ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ομιλία του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού στη συζήτηση στη βουλή της 5ης Νοεμβρίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:48:00 μ.μ. | |

 Συζητάμε, για μια ακόμη φορά, ένα νομοσχέδιο που συνέταξε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με απόλυτη προχειρότητα. Μια προχειρότητα που καταδεικνύεται πρώτα και πάνω απ' όλα από την ίδια την αιτιολογική έκθεση και το κείμενο στο οποίο αυτή αναφέρεται, που λίγη σχέση έχει με το κείμενο που καλείται το σώμα να ψηφίσει σήμερα.

Σε θέματα όμως ιδιαίτερης κρισιμότητας και σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάσχεση της ύφεσης – στην οποία επιστρέψαμε εξαιτίας των χειρισμών αυτής της Κυβέρνησης –
η βιασύνη, η προχειρότητα και η απουσία συγκροτημένης οικονομικής στρατηγικής είναι πάρα πολύ κακοί σύμβουλοι.

Βλέπουμε έτσι την πλειοψηφία να φέρνει προς ψήφιση το ένα πολυνομοσχέδιο μετά το άλλο, κείμενα όπου οι νέες επιβαρύνσεις περισσεύουν, ενώ απουσιάζει τελείως έστω και κάποια υπόνοια αναπτυξιακής στόχευσης.

Το ζητούμενο όμως παραμένει το ίδιο από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα. Οι πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν, ζητούν τρία πράγματα: Δίκαιη κατανομή των βαρών, αποτελεσματικότητα, διασφάλιση της προοπτικής εξόδου από την κρίση.

Δυστυχώς, τίποτε από αυτά δεν το βλέπουμε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε εκτενώς τις θέσεις του κόμματος και τις πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις μας ως προς τις επιμέρους προβλέψεις και την συνολική του φιλοσοφία.

Επιτρέψτε μου να αναδείξω τρία από τα πλέον προβληματικά σημεία.

Πρώτα απ' όλα την πρόβλεψη για τη νέα επιβάρυνση στους αγρότες. Οι συνάδελφοι που εκλέγονται στην περιφέρεια γνωρίζουν πολύ καλά τη μάχη επιβίωσης που δίνουν σήμερα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς. Γνωρίζουν τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι αγρότες μας για να παραμείνουν στη γη τους και να μην εγκαταλείψουν οριστικά τους τόπους τους. Αγώνα με το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, με τα υψηλά ασφάλιστρα, με την κλιματική αλλαγή που φέρνει ολοένα και συχνότερα καταστροφές στις σοδειές και τις καλλιέργειες, με τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, με την γραφειοκρατία που αντί να βοηθά συχνά δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν σ' αυτό το περιβάλλον να συζητάμε για επιπλέον αύξηση του κόστους παραγωγής μέσα από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Δείτε τι κάνει η Γαλλία, η Γερμανία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιστρέφουν στους αγρότες τους φόρους για τα καύσιμα, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα και αναγνωρίζοντας την εθνική του σημασία. Εδώ αντιθέτως έχουμε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, όπως διαρρέεται ήδη ετοιμάζεται η αύξηση στο 20% και στο 26% από το 2017 από το πρώτο ευρώ στους αγρότες που μαζί με την αύξηση, σχεδόν τον τριπλασιασμό, στις εισφορές των ασφαλίστρων του ΟΓΑ, οδηγούνται πλέον στην πλήρη εξαθλίωση. Όταν ένα ζευγάρι αγροτών θα καλείται να πληρώσει περίπου 400 ευρώ το μήνα για να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότεροι δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται και θα είναι ανασφάλιστοι. Αν προσθέσουμε την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα λιπάσματα και τα αγροτικά εφόδια, καταλαβαίνουμε την πολύ δύσκολη θέση στην οποία έρχονται οι αγρότες. Επίσης, η προκαταβολή για την επόμενη χρονιά, αφού γνωρίζουμε όλοι, όσοι καταγόμαστε από αγροτικές περιοχές και από αγροτικές οικογένειες ότι η παραγωγή της επόμενης χρονιάς δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς δεν εξαρτάται από μας αλλά σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν αντί να δίνουμε κίνητρα στην αγροτική παραγωγή, να την καταδικάζουμε με κάθε νομοσχέδιο ακόμη πιο βαθιά στην πλήρη απαξίωση. Να υπάρξει λοιπόν πρόβλεψη για επιστροφή του φόρου στα καύσιμα με βάση το ΟΣΔΕ του κάθε αγρότη, του κάθε κτηνοτρόφου, αλλά και πρόβλεψη για τους ψαράδες.

Δεύτερον, οι προβλέψεις για τις μικρές ζυθοποιίες, έναν από τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους που μέσα στην κρίση έδειξαν δυναμική ανάπτυξης και εξαγωγικές προοπτικές, όπως στην πατρίδα μου την Αργολίδα. Η Κυβέρνηση, εχθρική σε κάθε έννοια επιχειρηματικότητας, θέλησε να τιμωρήσει αυτή την επιτυχία. Με τις διατάξεις που αφορούσαν αυτό τον κλάδο και ευτυχώς καταψηφίστηκαν σχεδόν από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εκτός από το κυβερνών κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, στην αρμόδια επιτροπή, θέλησε να προωθήσει μέτρα που ουσιαστικά σφραγίζουν κάθε δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυτών. Διατάξεις με τις οποίες θα καταδίκαζε τις ζυθοποιίες αυτές, χτυπώντας βάναυσα τις μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, και θα προστάτευε με τον πλέον κατάφωρο τρόπο τα ξένα ολιγοπώλια, τα οποία ελέγχουν το 70% της εγχώριας αγοράς – ένα ποσοστό-ρεκόρ που καταδεικνύει την στρέβλωση που έχουν επιφέρει οι λάθος ρυθμιστικές πολιτικές. Εμείς λοιπόν λέμε ότι όταν έχεις έναν κλάδο που αναπτύσσεται, ιδιαίτερα μέσα στις εντελώς αντίξοες συνθήκες της κρίσης, οφείλεις να τον στηρίξεις – έστω, με το να μη του βάζεις εμπόδια.

Τρίτον, οι προβλέψεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Δυστυχώς, από το νομοσχέδιο απουσιάζει κάθε πρόβλεψη που θα μπορούσε, ενθαρρύνοντας παρεμβάσεις εξοικονόμησης, να στηρίξει το χειμαζόμενο σήμερα κλάδο διάφορων επαγγελμάτων όπως τεχνίτες οικοδομής, ξυλουργοί, σιδεράδες, αλουμινάδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι. Την ώρα που η οικοδομή έχει παγώσει εδώ και χρόνια, την ώρα που έχουμε ήδη την εμπειρία από προγράμματα όπως το Εξοικονομώ, και θα μπορούσαν να βελτιωθούν αυτά και να υπάρξουν ανάλογα ώστε και να εξοικονομήσουν ενέργεια και να δώσουν δουλειά σε διάφορους κλάδους, η Κυβέρνηση κι εδώ επιδεικνύει τουλάχιστον μέχρι σήμερα αδράνεια.

Και στα τρία αυτά παραδείγματα, αυτό που καταδεικνύεται με τον πλέον παραστατικό τρόπο, είναι η αδυναμία αυτής της Κυβέρνησης έστω και να σκεφτεί τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης.

Καταδεικνύεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εγκλωβισμένη σε μια ιδεοληπτική εμμονή που δεν της επιτρέπει να κατανοήσει ότι, ιδιαίτερα αυτή την στιγμή, η ανάπτυξη, η τόνωση της παραγωγής, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, είναι η προτεραιότητα και η προϋπόθεση που θα επιτρέψει και την πορεία εξόδου από την κρίση, και την σταδιακή επούλωση των πληγών που έχουν ανοίξει στην κοινωνία μας, και την άσκηση μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής. Το βλέπουμε με το 23% Φ.Π.Α στην εκπαίδευση που ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση. Το βλέπουμε με τον αυξημένο Φ.Π.Α στους οίκους ευγηρίας, τα γηροκομεία, που καθώς δεν υπάρχουν ικανές δημόσιες δομές για τους ηλικιωμένους, πρέπει να το πάρετε πίσω. Ήδη η Νέα Δημοκρατία και γι' αυτά τα δύο θέματα έχει καταθέσει σχετική τροπολογία.

Και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και τα προηγούμενα που έφερε αυτή η Κυβέρνηση δεν διασφαλίζουν ούτε αποτελεσματικότητα, ούτε δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών, ούτε προοπτική εξόδου από την κρίση. Γι' αυτό και δεν απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Εμείς καταψηφίζουμε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ήδη, αρχίζουν ξανά να συσσωρεύονται βαριά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα. Καλούμε την Κυβέρνηση, όσο υπάρχει ακόμη καιρός, να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες και τις προκαταλήψεις της και να στραφεί στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Να στραφεί στην κατεύθυνση που όλοι, ανεξάρτητα από την ιδεολογική μας ταυτότητα, γνωρίζουμε ότι είναι αυτή που χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα.

Κλείνω με μία επισήμανση: πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς την πλευρά της κυβερνώσας παράταξης ότι εμείς ψηφίσαμε τηρώντας υπεύθυνη στάση το καλοκαίρι για να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψηφίσαμε για να μην πέσει η χώρα μας στα βράχια. Αυτό επέβαλε η υπευθυνότητα αυτής της παράταξης, που την έχει επιδείξει σε όλες τις κρίσιμες καμπές της ιστορίας της πατρίδας μας. Αυτό έπρεπε και πρέπει να το εκτιμήσει η κυβερνώσα παράταξη και η Κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης όπως και τα μέτρα που προέκυψαν από αυτήν είναι δικά σας, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ελληνικός λαός. Όπως είπε και ο συνάδελφος προηγουμένως, αν ψηφίσαμε εμείς αυτά τα μέτρα, όπως λέτε, γιατί τα ξαναψηφίζουμε σήμερα; Γιατί τα ξαναφέρνετε; Πρέπει λοιπόν να τελειώσει αυτό το παραμύθι, εμείς υπεύθυνα, με ευσυνειδησία το πού πάει η χώρα στηρίξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λοιπόν αυτό πρέπει να το εκτιμήσετε και όχι να λαϊκίζετε λέγοντας “εσείς ψηφίσατε”. Εμείς το μόνο που ψηφίσαμε ήταν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και βεβαίως, κλείνω, γιατί ο ελληνικός λαός βλέπει επίσης ότι δεν είναι υπεύθυνη η στάση της κυβέρνησης, των Υπουργών και των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα που προέκυψε με το εθνικό ολίσθημα του κ. Φίλη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, και να μην καλύπτετε αυτό το ολίσθημα, αυτή την πρόκληση απέναντι στον μαρτυρικό ποντιακό Ελληνισμό, και να εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία: ακούσαμε πριν, από συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εμείς ευθυνόμαστε και για την Μικρασιατική Καταστροφή, και για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και νομίζω ότι όλοι κρινόμαστε, και ο ελληνικός λαός κρίνει, και αυτό που μας ενοχλεί, επειδή έθεσε ρητορικό ερώτημα “τι μας ενοχλεί” ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βλέπουμε τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας – όχι του κ. Φίλη, του Έλληνα Υπουργού Παιδείας – στις τουρκικές εφημερίδες.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ