ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Νέα μόνιμη έκθεση στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:01:00 μ.μ. |
 Στις 18 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε η νέα μόνιμη έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος “Οι συλλογές: ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο”. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στις συλλογές του ΠΛΙ, που αριθμούν σήμερα περίπου 45.000 αντικείμενα. Σε μια ελεύθερη και τολμηρή εγκατάσταση διαγράφεται η πορεία από τον 19ο στον 21ο αιώνα. Επιλεγμένα αντικείμενα σε θεματικές ενότητες μας ταξιδεύουν στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του ελληνικού ιστορικού χώρου και χρόνου.
Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου»

Το κοινωφελές Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με έδρα το Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου στη μνήμη του πατέρα της Βασιλείου, με στόχο την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Το 1981 το ΠΛΙ βραβεύθηκε με το European Museum of the Year main Award (EMYA) για την έκθεση του «Παραγωγή, επεξεργασία και εφαρμογή φυσικών υφαντικών υλών», αλλά και για την προσφορά του στη μελέτη του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, το μέγεθος και την ποιότητα των συλλογών του, την εκπαιδευτική και καινοτόμο -από αισθητικής πλευράς- έκθεση και την πρωτοτυπία των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Είναι το μοναδικό ελληνικό μουσείο που του έχει απονεμηθεί αυτό το βραβείο μέχρι σήμερα.

Το 1999 το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα γιόρτασε ταυτόχρονα τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του και τη χιλιετία. Η έκθεση με θέμα «Τα Καλύτερα του ΠΛΙ» σκοπό είχε να προβάλει το εύρος και τον πλούτο των συλλογών του Ιδρύματος, που σήμερα αριθμούν περίπου 45.000 αντικείμενα.

Το 2004 το ΠΛΙ συμμετείχε στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα με την έκθεση «Πτυχώσεις. Από το αρχαίο ελληνικό ένδυμα στη μόδα του 21ου αιώνα”. 
Το 2006, στο ήδη αναμορφωμένο εσωτερικά κτίριο του Μουσείου, παρουσιάστηκε η έκθεση με θέμα «Ελληνικόν άστυ: Ναύπλιον 1822-1922», που αφορούσε κυρίως το αστικό Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές.

Το 2010 το ΠΛΙ παρουσίασε την έκθεση "Ενδύεσθαι". Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος”, που βασίστηκε στην ενδυματολογική συλλογή του, προϊόν της συλλεκτικής φιλοσοφίας της Ιωάννας Παπαντωνίου και κάλυπτε όλη την εξέλιξη της μόδας στην Ευρώπη από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα. Φιλοδοξία της έκθεσης αυτής ήταν να αναδείξει την ανάγκη δημιουργίας ενός Μουσείου Πολιτισμού του Ενδύματος στην Ελλάδα.
Το 2013 το Ίδρυμα τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό.

Το 2014, για να γιορτάσει τα 40 του χρόνια, το ΠΛΙ οργάνωσε ένα αριθμό εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πιο σημαντική την έκθεση “Αχνάρια μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ