ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Νέος αναπτυξιακός χάρτης των Νομών της Πελοποννήσου - Ποιες ειναι οι κύριες επιδιώξεις για την Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:58:00 π.μ. |
 Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 5/10, οι αντιπεριφερειάρχες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου κλήθηκαν να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους «Σχετικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου: Αξιολόγηση, Αναθεώρηση & Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Στις εισηγήσεις αυτές οι Αντιπεριφερειάρχες σημείωσαν τις παρατηρήσεις και τις διαφωνίες τους με τη μελέτη που ήδη έχει διενεργηθεί και έθεσαν επί τάπητος τους κύριους στόχους του νέου ΠΠΧΣΑΑ για την περιοχή τους.

Μέσα από την αποκωδικοποίηση των εισηγήσεων αυτών προκύπτει ο νέος χωροταξικός χάρτης της Πελοποννήσου όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρακάτω γίνεται λόγος για τους κύριους στόχους ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Με βασικό γνώμονα την υποστήριξη και ανάδειξη κάθε περιοχής και την έλευση της πολυπόθητης ανάπτυξης αυτές είναι οι κύριες επιδιώξεις ανά Περιφερειακή ενότητα:

ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Εναλλακτικός τουρισμός και η εκπαίδευση στην υπηρεσία του πρωτογενή τομέα πέραν της αναγκαιότητας οριοθέτησης του θεσμικού πλαισίου χρήσης γης, αιτήματος που υποβλήθηκε από όλες τις Π.Ε., για την Αργολική επικράτεια δύο είναι τα σημαντικότερα θέματα.

Πρώτον, η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο θρησκευτικός, καταδυτικός, ορειβατικός, αθλητικός. Σε αυτό το αίτημα προστίθεται η ανάδειξη τουριστικών καταφυγίων και φαραγγιών με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη των αρχαιοτήτων σε όλη την Π.Ε. και τέλος η ενίσχυση των συγκοινωνιών (λιμάνια, υδατοδρόμια, μαρίνες).

Δεύτερον, η αντιμετώπιση αγροτικών προβλημάτων μέσω της εκπαίδευσης εντός των ορίων της Π.Ε. μέσω της λειτουργίας σχολών και της έρευνας σε αργολικά κτήματα (σύνδεση πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής).

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επιτακτική αναγκαιότητα χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργειών και αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ.
Οδηγός 3Α : Ανάπτυξη, Ανάδειξη, Ανανέωση Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ο στόχος είναι απλός και σαφής: Ανάπτυξη μέσω της ανάδειξης και της ανανέωσης φύσης, δομών και νέων επενδύσεων.

Εδώ ως προτεραιότητες χαρακτηρίζονται ο καθορισμός χρήσεων γης και η βελτίωση των υποδομών υγείας. Βασικός πυλώνας του νέου σχεδιασμού η ενίσχυση του τουριστικού τομέα μέσω της σύνδεσής του με τον πρωτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή), της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, της ανάδειξης φυσικού και αρχαιολογικού πλούτου και της ανάπτυξης και ανανέωσης του δικτύου μετακινήσεων (λιμάνι, αεροδρόμιο με επικουρικό αυτό της Τριόδου, οδικό δίκτυο, υδατοδρόμιο)

Ειδική μνεία γίνεται στην αναγκαιότητα προσέλκυσης επενδύσεων στον δευτερογενή τομέα ενώ σημαντικά είναι τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων και των φυσικών πόρων και ενέργειας.

ΑΡΚΑΔΙΑ. Απόβλητα, υποστήριξη παραγωγής και προώθηση τουρισμού Στο νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό που αφορά στην Αρκαδική επικράτεια, προτεραιότητα δίνεται σε τρία κυρίως θέματα:

Πρώτο και βασικό η αναγκαιότητα επικαιροποίησης της μελέτης για το νέο σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων και κατασκευής αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών.

Δεύτερον και εξίσου βασικό κυρίως λόγω της χαμηλής σημερινής γεωργικής εκμετάλλευσης του νομού η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με στηρικτικά έργα, δράσεις, πρωτοβουλίες και προγράμματα τόσο της αγροτικής όσο και της κτηνοτροφικής παραγωγής (υδατοκαλλιέργειες, κτηνοτροφικά πάρκα, θερμοκήπια, αρδευτικό δίκτυο).

Τρίτον και σπουδαίο, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αστρονομικός μέσω της κατασκευής αστρονομικού σταθμού, η ενίσχυση των υποδομών και η ανάπτυξη νέων ειδικά σε σχέση με την προβολή φαραγγιών και μονοπατιών. Τέλος, σημαντική κρίνεται η προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή αφού βεβαίως βελτιωθεί το οδικό δίκτυο, ενισχυθούν σιδηροδρομικό δίκτυο και ακτοπλοϊκές συνδέσεις και καταχωρηθεί ως αεροδρόμιο πτήσεων low cost και cargo το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Στόχος εδώ είναι και η κατασκευή παλαιοντολογικού μουσείου στη Μεγαλόπολη ενώ επίσης σημαντική επιδίωξη είναι η τόνωση της δευτερογενούς παραγωγής στην περιοχή.

ΛΑΚΩΝΙΑ.
Ας αρχίσει η ανάδειξη! Για τη Λακωνία επιδίωξη της Περιφερειακής αρχής είναι να αρχίσει η ανάδειξη σημείων όπως αυτό του αναμενόμενου Μουσείου της Σπάρτης και των λοιπών αρχαιολογικών χώρων της πόλης μέσω ενοποίησής τους ως διεθνούς εμβέλειας προορισμού, του λιμένα του Γυθείου ως πύλη εισόδου της Πελοποννήσου, του αεροδρομίου ως χώρου αξιοποιήσιμου για την πυρόσβεση και τον αεραθλητισμό, μονοπατιών, φαραγγιών και παραδοσιακών οικισμών ως τουριστικών προορισμών. Επιπλέον, σημαντική κρίνεται η ανάδειξη της δυνατότητας ανάπτυξης στη Λακωνία εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο καταδυτικός, ο θρησκευτικός ή ο τουρισμός κρουαζιέρας.

Για την επίτευξη των παραπάνω κρίνεται ως αναγκαία η ολοκλήρωση των οδικών έργων, των αρδευτικών και φραγματικών παρεμβάσεων, η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου και η βελτίωση των δομών υγείας.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ.
Ανάδειξη και ενίσχυση όσων έχουν ήδη εφαρμοστεί Αξιοσημείωτο είναι πως η εισήγηση της συγκεκριμένης Περιφερειακής ενότητας είναι η μόνη που διαθέτει αναφορά στην ανεργία και την αναγκαιότητα αντιμετώπισής της. Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι εδώ δεν διεκδικείται η έναρξη νέων εργασιών όσο η ολοκλήρωση παλαιών (Φράγμα Ασωπού και Αρδευτικό Στυμφαλίας) και η προβολή όσων έχουν ήδη ολοκληρωθεί (φυσική πύλη Πελοποννήσου, σημαντικό σιδηροδρομικό δίκτυο, ενεργειακό δίκτυο που τροφοδοτεί όλη την Περιφέρεια).

Τρίτη πρωτοτυπία για το νομό Κορινθίας η πρωτοβουλία της πρότασης περί «Ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Πελοποννήσου» με δεδομένη τη διάβρωση των ακτών, τις υδατοκαλλιέργειες που τείνουν να γίνουν καταστροφικές ως ανεξέλεγκτες και την ναυσιπλοΐα και ακτοπλοΐα. Στόχος η προσέλκυση και Ναυτιλιακών Εταιρειών.

pelopaspress.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ