ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Άλκηστις Παπαδημητρίου για τον "θρόνο του Αγαμέμνονα": Η επιστήμη της αρχαιολογίας δεν κάνει ανακοινώσεις στις εφημερίδες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:45:00 μ.μ. | | |
 Τις ηχηρές ανακοινώσεις και τον ενθουσιασμό για το τμήμα του βασικού «θρόνου του Αγαμέμνονα» που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από την Ακρόπολη των Μυκηνών έχει ακολουθήσει σκεπτικισμός και αντιδράσεις. «Αδόκιμα απευθύνεται στον τύπο ο κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης» (σ.σ. ο καθηγητής που έκανε τις «αποκαλύψεις» στα media), λέει στο TheTOC η Αλκηστις Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Και συμπληρώνει ενδεικτικά: «Η επιστήμη της αρχαιολογίας δεν κάνει ανακοινώσεις στις εφημερίδες αλλά στα επιστημονικά συνέδρια, ή δημοσιεύει βιβλία και άρθρα. Ετσι δουλεύει η επιστήμη της αρχαιολογίας».
΄Οπως μας λέει η κυρία Παπαδημητρίου, οι ανασκαφές στις Μυκήνες έχουν σταματήσει από το 2013. Υπήρχε ένα εγκεκριμένο πενταετές πρόγραμμα που προέβλεπε τρία χρόνια ανασκαφή και τρια χρόνια μελέτη. «Τα ευρήματα της ανασκαφής είναι στη φάση της μελέτης», μας λέει η κυρία Παπαδημητρίου. Η μελέτη, ως εκ τούτου, ολοκληρώνεται το 2016. Κι άρα, οι ανακοινώσεις στον τύπο έγιναν πριν ολοκληρωθεί η φάση της μελέτης. ΄Οπως επίσης πληροφορούμαστε, ο κύριος Μαγγίδης είναι προεξάρχων μιας από τις τρεις ομάδες αρχαιολόγων που δραστηριοποιούνται στις Μυκήνες υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας. «Δεν είναι αυτόνομος ερευνητής», όπως μας ξεκαθαρίζει η κυρία Παπαδημητρίου.

Τι μας είπε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

«Υπάρχει μια αναφορά του κυρίου Μαγγίδη σε σχέση με ένα εύρημα το οποίο εκείνος αξιολογεί ως τμήμα του θρόνου από το Μέγαρο της Ακροπόλέως των Μυκηνών. Η αναφορά αυτή έχει τελείως προκαταρκτικό χαρακτήρα και για να μπορέσει να δεχτεί ή να την απορρίψει κανείς θα πρέπει να γίνει με δόκιμα αρχαιολογικά επιχειρήματα ενώπιον της επιστημονικής κοινότητας. Αυτές οι προυποθέσεις δεν ισχύουν αυτή τη στιγμή επομένως κι εγώ δεν τοποθετούμαι επί μιας αόριστης τοποθέτησης που δεν συνοδεύεται από κανένα αρχαιολογικό επιχείρημα.

- Ισχύει ότι το εύρημα είναι εις γνώσιν σας αυτό το εύρημα από το καλοκαίρι;

«Σας είπα. Ο κύριος Μαγγίδης κατέθεσε μια αναφορά με τις απόψεις του γι' αυτό το εύρημα».

- Υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πότε θα αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα;

«Αυτό θα γίνει όταν ο κ. Μαγγίδης παραθέσει τα επιστημονικά επιχερήματα διότι έτσι "δουλεύει" η επιστήμη της αρχαιολογίας. Η επιστήμη της αρχαιολογίας δεν κάνει ανακοινώσεις στις εφημερίδες ή στα επιστημονικά συνέδρια. Δημοσιεύει βιβλία και άρθρα.

- Ο κύριος Μαγγίδης δεν είναι μέλος της ομάδας που δραστηριοποιείται στις Μυκήνες;

«Ο κύριος Μαγγίδης είναι μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και με αυτή του την ιδιότητα - υπό την αιγίδα της αρχαιολογικής εταιρείας, δηλαδή - δραστηριοποιείται στις Μυκήνες. Αδοκίμως, λοιπόν, έχει απευθυνθεί στον τύπο, διότι οποιαδήποτες ενέργεια του κυρίου Μαγγίδη διοχετεύεται από την αρχαιολογική εταιρεία. Δεν είναι αυτόνομος ερευνητής ο κ. Μαγγίδης».

- Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως ισχυρίζεται ο κ. Μαγγίδης, το εύρημα θα αποτελεί τον πρώτο θρόνο Μυκηναϊκού ανακτόρου που έχει βρεθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα;


«Ναί, θα αποτελεί τον πρώτο θρόνο»

- Ο Αγαμέμνονας δεν υπήρξε ιστορικό πρόσωπο έτσι δεν είναι;


«Βεβαίως και όχι. Ο Αγαμέμνων είναι μια μυθική μορφή, ωστόσο, στο μυθικό του πρόσωπο ανακλάται ο τότε ηγεμόνας των Μυκηνών. Δηλαδή, κάποιος θα ήταν Βασιλιάς εκεί. Ο μύθος παρέδωσε το όνομα αυτού του Βασιλέως ως Αγαμέμνων. Αλλά είναι λίγο "τραβηγμένο"... Δεν λέμε "ο θρόνος του Αγαμέμνονα" αλλά "ο θρόνος του Μεγάρου της Ακροπόλεως των Μυκηνών". Κι αν ο Αγαμέμνων ήταν ένας Βασιλιάς πραγματικός, δεν θα καθόταν μόνο αυτός στο θρόνο αλλά κι άλλοι 10 βασιλείς σε ένα διάστημα 300 - 400 χρόνων».

- Αλλες ομάδες έχουν προβεί σε ανακοινώσεις;

«Οι άλλες ομάδες ακολουθούν τη διαδικασία που προβλέπεται από τις νομικές δεσμέύσεις που υπάρχουν»

Τι λένε στο TheTOC κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού

«Μακάρι να έχει βρεθεί ο θρόνος και η ... κορώνα», μας λένε κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού που διατηρούν, ωστόσο, πολλές επιφυλάξεις.

« Το υπουργείο Πολιτισμού είναι ενήμερο από τον Ιούλιο διότι υπάρχει αναφορά από από την Εφορεία Αργολίδας. Τα ευρήματα της ανασκαφής μένει να εκτιμηθούν από την επιστημονική - αρχαιολογική κοινότητα. Γι' αυτό κανείς από το υπουργείο δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση. Πρόκειται για μια εικασία που μένει να αποδειχτεί επιστημονικά. Ο κ. Μαγγίδης ενέργησε αυτόβουλα. Είναι ένας συνεργάτης που για κάποιους δικούς του λόγους έκρινε σκόπιμο να κάνει αυτή τη διαρροή χωρίς οι συνάδελφοί του - αρχαιολόγοι - να έχουν αποφανθεί επιστημονικά».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, κανείς διαπιστώνει δυο ταχύτητες σε δυο προβεβλημένες ανασκαφές: «Το πόσο επαγγελματίες είναι οι αρχαιολόγοι της Πύλου που πρώτα έκαναν την ανασκαφή, αξιολόγησαν τα ευρήματα και στη συνέχεια μίλησαν για ενημέρωση για το τι ακριβώς σημαίνουν αυτά που δεν είχαν βρει. Στην περίπτωση των Μυκηνών πρόκειται για εικασίες όχι για επιστημονικά τεκμηριωμένες καταστάσεις. Η φράση «Ο τάφος του Αγαμέμνονα» θα μπορούσε να γίνει και "τρολιά". Να περιμένουμε λίγο την επιστημονική κοινότητα να αποφανθεί και να αφήσουμε τις εικασίες; Να είμαστε λίγο σοβαροί...
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ