ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

"Καυτός" χειμώνας στην Υγεία!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:06:00 μ.μ. |
  Βαρύς αναμένεται ο χειμώνας που έρχεται για τους ασθενείς αλλά και για τον χώρο της Υγείας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου θα επιφέρει άδικες αυξήσεις στα νοσήλια, στις ακτινοθεραπείες, στις χημειοθεραπείες, στους τοκετούς αλλά και στα φάρμακα. Αυξήσεις που θα τις πληρώσουν, φυσικά, από την τσέπη τους οι ασθενείς. Την ίδια ώρα, τα δραματικά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζουν ολόκληρα νοσοκομεία να κλείσουν, όπως το θεραπευτήριο του Διδυμοτείχου αλλά και πολλές παθολογικές, ορθοπεδικές, οφθαλμολογικές και άλλες κλινικές στο ΕΣΥ, όπως στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και του Ναυπλίου. 

Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν βγαίνουν οι εφημερίες, όπως στη Νεφρολογική Κλινική και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Οσον αφορά τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, οι διατάξεις του τρίτου Μνημονίου αναμένεται να φέρουν τσουνάμι απολύσεων, καθώς με την παράταση του clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων) έως το 2018 πολλές ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια δεν θα αντέξουν. Ιδιαίτερα επιβαρυντική θα είναι, επιπλέον, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με 29% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου επιπλέον του φόρου επιτηδεύματος των 600 ευρώ, καθώς αναμένεται να οδηγήσει στην καταστροφή ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, ενώ θα αυξήσει και τη μετανάστευση γιατρών στο εξωτερικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος της χώρας ζητάει να ενισχυθεί το ΕΣΥ με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων θεραπευτηρίων, αλλά και για να προστατευτεί η ιδιωτική υγεία από τη λαίλαπα των μέτρων του αριστερού Μνημονίου.

Λιγότερες οι εφημερίες

Το 2016 μπαίνει μαχαίρι στον Προϋπολογισμό, διότι, όπως προβλέπει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αντί να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες στην Υγεία, που σήμερα είναι στα 4,2 δισ. ευρώ, αναμένεται να μειωθούν.
Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΟΠΥΥ, από τα 3,9 δισ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για το 2015, λόγω της ανεργίας θα είναι πολύ χαμηλότερες των 3,5 δισ. ευρώ που έκλεισαν το 2014.
«Ο προϋπολογισμός από δημόσιες δαπάνες και ασφαλιστικές εισφορές, από τα 8 δισ. ευρώ που είναι σήμερα ή 4,3% του ΑΕΠ, εκτιμούμε ότι θα μειωθεί στα 7,5 δισ. ευρώ συνολικά, δηλαδή περί το 4% του ΑΕΠ» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος.

Τα τραγικά κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό κενό παραμένουν, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για 2.500, 3.000 και 4.500 προσλήψεις.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που πολλές κλινικές μένουν εκτός εφημερίας περισσότερο από 15 μέρες τον μήνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Νεφρολογική Κλινική του Ασκληπιείου της Βούλας, στην οποία λειτουργεί και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς τον Σεπτέμβριο δεν θα εφημερεύσει για 18 ημέρες!

«Φωτιά» στα ιδιωτικά

Την ίδια ώρα, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια αυξάνεται ο ΦΠΑ από 13% σε 23%, σε μια σειρά από εξετάσεις και πράξεις, όπως ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες, τοκετοί, εξωσωματική, ακτινογραφίες και άλλες πράξεις. Το κόστος, φυσικά, μετακυλίεται στους ασφαλισμένους, που για άλλη μια φορά θα πληρώσουν το μάρμαρο!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από ανθρώπους της αγοράς, η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% δεν ήταν όρος της τρόικας, αλλά πρόταση της πρώην αριστερής κυβέρνησης, που επιθυμεί διακαώς ένα υπερτροφικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Τι σημαίνει, όμως, στην πράξη αύξηση του ΦΠΑ στο 23%; Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει έως 600 ευρώ την ακτινοβολία του καρκινοπαθούς σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Οι ακτινοβολίες στοιχίζουν από 1.000 έως 2.000 ευρώ και τη διαφορά την καλύπτει ο ασθενής. Εάν η ακτινοβολία στοιχίζει 2.000 ευρώ, ο ασθενής δίνει 1.400 ευρώ από την τσέπη του. Με την αύξηση του ΦΠΑ 23% ο ασθενής θα δώσει 460 ευρώ επιπλέον και αυτό διότι η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία χαρακτηρίζονται «κλειστή νοσηλεία» -δηλαδή νοσηλεύεται μία μέρα στο νοσοκομείο- αντί για «ανοιχτή», όπως θα έπρεπε.

Φάρμακα: Πάνω η συμμετοχή

Ολο και περισσότερα φάρμακα θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, εάν τελικά πέσει η φαρμακευτική δαπάνη από τα 2 δισ. ευρώ στο 1,6 δισ., σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος: «Ηδη ο ΕΟΠΥΥ έχει βγάλει εκτός θετικής λίστας εκατοντάδες φάρμακα, όπως αντιβηχικά, σπρέι για τον λαιμό, καρτιζονούχα, φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια, τεχνητά δάκρυα για την ξηρότητα των ματιών, δερματολογικές αλοιφές και άλλα. Ολα αυτά τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες. Εάν μειωθεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη, τότε το Ταμείο δεν θα αποζημιώνει και άλλα φάρμακα».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ