές που αποτελούσε απλώς την οπισθοφυλακή της οπισθοδρόμησης της Ελληνικής κοινωνίας. Και μόνο το γεγονός ότι το νέο σχολικό έτος ξεκινά σήμερα με καταγεγραμμένα κενά 25.000 εκπαιδευτικών στη Στοιχειώδη και Μέση Εκπαίδευση, όταν 2.504 εκπαιδευτικοί–κομματικοί ημέτεροι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν αποσπασθεί με υπουργικές αποφάσεις σε εξωδιδακτικές θέσεις, είναι αρκετό για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για το «ξεχαρβάλωμα» στο οποίο οδήγησε η για «πρώτη φορά αριστερά» την εκπαίδευση της χώρας. Αλλά και το γεγονός του μουδιάσματος των γονέων εξ αιτίας της επαπειλούμενης επιβολής του ΦΠΑ 23 % στην ιδιωτικά παρεχόμενη εκπαίδευση, που τους οδηγεί να κάνουν «δεύτερες σκέψεις» για το αν θα γράψουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, σε ξένες γλώσσες, κλπ, λίγες μόλις ημέρες προτού ανοίξουν τα σχολεία, είναι και αυτό αρκετό για να πείσει για την ανατροπή στον οικογενειακό προγραμματισμό σε σχέση με την εκπαίδευση που επέφερε η ανευθυνοϋπεύθυνη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μπροστά σε αυτήν την αρνητική πραγματικότητα, η Νέα Δημοκρατία διά του Προέδρου μας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι στη σύγχρονη «οικονομία της γνώσης» η εκπαίδευση αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής διαδικασίας, έχει αναγάγει την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος όλων των βαθμίδων σε κορυφαία προτεραιότητα της πολιτικής της. Και έχει δεσμευθεί ότι ως «κορμός» της επόμενης κυβέρνησης της χώρας, όχι μόνο θα άρει τους αναχρονισμούς και τις στρεβλώσεις που επέφερε σε αυτήν η 7/μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και ότι θα αναδείξει την εκπαίδευση στην κατ’ εξοχήν εθνική επένδυση με την οποία η πατρίδα μας θα κάνει πράξη την ταχύτερη δυνατή έξοδό της από την κρίση.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ