Τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού, έναν από τους πιο αξιόλογους και διακεκριμένους ακαδημαϊκούς της χώρας, πρώην Συνήγορο του Πολίτη και Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο, παρουσίασε επίσημα στα γραφεία του Κινήματος ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε στη σύντομη ομιλία του ότι η επιλογή του Νικηφόρου Διαμαντούρου είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ότι «υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα και δεν είναι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα». «Εμείς θέλουμε οι τύχες της χώρας, οι τύχες αυτής της κοινωνίας, να συνδυαστούν με τη δράση κάποιων ανθρώπων όπως ο Νικηφόρος Διαμαντούρος» σημείωσε και προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστά και τα ονόματα των ανθρώπων που προτείνει το Ποτάμι για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή.Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:
Το Ποτάμι όπως γνωρίζετε αποφάσισε και πρότεινε στον Νικηφόρο Διαμαντούρο να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ήταν μια πρόταση που ήθελα να στείλει ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Το μήνυμα ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα και δεν είναι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα. Όπως και την προηγούμενη φορά επιλέξαμε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έναν εκλεκτό άνθρωπο της διοίκησης, τον Παναγιώτη Καρκατσούλη, νομίζω ότι αυτή τη φορά το Ποτάμι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στα υπόλοιπα κόμματα. Θα πρέπει να προωθήσουν, όσο μπορούν, κάποιες από τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή στο περιθώριο και δεν παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Εμείς θέλουμε οι τύχες της χώρας, οι τύχες αυτής της κοινωνίας, να συνδυαστούν με τη δράση κάποιων ανθρώπων όπως ο Νικηφόρος Διαμαντούρος.
Οφείλω μία απάντηση σε κάποιους που μας ρωτούν πώς προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα. Με τον κ. Διαμαντούρο είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ από την εποχή που ήταν Συνήγορος του Πολίτη. Από τη στιγμή που έδινε μια πολύ μεγάλη μάχη για την κοινωνία και για τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων. Από τότε χτίσαμε μια επαφή την οποία διατηρήσαμε όσο καιρό ήταν στην Ευρώπη. Ως Ευρωπαίος διαμεσολαβητής προσπαθούσε, και νομίζω ότι τα κατάφερε, να βάλει τον ρόλο του Ευρωπαίου πολίτη σε πιο ουσιαστικές ράγες, έξω από τις αδυναμίες που πολλές φορές έχει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, Φυσικά μας ενώνει και η πολύ μεγάλη ιστορία της Ευρώπης. Συνεχίσαμε να έχουμε αυτή την επαφή και όλο αυτό το διάστημα να ανταλλάσσουμε απόψεις. Είναι ένας άνθρωπος απ’ αυτούς που συνομιλούσαμε στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαλόγου που έχει το Ποτάμι και τελικά του κάναμε την πρόταση που με χαρά αποδέχθηκε.
Θα συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα να δείχνουμε τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν λύσεις στα αδιέξοδα της χώρας. Τις επόμενες ημέρες θα μάθετε πώς εξελίσσεται και η καμπάνια μας και θα δείτε τους 20 ανθρώπους που έχει το Ποτάμι, μπροστά, στην πρώτη γραμμή. Οι άνθρωποι που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το «παλιό-παλιό πολιτικό» σύστημα και το «παλιό-νέο» πολιτικό σύστημα.
Από την πλευρά του Νικηφόρος Διαμαντούρος δήλωσε:
Να ξεκινήσω με κάτι το οποίο δεν είναι παραδοσιακό. Όπως γνωρίζετε, εγώ δεν έχω μπει ποτέ στην πολιτική ζωή. Δεν έχω ποτέ δηλώσει ότι επιθυμώ να μπω στην πολιτική ζωή και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Θεοδωράκη που μου δίνει μια ευκαιρία να παραβιάσω την αρχή μου. Όπως σας είπε, τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Παρακολουθώ το Ποτάμι και τις προσπάθειες που κάνει για ανανέωση και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, και το κρίσιμη το χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά τώρα τελευταία, αλλά εκεί που έχουμε φτάσει, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρή η κατάσταση στην Ελλάδα και ότι έχουμε όλοι ως άτομα και ως πολίτες ευθύνη να κάνουμε κάτι για να μπορέσουμε να συμβάλουμε. Με αυτό το σκεπτικό όταν ο κ. Θεοδωράκης μου έκανε την πρόταση να συμπεριληφθώ, και τον ευχαριστώ και πάλι, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως επικεφαλής, αποφάσισα να παραβιάσω την αρχή μου και να αποδεχτώ την πρόταση με βάση την αρχή ότι το δημόσιο αξίωμα είναι μια υποχρέωση την οποία έχουν οι πολίτες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και αυτή την υποχρέωση πρέπει να την αναλαμβάνουν σε ειδικές στιγμές. Πιστεύω ότι ζούμε τέτοιες ειδικές στιγμές και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόσκληση. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που διαδέχομαι τον κ. Καρκατσούλη ως Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια, εκτιμώ πάρα πολύ το έργο του και μου δίνει χαρά να ξέρει ότι τον διαδέχομαι. Θα εργαστούμε μαζί στην κοινή πορεία στο θέμα αυτό.
Σταύρος Θεοδωράκης: Άλλωστε, θα μου επιτρέψετε, να σας πω ότι ο στόχος μας είναι να βγάλουμε δυο βουλευτές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οπότε θα είστε και εσείς και θα είναι και ο κ. Καρκατσούλης.
Νικηφόρος Διαμαντούρος: Βεβαίως. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γιατί αυτό είναι δεδομένο. Απλώς ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε μέσα από αυτή την διαδικασία να τονίσουμε αυτό το οποίο είπε ο κ. Θεοδωράκης. Θα ήθελα προσωπικά να συμβάλω στη δημιουργία και αυτή τη λύση. Οι λύσεις είναι αυτές θέλουμε να προβάλουμε κι εν πάση περιπτώσει ένας άνθρωπος με το δικό μου το προφίλ που έχει εργαστεί πάρα πολύ είτε ως πανεπιστημιακός, είτε ως συνήγορος του πολίτη της Ελλάδος, είτε της Ευρώπης, εξ ανάγκης έχει μια διαστροφή επαγγελματική. Θέλει να λύνει πράγματα. Αυτό θέλω να κάνω και τον ευχαριστώ πάρα πολύ και το Ποτάμι που μου δίνει την ευκαιρία να το κάνω. Ευχαριστώ πολύ.
Η δήλωση του Παναγιώτη Καρκατσούλη έχει ως εξής:
Τι να πω; Νιώθω όπως την πρώτη φορά που μου είπε εμένα ο Σταύρος να είμαι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και αισθάνομαι ότι κι’ εγώ ανταποκρίθηκα ακριβώς για τον ίδιο λόγο που σήμερα είναι μαζί μας ο Νικηφόρος Διαμαντούρος -για μένα δάσκαλος και μέντορας, ένας άνθρωπος που μου θυμίζει την περίοδο των μεγάλων αλλαγών. Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που είναι μαζί μας και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα που είναι κοντά μας. Εγώ προσπάθησα σε αυτό το διάστημα να οργανώσουμε το έργο μας στη Βουλή. Νομίζω ότι ο κ. Διαμαντούρος θα το συνεχίσει αυτό που ξεκινήσαμε και θα κάνει πολύ περισσότερα. Ευχαριστώ και τον Σταύρο που δίνει αυτή τη δυνατότητα σε ανθρώπους σαν κι εμάς που δεν είμαστε από τον κομματικό σωλήνα, δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής να βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται η χώρα. Εγώ αυτό προσπάθησα να κάνω και νομίζω ότι η συνέχεια θα είναι ίδια και καλύτερη.
Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις:
Μ. ΜΙΧΑΗΛ («ΑΠΕ – ΜΠΕ»): Η υποψηφιότητά σας κ. Διαμαντούρο μοιάζει λίγο παράταιρη λόγω του προφίλ σας και της δραστηριότητάς σας, τόσο της επιστημονικής όσο και της ευρωπαϊκής, σε σχέση με αυτό το προεκλογικό κλίμα που ζούμε τώρα αυτές τις μέρες, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, όπου επικρατεί περισσότερο μια συζήτηση εντυπώσεων και λιγότερο συζήτηση ουσίας. Επ’ αυτού τι θα θέλατε να σχολιάσετε;
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ: Έχετε δίκιο. Δεν διαφωνώ και ούτε θα σας πω ότι με τη δική μου παρουσία θα αλλάξει το σκηνικό. Από τη στιγμή που παίρνω την απόφαση να μπω σε μια τέτοια διαδικασία, θέλω να συμβάλω στο βαθμό που μπορώ να υπάρξει και μια άλλη διάσταση σε αυτή τη συζήτηση, η οποία να μην αναλίσκεται μόνο σε αυτά τα οποία είπατε. Μια συζήτηση που να παραπέμπει σε ερωτήματα ουσίας, στις λύσεις τις οποίες πρέπει να παρουσιάσουμε, προκειμένου να βγούμε από το σημείο που φτάσαμε, που όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά ήταν πολύ κοντά στην άκρη του γκρεμού και να κάνουμε λίγα βήματα πίσω, όχι πολλά, προς το παρόν.
ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ (ACTION 24 & 9.84): Είπατε κύριε Διαμαντούρο ότι έχετε τη διαστροφή να δίνετε λύσεις, έχετε την ίδια διαστροφή να αναλάβετε κυβερνητική θέση, δηλαδή θέλετε την επομένη των εκλογών να συμβάλλεται έχοντας κυβερνητική ευθύνη και αν ναι από ποια θέση;
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ: Όσοι από εσάς με γνωρίζετε, ξέρετε ότι εμένα δεν μου αρέσουν οι εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια. Δε θα σας απαντήσω λοιπόν. Αυτό είναι θέμα το οποίο θα διαπραγματευτεί το Ποτάμι εάν μπει στην κυβέρνηση. Εκείνο θα κανονίσει πώς θέλει να πορευτεί. Εγώ σας επαναλαμβάνω, πως είμαι έτοιμος εάν μου ζητηθεί να συμβάλω παρουσιάζοντας λύσεις στα αντικείμενα στα οποία έχω συγκριτικό πλεονέκτημα. Εάν μου πουν να παρουσιάσω λύσεις για το θέμα της super league και του ποδοσφαίρου η απάντηση είναι δεν έχω την εξειδίκευση και δεν θα μπορέσω να το κάνω. Αλλά πέραν τούτου νομίζω ότι είναι πρόωρο να σας δώσω μια τέτοια απάντηση. Θα ήταν και λίγο υπερφίαλη.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ (Πρώτο Θέμα): Κύριε Διαμαντούρο πριν από λίγο διαβάσαμε στην ιστοσελίδα iskra ένα κείμενο με τίτλο «ο ταξικός κυνισμός του Νικηφόρου Διαμαντούρου», φαντάζομαι δεν το έχετε διαβάσει γιατί έχει βγει πριν μία ώρα περίπου. Σας καταλογίζει ότι επιτίθεστε στις κατώτερες τάξεις και γενικώς ότι είστε εκσυγχρονιστής, το αποδέχεστε; λέει ότι είστε ο θεωρητικός του εκσυγχρονισμού μετά τον Σημίτη… Εσείς αποδέχεστε αυτές τις επικρίσεις;
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ: Ακούστε δυο πράγματα. Κατ’ αρχάς δεν το έχω δει το κείμενο αυτό. Εγώ δεν θεωρώ ότι η λέξη εκσυγχρονισμός και εκσυγχρονιστής είναι βρώμικη λέξη. Και δεν θεωρώ ότι έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, όπως της έχουν προσάψει τα τελευταία 20 χρόνια μια έννοια δηλαδή υπερβολικά τεχνοκρατικής προσέγγισης στα κοινά. Εκσυγχρονισμός σημαίνει να βαδίζουμε ως κοινωνία και ως άτομα, στη λογική της νεωτερικότητας. Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία δεν έχει βαδίσει σε πάρα πολλά πράγματα στη λογική της νεωτερικότητας. Αν γι’ αυτό με κατηγορούν, αποδέχομαι την κατηγορία και λέω ότι ναι θέλω να λειτουργήσω σε αυτή την κατεύθυνση και να συμβάλω προς αυτήν. Αν αυτό δείχνει ταξικό κυνισμό, ομολογώ ότι αδυνατώ να παρακολουθήσω τη συγκεκριμένη λογική, αλλά είμαι πάντοτε ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε πάντως να συμπληρώσω κάτι σε αυτή την απάντηση. Υπάρχουν κάποιοι σε αυτή τη χώρα που θεωρούν ότι όταν υπερασπίζεσαι τους πολίτες και όχι τα κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς είναι εχθρική πράξη. Για μας αυτό είναι το φιλικό προς την κοινωνία και την πατρίδα. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη και όχι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συντεχνιών, των συμφερόντων και των κομματικών μηχανισμών. Ο πρώτος που το έκανε συνειδητά και με αποτελεσματικότητα στη χώρα μας, γεγονός που δεν το έχει αμφισβητήσει ποτέ κανείς, ήταν ο Νικηφόρος Διαμαντούρος ως Συνήγορος του Πολίτη. Έδωσε σάρκα και οστά σε ένα θεσμό που είχε ανάγκη η χώρα, υπερασπιζόμενος τον απλό πολίτη που δεν μπορούσε να προστατευθεί από τους κακούς κομματικούς μηχανισμούς και από κυβερνήσεις που δεν ενδιαφέρονταν για αυτόν.
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ: Εμένα μου αρέσει πάντοτε να αντιδρώ στα θέματα αυτά. Δεν θα κρίνω εγώ το έργο μου. Εάν είμαι καλός ή πετυχημένος Συνήγορος του Πολίτη, θα το κρίνετε εσείς και η κοινωνία. Εγώ έδωσα ό,τι μπορούσα. Θεωρώ όμως ότι αυτό που επιχείρησε να κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, αν θέλετε ακόμη και στον εκσυγχρονισμό των ηθών οι οποίες διέπουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Επαναλαμβάνω, εσείς είσαστε οι κριτές και μπορείτε να μου πείτε ότι αποτύχαμε. Θα το συζητήσουμε. Αλλά πάντως αυτή ήταν η συνισταμένη. Και θέλω οπωσδήποτε να επαναλάβω ότι αρνούμαι να αποποιηθώ τον τίτλο του εκσυγχρονιστή, γιατί δεν θεωρώ ότι είναι βρώμικη λέξη.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ (MEGA): Καταλαβαίνω ότι δεν έχουν κλείσει οι λίστες του Ποταμιού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας….
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχουν κλείσει οι λίστες. Όπως ξέρετε οι λίστες Επικρατείας κλείνουν την Τετάρτη. Εκτός από τον κ. Διαμαντούρο και τον κ. Καρκατσούλη, υπάρχουν άνθρωποι που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Μάνος Ματσαγγάνης, ο οικονομολόγος της Αριστεράς και της Πράξης αλλά και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς. Είναι άνθρωποι που νομίζω ότι μπορούν να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα στην κοινωνία. Όχι στο Ποτάμι. Το Ποτάμι αυτό το στίγμα το είχε εξ αρχής. Στην κοινωνία πρέπει να δώσουμε ένα διαφορετικό στίγμα και να πούμε στον κόσμο ότι εμείς δεν ανιχνεύουμε τους αυριανούς πρωταγωνιστές μόνο μέσα στα κομματικά μας γραφεία και στα παλιά κόμματα αλλά αναζητούμε νέες ανάσες και πνοές. Επίσης, αποφάσισα να αλλάξω τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκτεθώ. Θα είμαι υποψήφιος στα Χανιά βέβαια, το έχω υποσχεθεί στους Χανιώτες και δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά και θα είμαι υποψήφιος και στην Α’ Θεσσαλονίκης. Επισκέπτομαι συχνά τη Θεσσαλονίκη, νιώθω πολύ όμορφα με τα παιδιά της Θεσσαλονίκης. Σε μια εποχή που θα πρέπει να νικηθεί και το παλιό και ο χαβαλές, νομίζω ότι έχω υποχρέωση να πάω στη Θεσσαλονίκη και να ενισχύσω το μήνυμα του Ποταμιού: ότι οι λύσεις θα έρθουν από την περιφέρεια.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε στη σύντομη ομιλία του ότι η επιλογή του Νικηφόρου Διαμαντούρου είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ότι «υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα και δεν είναι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα». «Εμείς θέλουμε οι τύχες της χώρας, οι τύχες αυτής της κοινωνίας, να συνδυαστούν με τη δράση κάποιων ανθρώπων όπως ο Νικηφόρος Διαμαντούρος» σημείωσε και προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστά και τα ονόματα των ανθρώπων που προτείνει το Ποτάμι για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή.Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:
Το Ποτάμι όπως γνωρίζετε αποφάσισε και πρότεινε στον Νικηφόρο Διαμαντούρο να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ήταν μια πρόταση που ήθελα να στείλει ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Το μήνυμα ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα και δεν είναι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα. Όπως και την προηγούμενη φορά επιλέξαμε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έναν εκλεκτό άνθρωπο της διοίκησης, τον Παναγιώτη Καρκατσούλη, νομίζω ότι αυτή τη φορά το Ποτάμι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στα υπόλοιπα κόμματα. Θα πρέπει να προωθήσουν, όσο μπορούν, κάποιες από τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή στο περιθώριο και δεν παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Εμείς θέλουμε οι τύχες της χώρας, οι τύχες αυτής της κοινωνίας, να συνδυαστούν με τη δράση κάποιων ανθρώπων όπως ο Νικηφόρος Διαμαντούρος.
Οφείλω μία απάντηση σε κάποιους που μας ρωτούν πώς προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα. Με τον κ. Διαμαντούρο είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ από την εποχή που ήταν Συνήγορος του Πολίτη. Από τη στιγμή που έδινε μια πολύ μεγάλη μάχη για την κοινωνία και για τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων. Από τότε χτίσαμε μια επαφή την οποία διατηρήσαμε όσο καιρό ήταν στην Ευρώπη. Ως Ευρωπαίος διαμεσολαβητής προσπαθούσε, και νομίζω ότι τα κατάφερε, να βάλει τον ρόλο του Ευρωπαίου πολίτη σε πιο ουσιαστικές ράγες, έξω από τις αδυναμίες που πολλές φορές έχει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, Φυσικά μας ενώνει και η πολύ μεγάλη ιστορία της Ευρώπης. Συνεχίσαμε να έχουμε αυτή την επαφή και όλο αυτό το διάστημα να ανταλλάσσουμε απόψεις. Είναι ένας άνθρωπος απ’ αυτούς που συνομιλούσαμε στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαλόγου που έχει το Ποτάμι και τελικά του κάναμε την πρόταση που με χαρά αποδέχθηκε.
Θα συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα να δείχνουμε τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν λύσεις στα αδιέξοδα της χώρας. Τις επόμενες ημέρες θα μάθετε πώς εξελίσσεται και η καμπάνια μας και θα δείτε τους 20 ανθρώπους που έχει το Ποτάμι, μπροστά, στην πρώτη γραμμή. Οι άνθρωποι που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το «παλιό-παλιό πολιτικό» σύστημα και το «παλιό-νέο» πολιτικό σύστημα.
Από την πλευρά του Νικηφόρος Διαμαντούρος δήλωσε:
Να ξεκινήσω με κάτι το οποίο δεν είναι παραδοσιακό. Όπως γνωρίζετε, εγώ δεν έχω μπει ποτέ στην πολιτική ζωή. Δεν έχω ποτέ δηλώσει ότι επιθυμώ να μπω στην πολιτική ζωή και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Θεοδωράκη που μου δίνει μια ευκαιρία να παραβιάσω την αρχή μου. Όπως σας είπε, τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Παρακολουθώ το Ποτάμι και τις προσπάθειες που κάνει για ανανέωση και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, και το κρίσιμη το χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά τώρα τελευταία, αλλά εκεί που έχουμε φτάσει, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρή η κατάσταση στην Ελλάδα και ότι έχουμε όλοι ως άτομα και ως πολίτες ευθύνη να κάνουμε κάτι για να μπορέσουμε να συμβάλουμε. Με αυτό το σκεπτικό όταν ο κ. Θεοδωράκης μου έκανε την πρόταση να συμπεριληφθώ, και τον ευχαριστώ και πάλι, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως επικεφαλής, αποφάσισα να παραβιάσω την αρχή μου και να αποδεχτώ την πρόταση με βάση την αρχή ότι το δημόσιο αξίωμα είναι μια υποχρέωση την οποία έχουν οι πολίτες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και αυτή την υποχρέωση πρέπει να την αναλαμβάνουν σε ειδικές στιγμές. Πιστεύω ότι ζούμε τέτοιες ειδικές στιγμές και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόσκληση. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που διαδέχομαι τον κ. Καρκατσούλη ως Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια, εκτιμώ πάρα πολύ το έργο του και μου δίνει χαρά να ξέρει ότι τον διαδέχομαι. Θα εργαστούμε μαζί στην κοινή πορεία στο θέμα αυτό.
Σταύρος Θεοδωράκης: Άλλωστε, θα μου επιτρέψετε, να σας πω ότι ο στόχος μας είναι να βγάλουμε δυο βουλευτές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οπότε θα είστε και εσείς και θα είναι και ο κ. Καρκατσούλης.
Νικηφόρος Διαμαντούρος: Βεβαίως. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γιατί αυτό είναι δεδομένο. Απλώς ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε μέσα από αυτή την διαδικασία να τονίσουμε αυτό το οποίο είπε ο κ. Θεοδωράκης. Θα ήθελα προσωπικά να συμβάλω στη δημιουργία και αυτή τη λύση. Οι λύσεις είναι αυτές θέλουμε να προβάλουμε κι εν πάση περιπτώσει ένας άνθρωπος με το δικό μου το προφίλ που έχει εργαστεί πάρα πολύ είτε ως πανεπιστημιακός, είτε ως συνήγορος του πολίτη της Ελλάδος, είτε της Ευρώπης, εξ ανάγκης έχει μια διαστροφή επαγγελματική. Θέλει να λύνει πράγματα. Αυτό θέλω να κάνω και τον ευχαριστώ πάρα πολύ και το Ποτάμι που μου δίνει την ευκαιρία να το κάνω. Ευχαριστώ πολύ.
Η δήλωση του Παναγιώτη Καρκατσούλη έχει ως εξής:
Τι να πω; Νιώθω όπως την πρώτη φορά που μου είπε εμένα ο Σταύρος να είμαι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και αισθάνομαι ότι κι’ εγώ ανταποκρίθηκα ακριβώς για τον ίδιο λόγο που σήμερα είναι μαζί μας ο Νικηφόρος Διαμαντούρος -για μένα δάσκαλος και μέντορας, ένας άνθρωπος που μου θυμίζει την περίοδο των μεγάλων αλλαγών. Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που είναι μαζί μας και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα που είναι κοντά μας. Εγώ προσπάθησα σε αυτό το διάστημα να οργανώσουμε το έργο μας στη Βουλή. Νομίζω ότι ο κ. Διαμαντούρος θα το συνεχίσει αυτό που ξεκινήσαμε και θα κάνει πολύ περισσότερα. Ευχαριστώ και τον Σταύρο που δίνει αυτή τη δυνατότητα σε ανθρώπους σαν κι εμάς που δεν είμαστε από τον κομματικό σωλήνα, δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής να βοηθήσουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται η χώρα. Εγώ αυτό προσπάθησα να κάνω και νομίζω ότι η συνέχεια θα είναι ίδια και καλύτερη.
Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις:
Μ. ΜΙΧΑΗΛ («ΑΠΕ – ΜΠΕ»): Η υποψηφιότητά σας κ. Διαμαντούρο μοιάζει λίγο παράταιρη λόγω του προφίλ σας και της δραστηριότητάς σας, τόσο της επιστημονικής όσο και της ευρωπαϊκής, σε σχέση με αυτό το προεκλογικό κλίμα που ζούμε τώρα αυτές τις μέρες, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, όπου επικρατεί περισσότερο μια συζήτηση εντυπώσεων και λιγότερο συζήτηση ουσίας. Επ’ αυτού τι θα θέλατε να σχολιάσετε;
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ: Έχετε δίκιο. Δεν διαφωνώ και ούτε θα σας πω ότι με τη δική μου παρουσία θα αλλάξει το σκηνικό. Από τη στιγμή που παίρνω την απόφαση να μπω σε μια τέτοια διαδικασία, θέλω να συμβάλω στο βαθμό που μπορώ να υπάρξει και μια άλλη διάσταση σε αυτή τη συζήτηση, η οποία να μην αναλίσκεται μόνο σε αυτά τα οποία είπατε. Μια συζήτηση που να παραπέμπει σε ερωτήματα ουσίας, στις λύσεις τις οποίες πρέπει να παρουσιάσουμε, προκειμένου να βγούμε από το σημείο που φτάσαμε, που όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά ήταν πολύ κοντά στην άκρη του γκρεμού και να κάνουμε λίγα βήματα πίσω, όχι πολλά, προς το παρόν.
ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ (ACTION 24 & 9.84): Είπατε κύριε Διαμαντούρο ότι έχετε τη διαστροφή να δίνετε λύσεις, έχετε την ίδια διαστροφή να αναλάβετε κυβερνητική θέση, δηλαδή θέλετε την επομένη των εκλογών να συμβάλλεται έχοντας κυβερνητική ευθύνη και αν ναι από ποια θέση;
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ: Όσοι από εσάς με γνωρίζετε, ξέρετε ότι εμένα δεν μου αρέσουν οι εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια. Δε θα σας απαντήσω λοιπόν. Αυτό είναι θέμα το οποίο θα διαπραγματευτεί το Ποτάμι εάν μπει στην κυβέρνηση. Εκείνο θα κανονίσει πώς θέλει να πορευτεί. Εγώ σας επαναλαμβάνω, πως είμαι έτοιμος εάν μου ζητηθεί να συμβάλω παρουσιάζοντας λύσεις στα αντικείμενα στα οποία έχω συγκριτικό πλεονέκτημα. Εάν μου πουν να παρουσιάσω λύσεις για το θέμα της super league και του ποδοσφαίρου η απάντηση είναι δεν έχω την εξειδίκευση και δεν θα μπορέσω να το κάνω. Αλλά πέραν τούτου νομίζω ότι είναι πρόωρο να σας δώσω μια τέτοια απάντηση. Θα ήταν και λίγο υπερφίαλη.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ (Πρώτο Θέμα): Κύριε Διαμαντούρο πριν από λίγο διαβάσαμε στην ιστοσελίδα iskra ένα κείμενο με τίτλο «ο ταξικός κυνισμός του Νικηφόρου Διαμαντούρου», φαντάζομαι δεν το έχετε διαβάσει γιατί έχει βγει πριν μία ώρα περίπου. Σας καταλογίζει ότι επιτίθεστε στις κατώτερες τάξεις και γενικώς ότι είστε εκσυγχρονιστής, το αποδέχεστε; λέει ότι είστε ο θεωρητικός του εκσυγχρονισμού μετά τον Σημίτη… Εσείς αποδέχεστε αυτές τις επικρίσεις;
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ: Ακούστε δυο πράγματα. Κατ’ αρχάς δεν το έχω δει το κείμενο αυτό. Εγώ δεν θεωρώ ότι η λέξη εκσυγχρονισμός και εκσυγχρονιστής είναι βρώμικη λέξη. Και δεν θεωρώ ότι έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, όπως της έχουν προσάψει τα τελευταία 20 χρόνια μια έννοια δηλαδή υπερβολικά τεχνοκρατικής προσέγγισης στα κοινά. Εκσυγχρονισμός σημαίνει να βαδίζουμε ως κοινωνία και ως άτομα, στη λογική της νεωτερικότητας. Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία δεν έχει βαδίσει σε πάρα πολλά πράγματα στη λογική της νεωτερικότητας. Αν γι’ αυτό με κατηγορούν, αποδέχομαι την κατηγορία και λέω ότι ναι θέλω να λειτουργήσω σε αυτή την κατεύθυνση και να συμβάλω προς αυτήν. Αν αυτό δείχνει ταξικό κυνισμό, ομολογώ ότι αδυνατώ να παρακολουθήσω τη συγκεκριμένη λογική, αλλά είμαι πάντοτε ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε πάντως να συμπληρώσω κάτι σε αυτή την απάντηση. Υπάρχουν κάποιοι σε αυτή τη χώρα που θεωρούν ότι όταν υπερασπίζεσαι τους πολίτες και όχι τα κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς είναι εχθρική πράξη. Για μας αυτό είναι το φιλικό προς την κοινωνία και την πατρίδα. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη και όχι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συντεχνιών, των συμφερόντων και των κομματικών μηχανισμών. Ο πρώτος που το έκανε συνειδητά και με αποτελεσματικότητα στη χώρα μας, γεγονός που δεν το έχει αμφισβητήσει ποτέ κανείς, ήταν ο Νικηφόρος Διαμαντούρος ως Συνήγορος του Πολίτη. Έδωσε σάρκα και οστά σε ένα θεσμό που είχε ανάγκη η χώρα, υπερασπιζόμενος τον απλό πολίτη που δεν μπορούσε να προστατευθεί από τους κακούς κομματικούς μηχανισμούς και από κυβερνήσεις που δεν ενδιαφέρονταν για αυτόν.
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ: Εμένα μου αρέσει πάντοτε να αντιδρώ στα θέματα αυτά. Δεν θα κρίνω εγώ το έργο μου. Εάν είμαι καλός ή πετυχημένος Συνήγορος του Πολίτη, θα το κρίνετε εσείς και η κοινωνία. Εγώ έδωσα ό,τι μπορούσα. Θεωρώ όμως ότι αυτό που επιχείρησε να κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, αν θέλετε ακόμη και στον εκσυγχρονισμό των ηθών οι οποίες διέπουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Επαναλαμβάνω, εσείς είσαστε οι κριτές και μπορείτε να μου πείτε ότι αποτύχαμε. Θα το συζητήσουμε. Αλλά πάντως αυτή ήταν η συνισταμένη. Και θέλω οπωσδήποτε να επαναλάβω ότι αρνούμαι να αποποιηθώ τον τίτλο του εκσυγχρονιστή, γιατί δεν θεωρώ ότι είναι βρώμικη λέξη.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ (MEGA): Καταλαβαίνω ότι δεν έχουν κλείσει οι λίστες του Ποταμιού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας….
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχουν κλείσει οι λίστες. Όπως ξέρετε οι λίστες Επικρατείας κλείνουν την Τετάρτη. Εκτός από τον κ. Διαμαντούρο και τον κ. Καρκατσούλη, υπάρχουν άνθρωποι που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Μάνος Ματσαγγάνης, ο οικονομολόγος της Αριστεράς και της Πράξης αλλά και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς. Είναι άνθρωποι που νομίζω ότι μπορούν να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα στην κοινωνία. Όχι στο Ποτάμι. Το Ποτάμι αυτό το στίγμα το είχε εξ αρχής. Στην κοινωνία πρέπει να δώσουμε ένα διαφορετικό στίγμα και να πούμε στον κόσμο ότι εμείς δεν ανιχνεύουμε τους αυριανούς πρωταγωνιστές μόνο μέσα στα κομματικά μας γραφεία και στα παλιά κόμματα αλλά αναζητούμε νέες ανάσες και πνοές. Επίσης, αποφάσισα να αλλάξω τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκτεθώ. Θα είμαι υποψήφιος στα Χανιά βέβαια, το έχω υποσχεθεί στους Χανιώτες και δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά και θα είμαι υποψήφιος και στην Α’ Θεσσαλονίκης. Επισκέπτομαι συχνά τη Θεσσαλονίκη, νιώθω πολύ όμορφα με τα παιδιά της Θεσσαλονίκης. Σε μια εποχή που θα πρέπει να νικηθεί και το παλιό και ο χαβαλές, νομίζω ότι έχω υποχρέωση να πάω στη Θεσσαλονίκη και να ενισχύσω το μήνυμα του Ποταμιού: ότι οι λύσεις θα έρθουν από την περιφέρεια.