V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Γ. Μανιάτης: Μειώνουμε κατά 50% το ενεργειακό κόστος στους αγρότες

 Κατά την παρέμβασή του σήμερα στη Βουλή για το αγροτικό θέμα, ο Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Βουλευτής καθ. Γιάννης Μανιάτης, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Καλούμε τους Έλληνες αγρότες να αξιοποιήσουν τη διάταξη που περάσαμε τον Οκτώβρη 2014 για τη δυνατότητα μείωσης έως κατά 50% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από το συμψηφισμό. Κάθε ΓΟΕΒ μπορεί να εγκαταστήσει σε κάθε αντλιοστάσιο μονάδα φωτοβολταϊκών έως 500kW, ώστε να γίνει πράξη η πρώτη εδώ και χρόνια δομική και διαρκής μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Η περίπτωση του ΓΟΕΒ Αργολίδας που εξετάσαμε πλήρως, ανά αντλιοστάσιο, έδωσε μείωση του ετήσιου κόστους ηλεκτρισμού από 800-900.000? το χρόνο, σε περίπου 400.000?. Δυο από τις τρεις συστημικές τράπεζες, είχαν ενδιαφερθεί να δανειοδοτήσουν, ενώ σε συνεργασία με τον τότε Αναπλ. Υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο, είχαμε δρομολογήσει την ένταξη της δράσης αυτής στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξη ΠΑΑ, για όλες τις Περιφέρειες της χώρας».

Η εισαγωγική τοποθέτηση της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Φώφης Γεννηματά..

Εισηγητική Ομιλία της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά
σε εκδήλωση της ΚΟ για τα προβλήματα τoυ αγροτικού κόσμου

Η σημερινή μας εκδήλωση διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τον τόπο.
Η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης της δήθεν Αριστεράς, φέρνει τη μια ήττα μετά την άλλη για τη χώρα. Όχι άλλη διαπραγμάτευση. Μας πάει διαρκώς πίσω.
Κάθε φορά που ο κ. Τσιπρας διαπραγματεύεται κάνουμε ένα βήμα πίσω σε δικαιώματα, κατακτήσεις, ποιότητα ζωής.
Τώρα ο Πρωθυπουργός με μια συνέντευξη ζητεί διάλογο. Εμείς το καλοκαίρι είπαμε ναι και επιτεύχθηκε η Εθνική Συνεννόηση.
Μιλάει τώρα ο ίδιος άνθρωπος, που γύρισε τότε την πλάτη, πήγε σε εκλογές και έλεγε: «στις 20 Σεπτέμβρη ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»
Και τελειώνουν τη χώρα , μέρα με την μέρα, με τη δήθεν διαπραγμάτευση τους.
Όσο για τη Νέα  Δημοκρατία, εμείς πιστεύουμε σε έναν άλλο τον πολιτικό πολιτισμό. Γι αυτό τον λόγο δεν εκδώσαμε ανακοίνωση, δεν προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε καθόλου τα όσα συνέβησαν χθες. Είναι εξάλλου λυπηρό η αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάζει αυτή την εικόνα.
Λάθος τους όμως που δεν μας ρώτησαν. Εμείς θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε  με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ,το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις πολιτών ανοίγουμε σήμερα τον κοινωνικό διάλογο, με στόχο τη διαμόρφωση μαζί με τους κοινωνικούς – παραγωγικούς φορείς της χώρας και τους πολίτες, ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Ενός συνεκτικούοραματικού αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικού σχεδίου που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και που θα αποτελέσει τη βάση για το παραγωγικό και αναπτυξιακό σοκ που θα ζωντανέψει ξανά την παραγωγική διαδικασία και την οικονομία.
Πάνω από 5 χρόνια ασφυξίας, περικοπών, στασιμότητας και υπανάπτυξης έχουν ως αποτέλεσμα μια οικονομία σε ένα αέναο κύκλο ύφεσης και την κοινωνία στα όρια της συλλογικής κατάθλιψης.
Σε αυτά τα 5 χρόνια κάποιοι έχτισαν πολιτικές καριέρες φιλοτεχνώντας μια εικονική πραγματικότητα γεμάτη αυταπάτες, ψευδαισθήσεις αλλά κυρίως δημαγωγία, ψέματα και πολιτικό αριβισμό.
Μέσα σε λίγους μήνες η εικονική αυτή πραγματικότητα κατέρρευσε και αναδείχθηκε η απάτη αλλά και η ανικανότητα και η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου.
Δεν θα αφήσουμε όμως να καταρρεύσει και η χώρα!
ΛΕΜΕ ΛΟΙΠΟΝ
ΩΣ ΕΔΩ!
ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ!

Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, κοιτάμε ξανά τους πολίτες στα μάτια και τους καλούμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ΜΑΖΙ το Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το νέο όραμα και στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Να διαμορφώσουμε τους όρους για να βγούμε επιτέλους από την κρίση, με την Ελλάδα ζωντανή, σε τροχιά δημιουργίας και ανάπτυξης, μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.
Την σύγχρονη Προοδευτική Πρόταση που θα ξαναφέρει την ΕΛΠΙΔΑ στην χώρα.
ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Φίλες και Φίλοι,
Η απόφαση να ξεδιπλώσουμε αυτή τη πρωτοβουλία ξεκινώντας με τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα της Οικονομίας , τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους, έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα.
Συμβολικό γιατί είναι δεδομένοι οι ιστορικοί πολιτικοί και κοινωνικοί δεσμοί που μας ενώνουν με τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.
Δεσμοί ακατάλυτοι γιατί σμιλεύθηκαν εδώ και δεκαετίες με αγώνες και σημαντικές κατακτήσεις που άλλαξαν τη μοίρα της ελληνικής υπαίθρου και των ανθρώπων της.
Η έναρξη όμως του διαλόγου για τη νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία με τον πρωτογενή τομέα έχει και τον ουσιαστικό χαρακτήρα της γιατί αποτελεί τον βασικό πυλώνα που θα στηριχθεί το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας.
Ανοίγουμε λοιπόν σήμερα με εσάς, αυτό τον «κύκλο», που θα συμπεριλάβει στην συνέχεια και τους άλλους σημαντικούς τομείς, τα κρίσιμα θέματα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Θέλω ξεκινώντας να συγχαρώ όλη την Κ. Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δια του Β. Κεγκέρογλου, του Θ. Θεοχαρόπουλου, του Μ. Τζελέπη και του Β. Έξαρχου, αλλά και τον Τομέα Αγροτών του ΠΑΣΟΚ δια του Ν. Μπουνάκη που διοργάνωσαν την σημερινή συνάντησή μας.
  1. Έχουμε δεσμευθεί προεκλογικά –και θα το τηρήσουμε απόλυτα- ότι θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στα μέτρα εξόντωσης του αγροτικού κόσμου, που φέρνει το ένα μετά το άλλο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δέσμια της υποταγής της στην τρόικα.
  • Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% στο 26%
  • Την φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων και των αγροτικών αποζημιώσεων.
  • Την αύξηση της προκαταβολής του φόρου.
  • Τον τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς του ΟΓΑ.
  • Την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ για τους αγρότες.
  • Ακόμη και την επαπειλούμενη αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πει ένα ηχηρό ΟΧΙ σε αυτά τα μέτρα. Θα κάνει ότι είναι κοινοβουλευτικά δυνατό για να μην υιοθετηθούν.
Και νομιμοποιούμαστε απόλυτα γι’ αυτό.
Γιατί ακόμα και μέσα στα πολύ πιο δύσκολα πρώτα χρόνια των Μνημονίων, φροντίσαμε να προστατεύσουμε τον αγρότη
  • να ελαφρύνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης,
  • να εξασφαλίσουμε τη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ (με χρηματοδότηση 20 δις για τους αγρότες),
  • να καταβάλλουμε ομαλά και απρόσκοπτα τις επιδοτήσεις, και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές.
Με αποτέλεσμα, παρά τις δυσκολίες, η παραγωγή και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων να αυξηθούν και να εφαρμόζονται σημαντικά και πετυχημένα προγράμματα επενδύσεων, στις υποδομές και στην μεταποίηση.
Γι’ αυτό και επιλέξαμε και στις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στις Κυβερνήσεις συνεργασίας να βρίσκονται στελέχη μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που πιστεύουν στις προοπτικές του αγροτικού κόσμου.
Και θέλω να αναφερθώ στις προσπάθειες που έχουν κάνει σ’ αυτόν τον τομέα σύντροφοί μας που είναι μαζί μας σήμερα, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Π. Κουκουλόπουλος, ο Θ. Τσαφτάρης, η Κ. Μπατζελή, ο Γ. Κουτσούκος, ο Γ. Δριβελέγκας, ο Β. Έξαρχος, ο Β. Αργύρης.
Δεν προτάξαμε τυχαία τον αγροτικό χώρο.
Πιστεύουμε βαθειά στην προοπτική του, στην βαρύνουσα σημασία του για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

2.Έρχομαι τώρα σε ορισμένες Προγραμματικές Προτάσεις που και προεκλογικά, αλλά και τώρα, έθεσα στον διάλογο με τον    αγροτικό κόσμο.
Εδώ δεν είμαστε μόνο για να σας τις παρουσιάσουμε όμως.
Θέλουμε να τις συζητήσουμε, να τις συμπληρώσουμε, να τις εξειδικεύσουμε, ακόμη και να τις τροποποιήσουμε μετά τονδιάλογο μαζί σας.
Θέτουμε τις βάσεις για την νέα συμφωνία που πρέπει να πετύχουμε, ώστε ΜΑΖΙ να δουλέψουμε αύριο για την εφαρμογή της.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
  • Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα.
  • Διασύνδεση της Αγροτικής Παραγωγής με τον Τουρισμό, την Μεταποίηση, την Υγεία.
Επιλέγουμε και προτάσσουμε ως βασικό προσανατολισμό του αγροτικού τομέα της χώρας μας, την παραγωγή τροφίμων με ποικιλία και ποιότητα, τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών καλλιεργειών, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα.
Να περάσουμε σε μια αγροτική οικονομία προσανατολισμένη στις απαιτήσεις των καταναλωτών και της αγοράς.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.
Το αυξημένο κόστος παραγωγής, το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την επιμονή σε παραδοσιακές καλλιέργειες, την αδυναμία σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, τον μικρό βαθμό οργάνωσης των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα.
Αλλά γνωρίζουμε και τα πλεονεκτήματά μας: για την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων μας, την διατροφική τους αξία, την βιοποικιλότητα του εδαφοκλιματικού μας Περιβάλλοντος, την παράδοση και τον Πολιτισμό μας.
Γι’ αυτό και η πολιτική μας πρέπει να κινηθεί:
  • από την μια προς την μείωση του κόστους και την καλύτερη οργάνωση παραγωγής
  • από την άλλη στην προώθηση και τοποθέτηση των προϊόντων μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει η διασύνδεση της αγροτικής μας παραγωγής με:
  • τον Τουρισμό. Η γαστρονομία καθορίζει κατά 33% την επιλογή του Τουριστικού στόχου.
Τα μοναδικά γαστρονομικά προϊόντα μας μπορούν να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και μάλιστα να τον καταστήσουν ανεξάντλητο μια και οι διαφορετικές περιοχές του τόπου μας (Κρήτη, Νησιά, Ορεινή Ελλάδα, Β. Ελλάδα κλπ) έχουν διαφορετικές γαστρονομικές προτάσεις.
Το «Ελληνικό πρωινό» είναι ένα πρόγραμμα που μας αποδεικνύει το τι δυνατότητες υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα.
  • Την Μεταποιητική Βιομηχανία και Βιοτεχνία. Με πρώτη ύλη τα εξαιρετικά ποιοτικά γεωργικά μας προϊόντα.
  • Την Υγεία. Μια και τα τρόφιμά μας είναι και τροφο-φάρμακα, που μπορούν να προλάβουν την εκδήλωση προβλημάτων υγείας, αντί να τα αντιμετωπίζουμε φαρμακευτικά αφού εκδηλωθούν.
Και βέβαια να περιορίσουμε έτσι με τον πιο «σωστό» τρόπο, τις διογκούμενες δαπάνες για την υγεία στην σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Η Κρητική διατροφή, η Ελληνική διατροφή και οι θετικές συνέπειες στον οργανισμό μας, μπορούν να γίνουν «σήμα» προώθησης των προϊόντων μας σε όλο τον κόσμο.
Να σημειώσω ακόμη ότι η δική μας, η Ελληνική παραγωγή, μπορεί να καλύψει| και ειδικές καταναλωτικές ανάγκες στην σύγχρονη κοινωνία (π.χ. κίνημα vegetarians-φυτοφάγων). Μην ξεχνάμε την πολύ σοβαρή παράδοση και δυνατότητα που έχουμε στον τομέα αυτό.
Αυτό είναι το όραμά μας.
Ένας παραγωγικός αγροτικός τομέας που αξιοποιεί αυτές τις δυνατότητες, αποτελεί στήριγμα της Ανάπτυξης, της οικονομίαςτης χώρας και της υπαίθρου που:
  • Συνεισφέρει στην απασχόληση.
  • Καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της χώρας με υψηλής ποιότητας προϊόντα.
  • Εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς.
  • Δημιουργεί συνέργειες και στηρίζει άλλους τομείς.
  • Διασφαλίζει την αειφόρα περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
3. Στο επίκεντρο των πολιτικών μας βρίσκεται: Ο Έλληνας αγρότης
  • αυτός λαμβάνοντας υπόψη του τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς αναπτύσσει ο ίδιος ή μέσα από συλλογικές δράσεις(συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις) επιχειρηματικές, εμπορικές και αγροτουριστικέςπρωτοβουλίες
  • ο αγρότης που επιλέγει συνειδητά να ασκήσει το επάγγελμά του, επάγγελμα που πρέπει όχι απλώς να κατοχυρωθεί αλλά νααναβαθμιστεί με διασφάλιση συνεχούς ενημέρωσης, εκπαίδευσης, εύκολης πρόσβασης στη χρηματοδότηση και με βελτίωση του παραγωγικού περιβάλλοντος
  • ο αγρότης, που έχοντας την πολιτεία συμπαραστάτη νιώθει ασφάλεια στο επάγγελμα του και έχει ίσα δικαιώματα για τη μόρφωση των παιδιών του, και την πρόσβασή του στο σύστημα υγείας και περίθαλψης
Γι’ αυτό και στο πλαίσιο άσκησης της αγροτικής πολιτικής της χώρας, δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για 15 μεγάλης σημασίας προτεραιότητες που είναι :
1.Αποκατάσταση της ομαλής καταβολής των οικονομικών εισροών στους αγρότες που έχουν διακοπεί (κοινοτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις για ζημιές, τραπεζική ρευστότητα) ώστε οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες των εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των εξαγωγών και της βιομηχανίας τροφίμων.
2.Ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας με την μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων της νέα ΚΑΠ 2014-2020 ύψους 20 δισ Ευρώ, ώστε με τους πόρους 2,5 δις Ευρώ σε ετήσια βάση να χρηματοδοτηθεί άμεσα η παραγωγική δραστηριότητα και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.
Παρεμβάσεις στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας ώστε να αποκτήσουν παραγωγικό προσανατολισμό με έμφαση στις εξαγωγές, την αειφορία και την προστασία της παραγωγής από την κλιματική αλλαγή.
Και εδώ θέλω να αναφερθώ στο μείζον πρόβλημα της Χρηματοδότησης των αγροτικών επιχειρήσεων, Συνεταιριστικών και Ιδιωτικών, που δημιουργεί και πρόβλημα απορρόφησης των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μια πηγή –η κλασσική για την χώρα μας- είναι οι Τράπεζες.
Η ανακεφαλαιοποίησή τους (ανάγκη που προέκυψε από την βύθιση της οικονομίας, του δημοψηφίσματος και τωνcapital controls) ολοκληρώθηκε (με τρόπο και δημοσιονομικές επιπτώσεις που δεν είναι ώρα να συζητήσουμε),αλλά δεν αρκεί.
Ομοίως είναι σε εξέλιξη και η ανάλογη διαδικασία για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και ιδιωτικά κεφάλαια.
Πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα των «κόκκινων» επιχειρησιακών δανείων, ώστε να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις (και κυρίως οι μικρομεσαίες και οι αγροτικές) και να αποκατασταθεί η ρευστότητα και η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Επιβάλλεται όμως να βρεθούν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Εξετάζουμε και θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας λύσεις γι’ αυτά τα «νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Υπάρχουν προτάσεις, όπως αυτή της δημιουργίας ενός Ειδικού Ταμείου για την Ανάπτυξη με πόρους και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που να διευκολύνουν νέους αγρότες και υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, και κυρίως μικρομεσαίες.
Μια τέτοια σκέψη υπήρξε και στο παρελθόν, αλλά τότε δεν προχώρησε.
3.Ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των αγροτών με αναγνώριση του ιδιαίτερα κρίσιμου ρόλου της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την απασχόληση.
4.Η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τη ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και το χτύπημα τωνκαρτέλ που κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών. Που πωλούν τα προϊόντα τους φθηνά αλλά και των καταναλωτών που τα αγοράζουν ακριβά.
5.Η λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στην ενέργεια (αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο) και στα αγροτικά εφόδια .
6.Η εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στην πρωτογενή παραγωγή, με συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, για ανταποδοτικότητα και άμεση εφαρμογή. Η βελτίωση και Επέκταση της Συμβολαιακής γεωργίας.
7.Η πιστοποίηση των προϊόντων και των παραγωγών τους και η εξασφάλιση για τα προϊόντα.
8.Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την κτηνοτροφία (βοσκοτόπια, αδειοδοτήσεις, βελτίωση ζωικού κεφαλαίου) για την ουσιαστική βελτίωση του ισοζυγίου εισαγωγών κρέατος και γάλατος.
9.Στήριξη της δημιουργίας των συμπράξεων καινοτομίας (cluster) για την Βιο-Αγροδιατροφή.
Χρειαζόμαστε συνεργατικούς σχηματισμούς με ανθρώπους της παραγωγής, της τεχνολογίας, τους παρόχους καινοτομίας, της εκπαίδευσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Συνεργασίας, που θα διευρύνει τις δυνατότητες παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων Βιο-Αγροδιατροφής.
10.Οι ριζικές αλλαγές στο Υπουργείο ΑγροτικήςΑνάπτυξης , στους Οργανισμούς και στις υπηρεσίες υλοποίησης της αγροτικής πολιτικής, ώστε να υποστηριχθεί με αποτελεσματικότητα το σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου , με μεγάλη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.
Έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους αγρότες, να πληρώνονται έγκαιρα οι ενισχύσεις και να εγκρίνονται και να πληρώνονται γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα.
11.Η θέσπιση κινήτρων για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών και στην εμπορία των προϊόντων.
12.Η εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του νερού, ώστε ως θέμα εθνικής σημασίας, να γίνει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.
13.Συμβουλευτικές δομές, αποτελεσματικές, αποκεντρωμένες, αξιόπιστες και φιλικές για τη διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών για τις νέες παραγωγικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
14.Σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας (Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι).
15.Και η τελευταία αλλά πολύ σημαντική πρόταση
Ενασχόληση πιο πολλών νέων ανθρώπων με την πρωτογενή παραγωγή:
Με δωρεάν γη από το κράτος, με χρηματοδοτικά κίνητρα για την εγκατάστασή τους
Φίλες και Φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την σημερινή παρουσία σας.
Θέλω να σας ζητήσω να μιλήσετε, να προτείνετε, να κρίνετε, αλλά να συμμετέχετε ενεργά σε αυτή την πρώτη προσπάθειά μας.
Προσπάθεια που θα συνεχίσουμε με διαρκή διάλογο, κοινούς αγώνες και αύριο με κοινή προσπάθεια για την δημιουργία, για την εφαρμογή αυτών που έχουμε συμφωνήσει.
Γιατί ο τόπος μας χρειάζεται σήμερα ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα της κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής παράταξης, πουθα οδηγήσει την χώρα σε Καλύτερες Μέρες, θα ξανακάνει τους Έλληνες περήφανους, με το κεφάλι ψηλά σε μια ισχυρή και αναπτυγμένη Ελλάδα.
Μας αξίζει να παλέψουμε γι’ αυτό.
Με τις αγρότισσες και τους αγρότες , στην πρώτη γραμμή!
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ