Με σχεδόν όλους τους πρωτοκλασάτους υπουργούς στα ψηφοδέλτιά του, με μετακινήσεις κορυφαίων στελεχών και με καραμπόλες της τελευταίας στιγμής, που προκλήθηκαν από (ή και προκαλούν) αναστάτωση συγκροτήθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου δεν έδωσε ακόμη στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο επικρατείας – υπάρχει προθεσμία μέχρι αύριο – όπως και δεν ανακοίνωσε επισήμως την σειρά κατάταξης στην Α’ και Β’ Αθήνας, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα, πώς ακριβώς κατανέμονται οι δυνάμεις.
Στις αξιοσημείωτες νέες παρουσίες περιλαμβάνονται ασφαλώς αυτή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη στην Α’ Θεσσαλονίκης, της ηθοποιού Ταμίλας Κουλίεβα στην Β’ Αθήνας και του πανεπιστημιακού Κώστα Δουζίνα στην τρίτη θέση της Α’ Πειραιά (παίρνει τη θέση του Στάθη Λεουτσάκου που αποχώρησε για τη ΛΑΕ).
Στις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής είναι η μη συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά στο ψηφοδέλτιο της Βοιωτίας, όπως φαινόταν, κάτι που μάλλον σημαίνει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Όπως μάλλον θα συμβεί και με την Θεανώ Φωτίου, που δεν είναι στη Β’ Αθήνας, όπου είχε εκλεγεί την προηγούμενη φορά.
Για το Επικρατείας προορίζονται επίσης Γιάννης Δραγασάκης και Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε εκλόγιμες θέσεις. Πληροφορίες θέλουν να έχει κλείσει και ο Κώστας Γαβρόγλου.
Η δυσκολία κατανομής των θεωρούμενων εκλόγιμων θέσεων έφερε αλλαγές και μετατοπίσειςσε πολλές περιφέρειες. Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε… χώρο στην Α’ Αθήνας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκλογή στενών του συνεργατών και πρώην υπουργών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην παραδοσιακή του περιφέρεια υποψήφιος, αλλά στο Ηράκλειο (όπου υπήρξε η αποχώρηση του Μιχάλη Κριτσωτάκη για τη ΛΑΕ) και στη Λάρισα, όπου σημειώθηκε η παραίτηση της Ηρώς Διώτη, (στην τρίτη θέση τοποθετήθηκε ο Νίκος Παπαδόπουλος).
Έτσι στην Α’ Αθήνας, όπου έμειναν κενές δύο εκλόγιμες θέσεις (έφυγε στο μεταξύ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου) θα μπουν λογικά ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, τα ονόματα των οποίων υπάρχουν στη λίστα, αλλά δεν έχει γνωστοποιηθεί η σειρά.
Στη Β’ Αθήνας υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις. Εκτός της κυρίας Φωτίου, δεν θα είναι υποψήφιος και ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μετατέθηκε στη Β’ Πειραιά, για να αναπληρώσει το κενό του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Έτσι δημιουργούνται συνολικά οχτώ κενά, καθώς λείπουν τα ονόματα Τσακαλώτου-Δραγασάκη, ενώ στο μεταξύ εκτός βρέθηκαν και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Κώστας Ήσυχος (οι 3 τελευταίοι πήγαν στην ΛΑΕ).
Τα πέντε από τα έξι κενά θα καλύψουν σίγουρα ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο Νίκος Τόσκας, ο Χρήστος Σπίρτζης, (οι δύο πρώτοι ήταν και υπουργοί και βουλευτές, ο τρίτος ήταν εξωκοινοβουλευτικός υπουργός), ο Γιάννης Θεωνάς και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος.
Απομένει να διευκρινιστεί πώς θα είναι η τελική σειρά κι αν θα είναι σε καλή σειρά η κυρία Κουλίεβα, ο Νίκος Σκορίνης και ο Δημήτρης Στούμπος που επίσης είναι στη λίστα. Ενδιαφέρον έχει και σε τι σειρά βρίσκονται τελικά οι Αννέτα Καβαδία και Βασιλική Κατριβάνου, εκ των 53 που είχαν ψηφίσει ΠΑΡΩΝ στο μνημόνιο.
Κατά τα άλλα στις περιοχές που υπήρξαν κενά από αποχωρήσεις και παραιτήσεις βουλευτών:
Ο Αριστείδης Μπαλτάς εξασφάλισε, όπως είχε γράψει το protothema.gr την πρώτη θέση στην Αττική με την πρώην υφυπουργό Ράνια Αντωνοπούλου να τοποθετείται στην οριακά εκλόγιμη έκτη θέση τελικά.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είναι πρώτος στην Α’ Θεσσαλονίκης, με τέταρτο τον Μάρκο Μπόλαρη.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι πρώτος στη Μεσσηνία, ο Δημήτρης Μάρδας δεύτερος στη Β’ Θεσσαλονίκης στη θέση της Λίτσας Αμανατίδου, ενώ στη Φθιώτιδα έγινε θρίλερ μέχρι την τελευταία ώρα, με θύμα την Βασιλική Λέβα, η οποία κόπηκε κατόπιν των σφοδρών αντιδράσεων από την νομαρχιακή επιτροπή. Έτσι τα δύο κενά στις εκλόγιμες θέσεις (είχε φύγει για τη ΛΑΕ ο Βασίλης Κυριακάκης) καλύπτουν ο Θανάσης Μιχελής και ο Γιάννης Σαρακιώτης.
Ο Θέμης Μαμουλίδης και ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι στην Κοζάνη στις θέσεις των Ραχήλ Μακρή και Ευγενίας Ουζουνίδου.
Η Μπέτυ Σκούφα στην Πιερία, ο Γιάννης Γκιόλας στην Αργολίδα, ο Κώστας Σπαρτινός και ο Ανδρέας Ριζούλης στην Αχαία, ο Γιώργος Καραγιώργος στην Ευρυτανία, ο Γιώργος Παπαηλιού στην Αρκαδία, ο Χρήστος Αντωνίου στην Ημαθία, ο Κώστας Παυλίδης στην Κέρκυρα, ο Γιώργος Πάλλης στη Λέσβο, ο Μανώλης Θραψανιώτης στο Λασίθι, ο Κώστας Μορφίδης και ο Γιώργος Παπαφιλιππου στην Καβάλα, η Ολυμπία Τελιγιορίδου στην Καστοριά, η Δήμητρα Μανώλη και η Ευαγγελία Τσουμπέκου στην Μαγνησία, ο Νίκος Θηβαίος και ο Σπύρος Ακριβάκης στη Βοιωτία.
Στη Δράμα παρέμεινε στην πρώτη θέση ο Χρήστος Καραγιαννίδης, αν και είχε ψηφίσει ΠΑΡΩΝ στο μνημόνιο.
Το ψηφοδέλτιο της Αργολίδας περιλαμβάνει τα ονοματα:
1 Γκιόλας Ιωάννης
2 Αντωνοπουλος Γεωργιος
3 Σεραφείμ Θοδωρής
4 Χατζοπουλου Αγγελινα
5 Μποζιονέλος Γιώργος