ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή ροδιού λόγω καιρικών συνθηκών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:30:00 π.μ. |
 Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή ροδιού. Φέτος αναμένεται μείωση της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Από έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπολογίζεται ότι σήμερα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ροδιάς στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στα 20.000 στρέμματα. 

Όμως επειδή υπήρξαν προβλήματα στην καλλιέργεια και οι τιμές παραγωγού τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν μια «κάμψη», ειδικότερα στο νωπό προϊόν, πολλοί παραγωγοί εγκατέλειψαν το προϊόν. Καλύτερες τιμές κερδίζουν τα νωπά ρόδια που πηγαίνουν για εξαγωγή κυρίως προς την γερμανική αγορά.

Στην Πελοπόννησο ο κύριος όγκος της παραγωγής βρίσκεται στην περιοχή της Ερμιονίδος στην Αργολίδα, όπου αποτελεί και παραδοσιακή καλλιέργεια. Ο παραγωγός και φυτωριούχος από την περιοχή της Ερμιόνης κ. Σταμάτης Μερτύρης ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «φέτος αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής (ποσοστό –60%) σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος. Είχαμε για παράδειγμα θερμοκρασίες 35 – 36 βαθμών Κελσίου στα μέσα Μαΐου. Στη συνέχεια η θερμοκρασία έπεσε μεταξύ 19 – 28 βαθμών μέχρι τις 15 Ιουλίου. Αυτό δεν βοήθησε στην καρπόδεση (το φυτό δένει με την θερμοκρασία και όχι με επικονιαστές). Από τα μέσα Ιουλίου και μετά που είχαμε καύσωνες υπήρξε η καρπόδεση αλλά δεν μπόρεσαν οι καρποί να φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της φετινής παραγωγής.

Υπάρχουν καλές προοπτικές της καλλιέργειας στην Ελλάδα. Όμως θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και προγραμματισμός. Πριν αποφασίσει ο παραγωγός να ασχοληθεί με την καλλιέργεια πρέπει να έχει σωστή ενημέρωση για τις ποικιλίες που θέλει να καλλιεργήσει και τις αποδόσεις που θα έχουν ανάλογα με τις θερμοκρασίες που υπάρχουν στην περιοχή του. Επίσης θα πρέπει να ασχοληθούν με την ροδιά νέοι αγρότες, που θα συστήσουν Ομάδες ή Συνεταιρισμούς, για να καταφέρουν να έχουν σωστή διαχείριση της παραγωγής τους. Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών που ασχολούνται σήμερα με την καλλιέργεια είναι ετεροεπαγγελματίες το κάνουν για ένα έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

Οι ποικιλίες της ροδιάς που καλλιεργώ και εμπορεύομαι είναι Περσεφόνη, Πορφυρογέννητη και Πλούτος, όλες από την περιοχή της Ερμιόνης. Οι ποικιλίες ροδιάς ανάλογα με την οξύτητά τους διακρίνονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες:
- Γλυκές ποικιλίες με < 0,9% οξέα
- Ημίγλυκες με 0,9-1,8% οξέα
- Ξινές ποικιλίες με >1,8% οξέα
Στην Ελλάδα σήμερα εμπορεύονται κυρίως από την Ερμιόνη οι γενότυποι Ι.Φ.Δ. 11006, Ι.Φ.Δ. 11021 και Ι.Φ.Δ. 1010 και η αμερικάνικη ποικιλία Wonderful. Η ποικιλία Wonderful είναι ξινή και προορίζεται για βιομηχανική επεξεργασία-χυμοποίηση».

Στην περιοχή του Αγρινίου αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ροδιού Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από 40 περίπου παραγωγούς από το Αγρίνιο, τη Γαβαλού, τη Λεπενού, τη Νεάπολη κ.ά. Ο κ. Χρήστος Κόντος, Σύμβουλος του Συνεταιρισμού, δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκομιδή του ροδιού αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο. Η παραγωγή αναμένεται φέτος να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που είχαμε κατά την ανθοφορία και στην καρπόδεση. Εμείς σαν συνεταιρισμός διακινούμε ρόδια βρώσιμα και για χυμοποίηση. Κάνουμε εξαγωγές βρώσιμων ροδιών κυρίως προς τη Γερμανία αλλά και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Πέρσι η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας ρόδια κυμάνθηκε μεταξύ 70 – 80 λεπτά το κιλό. Για τα ρόδια που πηγαίνουν προς χυμοποίηση οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί στα 15 – 25 λεπτά το κιλό. Πέρσι ο συνεταιρισμός διακίνησε περίπου 60 τόνους σε νωπή κατανάλωση και 160 τόνους για χυμοποίηση. Σαν καλλιέργεια θα πρέπει ο παραγωγός να φτιάξει μια καλή ποιότητα για να υπάρχουν καλές προοπτικές για εξαγωγή. Στην Ελλάδα ο καταναλωτής το ρόδι (νωπό και χυμό) το θεωρεί συμπληρωματικό προϊόν, σε αντίθεση με το εξωτερικό που το έχει στην καθημερινή διατροφή του. Η μέση στρεμματική απόδοση για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια στη χώρα μας θα πρέπει να είναι πάνω από 2,3 – 3 τόνους. Πριν κάποια χρόνια υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα για την καλλιέργεια. Όμως επειδή τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, υπήρξε γρήγορα μια απογοήτευση από την πλευρά των παραγωγών. Οι τιμές στο νωπό προϊόν τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν μια «κάμψη». Πολλοί είχαν προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα και από τους παγετούς κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, που είναι πολύ κρίσιμη για την καλλιέργεια. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει εγκατάλειψη της καλλιέργειας».

Ο κ. Σ. Κασσίδης, πρόεδρος της εταιρείας Ρόδι Ελλάς, που διακινεί νωπά ρόδια και χυμό ροδιού, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς κάνουμε κυρίως εξαγωγές. Με τους παραγωγούς έχουμε συμφωνήσει να κρατήσουμε τις περσινές τιμές. Κυμαίνονται στα 80 λεπτά το κιλό για τα πρώτης ποιότητας, 40 λεπτά για τα δεύτερης ποιότητας και 20 λεπτά για τον χυμό. Συνεργαζόμαστε με συμβολαιακή γεωργία με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα (περίπου 10.000 στρέμματα). Είναι μια δύσκολη και καινούργια καλλιέργεια. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη φυτοπροστασία, δεν υπάρχουν σκευάσματα εγκεκριμένα και το υπουργείο θα πρέπει να ενδιαφερθεί για την καλλιέργεια. Επίσης θα πρέπει οι παραγωγοί να ενημερωθούν πολύ καλά από τους γεωπόνους πριν αποφασίσουν να ασχοληθούν μαζί της. Τα υψηλής ποιότητας ρόδια τα εξάγουμε κυρίως προς την Γερμανία, που δίνουν καλές τιμές. Δεν πρέπει όμως να ακούγονται υπερβολές. Για να υπάρχει βιωσιμότητα θα πρέπει να έχει ο παραγωγός απόδοση πάνω από 3 τόνους το στρέμμα. Το δέντρο μπορεί να ξεκινά να δίνει παραγωγή από τον τέταρτο χρόνο αλλά η μέγιστη παραγωγή επιτυγχάνεται μετά από τον ένατο χρόνο».

Σταύρος Παϊσιάδης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ