ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Έρευνα σοκ: Τα περισσότερα θαλασσοπούλια έχουν πλαστικά στο στομάχι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:24:00 μ.μ. |
 Ένα πεταμένο πλαστικό καπάκι, μια ταπεινή διαφανής σακούλα -λίγοι προσέχουν τα φονικά όπλα μιας ακούσιας γενοκτονίας στους ωκεανούς. Το 80% των θαλάσσιων πτηνών έχει πλαστικά αντικείμενα στο στομάχι, και μέχρι τα μέσα του αιώνα το ποσοστό εκτιμάται ότι θα φτάσει το 99% για ορισμένα είδη.
Έχει τύχει να βρούμε ακόμα και 200 κομμάτια πλαστικού σε ένα πουλί

Η δραματική προειδοποίηση έρχεται από μελέτη που επανεξετάζει τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για να εκτιμήσει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και την πιθανή εξέλιξή του. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PNAS.

Πλαστικά πώματα, σακούλες και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Μέσα στα θαλασσοπούλια ανακαλύπτονται όμως και αναπάντεχα αντικείμενα, όπως συνθετικές ίνες από ρούχα οι οποίες δραπέτευσαν από το πλυντήριο και κατέληξαν στη θάλασσα μέσω του υπονόμου.

Οι παγίδες πλέουν και απομακρύνονται από τις ακτές ακολουθώντας τα θαλάσσια ρεύματα σε όλη την υδρόγειο. «Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες στο νότιο όριο του Ινδικού, του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, μια περιοχή που θεωρείται σχετικά αμόλυντη» γράφουν οι συντάκτες της βρετανο-αυστραλιανής μελέτης, με επικεφαλής τον Κρις Ουίλκοξ του Κοινοπολιτειακού Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO).

Φώτο: Άλμπατρος που βρέθηκε νεκρό με το στομάχι γεμάτο πλαστικά αντικείμενα (US Fish and Wildlife Service)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ