ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ομιλία του Βασίλη Σιδέρη για τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την οικονομία στο Forum για την απασχόληση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:19:00 μ.μ. |
 Στα πλαίσια του 3ήμερου Innovation Forum για την Επιχειρηματικότητα και την Απασχόληση στην Πελοπόννησο, που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο από 8 έως 10 Οκτωβρίου, σήμερα δεύτερη ημέρα των εργασιών,  με Θεματικό Εργαστήριο την Ενότητα, Πολιτισμός – Περιβάλλον – Οικονομία, μίλησε ο Βασίλης Σιδέρης Θεματικός Αντιπερειφερειάρχης Πελοποννήσου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας μας είναι ιδιαίτερα πλούσιο και πολυποίκιλο και αποτελεί έναν ανεκτίμητο και ευαίσθητο πόρο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί απλά μία χώρα με πολύ μεγάλη ιστορία αλλά και μια χώρα που ο πολιτισμός της είχε καθοριστικές επιδράσεις στην ανάπτυξη του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού. Η πολιτιστική της κληρονομιά περιλαμβάνει πολύ μεγάλο αριθμό μνημείων διαφόρων εποχών και αρχαιολογικών χώρων. Ορισμένα από αυτά είναι αναγνωρισμένα ως διεθνούς σημασίας. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλο αριθμό από ιδιαίτερα αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίσματα καθώς και ανθρωπογενή τοπία ιδιαίτερου κάλους. Στην πολιτιστική κληρονομιά ανήκουν επίσης τα ήθη, τα έθιμα και οι λαϊκές παραδόσεις, η γλώσσα και οι φιλοσοφικές αντιλήψεις της κλασικής αρχαιότητας.

Παράλληλα η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στους τομείς της σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης ( μουσική, εικαστικές τέχνες, θέατρο, κινηματογράφο, λογοτεχνία).

Η Πελοπόννησος αποτελεί κοιτίδα του πολιτισμού, αφού σε αυτήν βρίσκονται σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, όπου αναπτύχθηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός, όπως η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Σπάρτη, η Μονεμβάσια, ο Μυστράς, που αποτελούν μεμονωμένους προορισμούς με άρρηκτες σχέσεις και ιστορικές δικτυώσεις μεταξύ τους. Παράλληλα, στην Πελοπόννησο πραγματοποιήθηκαν οι άθλοι του Ηρακλή, οι περιηγήσεις του Παυσανία κ.λπ.

Η διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και ιδιαίτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου συνδέεται με τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του έθνους, αλλά και με την ακτινοβολία της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συνδέεται επίσης με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχουσών τουριστικών δραστηριοτήτων αλλά και τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων, ήπιας μορφής. Ιδιαίτερη σημασία έχει, να συνδεθεί η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς με την παράλληλη προβολή άλλων στοιχείων πολιτιστικής έκφρασης και ιδιαίτερα με το θέατρο, την μουσική και τις φιλοσοφικές αντιλήψεις της κλασικής αρχαιότητας.

Ειδικότερα αναγνωρίζεται ότι η ποιότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των πόλεων και των περιαστικών χώρων αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και κριτήριο προσέλκυσης νέων οικονομικών δραστηριοτήτων.

To περιβάλλον και ο πολιτισμός βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με το μεγαλύτερο τμήμα των επιμέρους τομέων της οικονομίας. Επίσης, είναι αναγκαίο να διευρυνθεί η έννοια του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η περιβαλλοντική προστασία μπορεί –και πρέπει- να μεταβληθεί σε προωθητικό στοιχείο της ανάπτυξης μέσω μιας πολιτικής «αειφόρου εκμετάλλευσης»-δράσεων που επενδύουν ακριβώς στην αειφορία -αποδεικνύοντας έτσι ότι η προστασία του περιβαλλοντος μπορεί να έχει μόνον οικονομικό όφελος.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, η ανάγκη διεύρυνσης είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κατ’αρχάς πρέπει να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά και να μην περιοριζόμαστε στην αδιέξοδη λογική της απλής διαχείρισης και διεκδίκησης χρηματικών πόρων.

Φυσικά, η πολιτιστική διαχείριση δεν εξαντλείται –και δεν πρέπει να εξαντλείται- μόνο στο επίπεδο του κεντρικού κράτους. Η περιφερειακή αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, ο ρόλος της οποίας στο επίπεδο της διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων αναβαθμίζεται δραστικά, οφείλει πρωτίστως να σχεδιάζει και να διαφυλάσσει το πλαίσιο μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται αφενός η πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου, αφετέρου οι νέες δημιουργικές δυνάμεις -πλαίσιο σύγχρονο και δημοκρατικό, όπου η περιφέρεια θα ασκεί με απόλυτη διαφάνεια το ρυθμιστικό του ρόλο. Ένα πλαίσιο εξωστρέφειας, όπου θα ανταλλάσσονται ιδέες και πρακτικές, μέσω μιας αμφίδρομης διαδικασίας πολιτιστικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, με έμφαση στις συναιτεριστικές πρακτικές.

Η παραγωγή πολιτισμού είναι πολύ ευρύτερη δραστηριότητα, απαιτεί και αναδεικνύει όλη τη δημιουργικότητα της τοπικής κοινωνίας. Μπορεί να συνθέτει κουλτούρες, να γεφυρώνει πολιτισμικές διαφορές, να αναδεικνύει τις αξίες της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της πολυπολιτισμικότητας και του ανθρωπισμού. Πολιτιστική παρουσία σημαίνει επίσης εκπαίδευση, ψυχαγωγία, φεστιβάλ, καλλιτεχνικές διαλέξεις, καλλιτεχνικές ενότητες, εκθέσεις, σύνδεση με διαφορετικές κουλτούρες.


ΣΙΔΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ