ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Μόνο στρατιωτικές πτήσεις στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:34:00 π.μ. |
 Αμφίβολο είναι αν θα πραγματοποιηθεί η μετατροπή του αεροδρομίου Τρίπολης από στρατιωτικό σε μεικτής χρήσης, σύμφωνα με έγγραφα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τις κατευθυντήριες γραμμές χρηματοδότησης αερολιμένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Η πρωτοβουλία για την αλλαγή του χαρακτήρα του αεροδρομίου είναι ένα παλιό αίτημα της Αρκαδίας το οποίο έχει υιοθετήσει στον στρατηγικό σχεδιασμό της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία ζητεί μάλιστα την εκχώρησή του από την κεντρική κυβέρνηση στην περιφερειακή αρχή.

Μια ΚΥΑ που έμεινε στα χαρτιά

Τον Σεπτέμβριο του 2014 οι τότε υπουργοί Υποδομών και Αμυνας κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος είχαν υπογράψει κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) η οποία μετέτρεπε στα χαρτιά το αεροδρόμιο από στρατιωτικό σε μεικτής χρήσης. Ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια ούτε από την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, την οποία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατηγόρησε ότι δεν πήρε νομοθετική πρωτοβουλία για την εκχώρηση του αεροδρομίου, αλλά ούτε και από την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο χρειάζεται να λύσει σημαντικά προβλήματα προκειμένου να φιλοξενήσει πολιτικές πτήσεις, όπως η επέκταση του υπάρχοντος διαδρόμου, η στροφή του κατά 7,5 μοίρες και η αναβάθμιση των αεροβοηθημάτων του αεροδρομίου. Σύμφωνα με πηγές της κατασκευαστικής αγοράς, απαιτούνται τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ για να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές, τα οποία είναι δυσεύρετα στον κρατικό προϋπολογισμό και δεν μπορούν να αντληθούν από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΥΠΑ που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων του βουλευτών Αργολίδας κ.κ.Γιάννη Μανιάτη (ΠαΣοΚ) και Γιάννη Ανδριανού (ΝΔ), σημειώνεται ότι το 2005 μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΥΠΑ έδειξε ότι «δεν ήταν εφικτή η ασφαλής επιχειρησιακή αξιοποίηση του αεροδρομίου Τρίπολης για την εξυπηρέτηση πτήσεων δημοσίων μεταφορών με jet αεροσκάφη εξαιτίας των σημαντικών υφιστάμενων ορεινών όγκων και εμποδίων, καθώς και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή».

Εναλλακτικά σενάρια

Στην πορεία προέκυψε νέα μελέτη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία εξετάζει εναλλακτικά σενάρια. «Το κύριο σημείο της νέας μελέτης αφορά τον επανασχεδιασμό του διαδρόμου διά της στροφής αυτού κατά 8 μοίρες περίπου προς τα δυτικά προκειμένου να αμβλυνθούν κατά το δυνατόν τα παρουσιαζόμενα εμπόδια» σημειώνεται. «Η εν λόγω στροφή του διαδρόμου επιβάλλει κατασκευή νέου διαδρόμου και τροχοδρόμων με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση» σημειώνει η ΥΠΑ.

«Προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα ενόργανης προσέγγισης - απογείωσης που παρουσιάζονται λόγω της μορφολογίας πέριξ του αεροδρομίου, ο μελετητής υπέβαλε πρόταση βασιζόμενη σε χρήση και αξιοποίηση δορυφορικών διαδικασιών (EGNOS) στη νέα προτεινόμενη θέση» σημειώνει η ΥΠΑ.

Μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα της μελέτης, αναφέρει η ΥΠΑ, είναι ότι «ο υφιστάμενος διάδρομος ως θέση και προσανατολισμός δεν είναι κατάλληλος για την ανάπτυξη εμπορικών πτήσεων καθ' όσον επηρεάζονται άμεσα οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και το σύμπλεγμα των υποδομών της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ανυπέρβλητα εμπόδια

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΥΠΑ, σχολιάζοντας τη μελέτη, παρατήρησαν πάντως ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης συμβατικών συστημάτων πλοήγησης είτε για τον υφιστάμενο είτε για τον στραμμένο διάδρομο».
«Από πλευράς διαδικασιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για τον υπάρχοντα διάδρομο δεν είναι εφικτή η εκπόνηση συμβατικών ενόργανων διαδικασιών άφιξης και αναχώρησης για πτήσεις IFR αξιοποιήσιμες από αεροσκάφη Πολιτικής Αεροπορίας» σημειώνει η ΥΠΑ και παρατηρεί ότι «δεν είναι εφικτή ούτε και η εκπόνηση ενόργανων διαδικασιών PBN για πτήσεις IFR αξιοποιήσιμες από αεροσκάφη Πολιτικής Αεροπορίας».

«Κρίσιμο μέγεθος για την οριστική αξιολόγηση της εν λόγω πρότασης θα αποτελέσουν τα συμπεράσματα της ανάλυσης κόστους - οφέλους, η οποία θα εκπονηθεί εφόσον επιλυθούν οι ανωτέρω δυσχέρειες, καθώς προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας πρέπει να είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της Πολιτείας» καταλήγει ο διοικητής της ΥΠΑ κ. Κωνσταντίνος Λιντζεράκος.

Στο μεταξύ, σε άλλη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου και τομέαρχη Υποδομών της ΝΔ κ.Λευτέρη Αυγενάκη για το αεροδρόμιο της Μυκόνου, έγγραφο που διαβίβασε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης επιβεβαιώνει ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» του νέου ΕΣΠΑ τα αεροδρόμια και η αεροναυτιλία χρηματοδοτούνται με μόλις 85 εκατ. ευρώ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ