ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Μανιάτης: Η ελπίδα βρίσκεται στη Σοσιαλδημοκρατία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:42:00 π.μ. | |
 Η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από το ΠαΣοΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αναδιαμόρφωσης του πολιτικού τοπίου της χώρας με προοπτικές και μέλλον.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Συμπαράταξη μπορεί να ξεπεράσει το νεοναζιστικό μόρφωμα και να αποτελέσει την τρίτη δύναμη. Να αποτελέσει τη δύναμη-καταλύτη για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο προοδευτικό μοντέλο παραγωγής και διακυβέρνησης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί και πρέπει να είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών αλλά και της επόμενης ημέρας.

Οι πολίτες δεν αντέχουν να ακούνε άλλο «τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα». Πριν από επτά μήνες έπεσαν για μία ακόμη φορά θύματα μιας απίστευτης δημαγωγίας τού «πρώτη φορά Αριστερά». Βεβαίως, και εμείς στην Κεντροαριστερά οφείλουμε να πείσουμε πως μάθαμε. Κανείς δεν είναι κάτοχος της απόλυτης και μοναδικής αλήθειας. Γνωρίζουμε όμως μια αλήθεια και αυτή δεν είναι άλλη από αυτήν που λέει ότι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα ευημερούσας κοινωνίας στην Ευρώπη αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο στηρίχθηκε στο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο. Ενα μοντέλο δίκαιης προοδευτικής φορολόγησης με ελευθερία και έλεγχο στην επιχειρηματικότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην αειφορία, με διαδικασίες μείωσης των ανισοτήτων και δίκαιης αναδιανομής.

Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βασίστηκε σε δύο ισότιμους πυλώνες. Ο ένας ήταν αυτός της στήριξης στα εργατικά στρώματα, τη μεσαία τάξη, το αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας και ο δεύτερος αυτός που είχε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του κράτους δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα, τον προοδευτικό ευρωπαϊσμό. Στην Ελλάδα για ιστορικούς λόγους η Σοσιαλδημοκρατία είχε αρκετές ιδιαιτερότητες. Οι δύο παραπάνω άξονες εκφράστηκαν μέσα από τρεις διαφορετικές «ψυχές»: το σοσιαλιστικό ΠαΣοΚ, την Ανανεωτική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) αλλά και τις διάφορες Κινήσεις Πολιτών. Σήμερα για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα αυτές οι ψυχές να ενωθούν σε μια ενιαία, ελπιδοφόρα, νέα πολιτική οντότητα.

Αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί ο διάλογος για το τι οφείλει να είναι στις σημερινές ευρωπαϊκές συνθήκες η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία και τι μπορεί να προσφέρει. Η δημιουργία της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί πρόταση που την πιστεύουμε και θα την υπηρετήσουμε, με σεβασμό πάντα στην ιστορία και στην αυτοτέλεια των τριών συνιστωσών του εγχειρήματος.

Γνωρίζουμε πως σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ελλήνων πολιτών, ίσως και πάνω από το 25%, οι οποίοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο κεντροαριστερό προοδευτικό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Για να πεισθούν αυτοί από το εγχείρημά μας θα πρέπει η κατάθεση των θετικών στοιχείων της ιστορίας μας να συνοδευτεί με βαθιά κριτική των αιτίων που παρήγαγαν τα λάθη. Και τα αίτια έχουν όνομα. Λέγονται «κρατισμός» αντί κράτος παροχής υπηρεσιών, «κράτος-βιομήχανος» αντί κράτος στήριξης της υγιούς παραγωγικής επιχειρηματικότητας, «πελατειακά δίκτυα» αντί κοινωνία των πολιτών, διστακτικός αντί θαρραλέος μεταρρυθμισμός κ.τ.λ., κ.τ.λ.

Η σημερινή μεταπολιτευτική Ελλάδα είναι ποιοτικά πολύ ανώτερη από τις καλύτερες στιγμές της προδικτατορικής Ελλάδας. Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτή του κρατισμού και των ελλειμμάτων αλλά και αυτή του ΕΣΥ, του ΑΣΕΠ, των ΚΕΠ, η Ελλάδα των μεγάλων έργων στις υποδομές, η Ελλάδα της ευρωζώνης και του ευρώ, η Ελλάδα σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα που έπαψε να είναι χωρισμένη στα δύο, η Ελλάδα της μείωσης των ανισοτήτων, μιας νέας μεσαίας τάξης που σήμερα υποφέρει αλλά ακόμη παλεύει να υπάρξει. Είναι η Ελλάδα της Ευρώπης. Για να παραμείνει τέτοια χρειάζεται τη νέα ελληνική Σοσιαλδημοκρατία αλλά και τη στήριξη εκείνης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που μετασχηματίζεται προοδευτικά, με δεδομένη μάλιστα τη σπουδαία στήριξη που προσέφερε στη χώρα μας στο τελευταίο Euro Summit, μετά και την ουσιαστική παρέμβαση της προέδρου του ΠαΣοΚ Φώφης Γεννηματά. Η ενισχυμένη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι ο καταλύτης για τις αναγκαίες μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες αλλά και ο καταλύτης για τη δημιουργία του ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού εξουσίας.


Ο κ. Γιάννης Μανιάτης είναι πρώην υπουργός. Ο κ. Γιώργος Σιακαντάρης είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, συγγραφέας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ