ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Αποτίμηση του συμποσίου "Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:36:00 μ.μ. |
Βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του επιστημονικού συμποσίου που οργάνωσαν ο Δήμος Ναυπλιέων, το Ναυπλιακό Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας», ο ΔΟΠΠΑΤ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για τη Βενετοκρατία στο Ναύπλιο και αξίζει να κάνουμε μία πρώτη αποτίμηση του συμποσίου «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι» και να ενημερώσουμε για τους πρώτους καρπούς αυτής της διοργάνωσης.
Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε από τους επιστημονικά αρμόδιους να επαινούν την αρτιότητα και την πρωτοτυπία των ανακοινώσεων που ακούστηκαν από τους προσκεκλημένους εισηγητές. Όλο το υλικό που συλλέχθηκε θα δημοσιευθεί και θα συμπεριληφθεί στον επόμενο τόμο των Ναυπλιακών Αναλέκτων το 2016, κεφαλαιοποιώντας την έρευνα που έγινε και αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για την καταγραφή της ιστορίας του Ναυπλίου. Όπως και κατά το προηγούμενο συμπόσιο για τη Ναυπλιακή Επανάσταση, το υλικό που θα δημιουργηθεί θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά σε ψηφιακή μορφή.

Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε ότι η ψηφιακή ζωντανή αναμετάδοση από την ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπλιέων www.nafplio.gr, προσέλκυσε ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ξεπερνούν τα 3.000 άτομα με μέγιστο αριθμό ταυτόχρονης παρακολούθησης τους 200 επισκέπτες. Αυτό σημαίνει ότι επιπλέον του κοινού που με τη φυσική του παρουσία τίμησε το συμπόσιο, ένα μεγάλο μέρος πολιτών μπόρεσε να το παρακολουθήσει διαδικτυακά, όχι μόνο από το Ναύπλιο αλλά και από όλη την Ελλάδα. Οι επτά συνεδρίες του συμποσίου μαγνητοσκοπήθηκαν και είναι ήδη αναρτημένες για παρακολούθηση στο κανάλι youtube του Ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας» στο σύνδεσμο https://goo.gl/rRiTN6. Επίσης σε όσους από το κοινό δήλωσαν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση στα έντυπα συμμετοχής στο συμπόσιο, έχουν σταλεί σε ηλεκτρονική μορφή οι περιλήψεις των εισηγήσεων όπως τις κατέθεσαν οι εισηγητές.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών καθώς αυτοί θα αποτελέσουν τους πρεσβευτές της τοπικής μας ιστορίας στους μελλοντικούς πολίτες και διαχειριστές αυτού του τόπου έτσι ώστε να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του. Ειδικά οι διευθυντές των σχολείων του Ναυπλίου καθώς και οι διευθύνσεις Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης Ν. Αργολίδας , την προηγουμένη της έναρξης του Συμποσίου προσκλήθηκαν και προσήλθαν για ενημέρωση στο Δημαρχείο Ναυπλίου. Σκοπός της ενημέρωσης ήταν να πληροφορηθούν λεπτομερώς για τις θεματικές του Συμποσίου προκειμένου να τις συμπεριλάβουν στο σχεδιασμό σχολικών δραστηριοτήτων κατά το τρέχον σχολικό έτος και να αξιοποιήσουν την πρόσβαση που το συμπόσιο εξασφάλισε σε ερευνητές ιστορικούς. Επίσης κατατέθηκαν προτάσεις από τους εκπαιδευτικούς για την καλύτερη υποστήριξη τους με υλικό κατά την οργάνωση σχολικών επισκέψεων στην περιοδική έκθεση που παρουσιάζουμε στο Πολεμικό Μουσείο «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι. Εικόνες και τεκμήρια πολέμου», η οποία θα διαρκέσει όλη τη σχολική χρονιά και σταθερά επιδεικνύει εξαιρετικούς ρυθμούς επισκεψιμότητας.

Επιχειρώντας έναν απολογισμό του συμποσίου, καταγράφουμε ότι:

α. αποτέλεσε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο διάλογο της τοπικής κοινωνίας με την επιστημονική κοινότητα,

β. κόμισε νέες γνώσεις και στοιχεία για το ιστορικό παρελθόν της πόλης και το ρόλο που αυτή διαδραμάτισε δημιουργώντας ένα πλούσιο υλικό τεκμηρίωσης που ήδη αναδεικνύεται και θα είναι ευρέως προσβάσιμο (εκδόσεις, οπτικοακουστικό υλικό, παρουσία στο διαδίκτυο, ψηφιοποίηση),

γ. πρόβαλε το Ναύπλιο καθώς αναδείχθηκε συστηματικά όχι μόνο από τα τοπικά αλλά και από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης καθώς και τη δημόσια τηλεόραση.

Γενικότερα εντάσσεται στην πολιτιστική στρατηγική του Δήμου μας για ανάδειξη και προβολή της πόλης αποτελώντας ένα ακόμη εργαλείο στην αποτύπωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Ναυπλίου. Μέσα από τέτοιες διοργανώσεις δημιουργούμε προοδευτικά τις βάσεις για μια εξωστρεφή παρουσίαση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, που εδράζεται όχι μόνο σε κάποιο ένδοξο παρελθόν αλλά στην εγρήγορση και τη διορατικότητα της σύγχρονης πόλης. Μεταβαίνοντας σε μια νέα εποχή, χωρίς τους πόρους και τις ευκολίες του παρελθόντος, επιβάλλεται από τις συνθήκες να διαχειριστούμε την αναγνωρισιμότητα του τόπου μας, χτίζοντας μία επωνυμία που θα αποτελέσει περιουσιακό του στοιχείο, θα τον διαφοροποιεί από όλους τους άλλους προορισμούς και θα προσελκύει νέες δυνατότητες ανάπτυξης. Όπως επεσήμανε η προσκεκλημένη μας ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Μαλτέζου, το Ναύπλιο απέδειξε πόσο δίκαια το είχαν επιλέξει οι Βενετοί για πρωτεύουσα του Regno di Morea.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ