V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Το κινητό θέατρο του Ήρωνος στην αρχαιότητα που έπαιζε αυτόματα το μύθο του Ναυπλίου!!!

 Η τεχνολογία των αρχαίου ελληνικού κόσμου είναι ο πρόγονος της σημερινής παγκόσμιας τεχνολογίας και χωρίς αυτήν θα ήταν αμφίβολη η εξέλιξη της. Τα τεχνολογικά επιτεύγματα που διάθεταν οι αρχαίοι Έλληνες πραγματικά προκαλούν θαυμασμό και έκπληξη.

Οι αρχαίοι Έλληνες διευκόλυναν πολύ την ζωή και δεν τους έλειπε απολύτως τίποτα. Είχαν ανακαλύψει τεχνολογικές κατασκευές που τους βοηθούσαν και τους διασκέδαζαν. Πολλά υλικά και τεχνολογίες εμφανίστηκαν και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα από το 2000 πΧ μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Τα περισσότερα που εφηύραν σήμερα χρησιμοποιούνται σε πολλές τεχνολογικές κατασκευές αλλά ιδιαίτερα στο μηχανισμό ενός αυτοκινήτου, όπως οι τροχαλίες και οι ιμάντες, υδραυλικές βαλβίδες και υδραυλικοί ελεγκτές, προγραμματιστές και αυτόματοι πλοηγοί και κοχλίες και περικόχλια.

Στο περίπτερο 3 της 80ής ΔΕΘ παρουσιάζονται οι σημαντικότερες εφευρέσεις και τα μουσικά όργανα των αρχαίων ελλήνων. Υπάρχουν εφευρέσεις που σε εντυπωσιάζουν αμέσως και σε κάνουν να αναρωτιέσαι.

Ο κινηματογράφος και το σίριαλ των αρχαίων Ελλήνων

Το κινητό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος, που ήταν προγραμματισμένο αυτοκινούμενο κουκλοθέατρο. Αλλά υπήρχε και το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος, που πρόκειται για τον κινηματογράφο των αρχαίων Ελλήνων. Στο θέατρο του Ήρωνος παρουσιάζεται αυτόματα ο μύθος του Ναυπλίου που θέλει να εκδικηθεί τους Αχαιούς που σκότωσαν τον γιο του Παλαμήδη στην Τροία.

Οι σκηνές παρουσιάζονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και κάθε φορά έπρεπε να το παρακολουθήσουν για να μάθουν την συνέχεια, όπως ένα σίριαλ. Το συγκεκριμένο θέατρο είχε πολύ μικρές διαστάσεις, για να μην αμφιβάλουν οι αρχαίοι Έλληνες ότι όλα γίνονται αυτόματα, διότι αν ήταν μεγαλύτερο ίσως να νόμιζαν ότι μέσα στο κουτί υπήρχαν άνθρωποι που κουνούσαν τα ανθρωπάκια.

Ο αρχαίος αυτόματος πωλητής

Ο αυτόματος πωλητής είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα αλλά με το όνομα «αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη». Ο συγκεκριμένος αυτόματος πωλητής τροφοδοτούσε με αγιασμό τους αρχαίους. Έριχναν ένα πεντάδραχμο και έπεφτε πάνω στο δίσκο ενός ζυγού, με την εκτροπή του οποίου άνοιγε μια κωνική βαλβίδα και έρρεε αντίστοιχη, του βάρους του νομίσματος, ποσότητα νερού.
Ο ηχητικός συναγερμός του Ήρωνος

Στις πόρτες τους οι αρχαίοι είχαν και συναγερμό. Ήταν μια ηχητική διάταξη που ενεργοποιούνταν όταν άνοιγε κάποιος την πόρτα. Αποτελούνταν από μια σάλπιγγα προσαρμοσμένη σε κοίλο ημισφαιρικό δοχείο που αναρτιόταν από μια αρθρωμένη ράβδο. Με το άνοιγμα της θύρας ένα σχοινί επέτρεπε την κλίση της ράβδου και επομένως την κάθοδο της σάλπιγγας. Το ημισφαιρικό δοχείο βυθιζόταν σε ένα δοχείο με νερό και ο εγκλωβισμένος αέρας σε αυτό ανάγκαζε τη σάλπιγγα να ηχήσει.
Το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ανθρωπότητας
Το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας εφευρεθεί βέβαια στην αρχαία Ελλάδα και είχε το όνομα η «θεραπαινίς του Φίλωνος». Το ρομπότ φτιάχτηκε για να βάζει αυτόματα κρασί και να το αραιώνει με νερό. Πρόκειται για ένα ανθρωποειδές ρομπότ με τη μορφή υπηρέτριας, που στο δεξί χέρι της κρατούσε μια κανάτα. Όταν ο επισκέπτης τοποθετούσε έναν κύπελλο στην παλάμη του άρχιζε την διαδικασία αυτόματα.
Επίσης σημαντικές εφευρέσεις ήταν το παιχνίδι οστομάχιον, πρόγονος του παζλ, το ρολόι-ξυπνητήρι, η κούπα του Πυθαγόρα, με την οποία για πρώτη φορά το ποτήρι έχει την μορφή που έχει σήμερα αλλά και πολλά μουσικά όργανα που είναι πρόγονοι των περισσότερων σημερινών οργάνων. Το πανδούρο, η βαρβιτός, η ύδραυλις του Κτησιβίου (το πρώτο πληκτοφόρο μουσικό όργανο), η φόρμιξ, η κιθάρα του Απόλλωνα και του Ορφέα αλλά και το χαλκεόφωνον που είναι τα σημερινά ντραμς. Τότε τα «ντραμς» αποτελούνταν από τέσσερεις χάλκινους δίσκους που κρούονταν με μια ράβδο. Οι δίσκοι είχαν την ίδια διάμετρο αλλά διαφορετικά πάχη.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ