ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Debate: Βαρετό και τίποτα καινούργιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:16:00 π.μ. |
  Με τον συμφωνημένο στη διακομματική διάλογο να απουσιάζει τελικά ολοκληρώθηκε το πρώτο debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, το οποίο διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Οι αρχηγοί και οι στενοί τους συνεργάτες που βρίσκονταν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δεν κατάφεραν τελικά να βρουν κοινό τόπο στο θέμα του πως θα υποβάλλονταν οι μεταξύ τους ερωτήσεις και ποια η διάρκεια των απαντήσεων με αποτέλεσμα να προκριθεί η λύση δύο μονολόγων του ενάμιση λεπτού.

Την αδιατάρακτη ροή ερωτήσεων και απαντήσεων διέκοψαν τόσο η αντιπαράθεση που είχαν ο Ευ. Μεϊμαράκης και ο Πάνος Καμμένος με αφορμή τα εξοπλιστικά προγράμματα, όσο και η κόντρα μεταξύ των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για το χρέος. Μάλιστα η ένταση της πρώτης διαμάχης είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει να μιλάει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

Οι μετεκλογικές συνεργασίες στο επίκεντρο

Στο θέμα των συνεργασιών, ο Ευ. Μεϊμαράκης επανέλαβε την πρόσκληση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος μάλιστα δύο φορές προς το μέρος του Αλέξη Τσίπρα, τον ρώτησε αν έχει χρόνο ακόμη και αύριο να βρεθούν στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολίασε, πάντως, καυστικά πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "μέχρι να πάμε στις εκλογές θα έχει γίνει αντιμνημονιακός", ενώ τόνισε πως "Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές, αστάθεια και αβεβαιότητα".

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως το Ποτάμι για να μετάσχει σε σχήμα συγκυβέρνησης θα θέσει τρεις όρους, αποκαλύπτοντας ότι ο ένας από αυτούς θα είναι να υπάρξει μια εθνική επιλογή για τη θέση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος -όπως είπε- θα πρέπει να είναι "έξω και μακριά από τα κόμματα".

Ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως οι ΑΝΕΛ δεν συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ όσο στο κόμμα αυτό υπάρχουν "βαρίδια" που συνδέονται με σκάνδαλα, εκφράζοντας την ευχή η κ. Γεννηματά να απαλλαγεί από αυτά, ενώ σε ό,τι αφορά το Ποτάμι είπε πως θέλει να ακούσει ξεκάθαρα τις θέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για τα εθνικά θέματα.

Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ της εθνικής συνεννόησης, ενώ χαρακτήρισε "εθνική ανάγκη" την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της Κεντροαριστεράς, για να σχολιάσει πως το ΠΑΣΟΚ κάνει πράξη τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ "ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας".

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προέβλεψε ότι μετεκλογικά θα υπάρξει "συγκυβέρνηση των πέντε μνημονιακών κομμάτων, ή τουλαχιστον όσων μπουν στη Βουλή", όπως σημείωσε, σχολιάζοντας καυστικά πως μετά από κάθε προεκλογική μάχη αυξάνονται τα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο.

Τα "καυτά" θέματα των ενοτήτων


Στον πρώτο κύκλο με θέμα "Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία" οι αρχηγοί παρουσίασαν τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα, ενώ εκτόξευσαν βολές κατά της απερχόμενης κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας.

Η δεύτερη ενότητα ήταν αφιερωμένη στη Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνική Πολιτική με τη συζήτηση να περιστρέφεται κυρίως στις δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν με βάση το μνημόνιο που μόλις ψηφίστηκε.

Τα θέματα Παιδείας και η αντιπαράθεση για τον νόμο Μπαλτά και το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση κυριάρχησαν στην 3η ενότητα του debate, που εμπεριείχε και το θέμα της Υγείας.

Στην ενότητα της εξωτερικής πολιτικής έγινε ιδιαίτερη μνεία στις ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ δεν έλειψαν και τα "πυρά" κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για αποδυνάμωση της χώρας και απομόνωσή της από παραδοσιακούς συμμάχους.

Ενστάσεις αρχηγών κατόπιν... εορτής

Παρά το γεγονός ότι οι όροι του debate είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων οι πολιτικοί αρχηγοί εξερχόμενοι της τηλεμαχίας εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τη διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι την επόμενη φορά πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες, ενώ ο Ευ. ΜεΪμαράκης δεν έκανε καμία δήλωση.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για “κοκορομαχία άσχετη με τα προβλήματα” και πρόσθεσε: "Πέντε κόμματα με μία και μόνη μετεκλογική πολιτική και πρόγραμμα, το τρίτο και καταστροφικό μνημόνιο που κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή". Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών είπε πως “με δυνάμεις που έχουν συνομολογήσει και στηρίζουν μνημόνια και εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές” δεν μπορεί να συνεργαστεί.

Ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι συμπαρίσταται στους πολίτες που παρακολούθησαν το debate το οποίο δεν είχε ενδιαφέρον και πρόσθεσε πως "κανείς δεν έγινε σοφότερος από το debate".

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση εάν κάποιος από τους αρχηγούς τον έπεισε είπε με εμφανή διάθεση χιούμορ: "Μάλλον εγώ έπεισα τους περισσότερους". Ωστόσο εξέφρασε και εκείνος ενστάσεις για τους όρους διεξαγωγής λέγοντας: "Με βάση τις διαδικασίες που είχαν συμφωνηθεί ήταν αναμενόμενο να λείπει η ζωντανή αντιπαράθεση".

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, εξέφρασε την ελπίδα στα επόμενα debates να μπορεί να υπάρξει και διάλογος αν και εκτίμησε ότι οι πολίτες έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Στρέφοντας ωστόσο για ακόμα μια φορά τα "πυρά" του κατά του Ευ. Μεϊμαράκη είπε: "Φαίνεται ο κ. Μεϊμαράκης για να ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο του Κ. Καραμανλή έχει μετατραπεί σε Γεωργιάδη και Βορίδη".

"Δυστυχώς, κανένας από τους αρχηγούς δεν δεσμεύθηκε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου η χώρα θα έχει μια κυβέρνηση 4ετίας" δήλωσε αποχωρώντας απο το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το πέρας του debate η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε, ωστόσο, βέβαιη ότι ο ελληνικός λαός που μπορεί "να κρίνει και να συγκρίνει, θα το επιβάλει με την ψήφο του". "Θέλουν δεν θέλουν θα καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι και θα πρέπει να συνεννοηθούν, γιατί το χρωστάμε όλοι στον ελληνικό λαό" είπε και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι "η θετική έκπληξη των εκλογών, η τρίτη δύναμη που θα επιβάλει τη συνεργασία και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα".
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ