V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Απάντηση Μπόλαρη σε Ανδριανό για τα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης παραγωγών οπωροκηπευτικών

 Στην 268/5-11-2015 Αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα τα συμπληρωματικά μέτρα στήριξης παραγωγών οπωροκηπευτικών, απάντησε γραπτώς ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μ. Μπόλαρης.

Στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Όσον αφορά στη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης παραγωγών ορισμένων οπωροκηπευτικών, στις 8 Αυγούστου του 2015 εκδόθηκε ο κατ' εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 1369/2015 της Επιτροπής, ο οποίος τροποποιεί τον κατ' εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 1031/2014 σχετικά με τη θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών, κατόπιν των ρωσικών απαγορεύσεων στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από ΕΕ. Σύμφωνα με το παράρτημα Ιβ του εν λόγω Κανονισμού με τίτλο “Μέγιστες ποσότητες προϊόντων που κατανέμονται ανά κράτος μέλος όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ”, οι μέγιστες ποσότητες που κατανεμήθηκαν στη χώρα μας όσον αφορά στα προϊόντα πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια είναι 7.950 τόνοι. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν βάσει του Καν. (ΕΕ) 1369/2015 της Επιτροπής να δοθεί έγκριση ώστε να διατεθούν προς δωρεάν διανομή μεγαλύτερες ποσότητες πορτοκαλιών, κλημεντίνων, μανταρινιών και λεμονιών.

Για την εφαρμογή του ανωτέρω Κανονισμού εκδόθηκε:

Η αρ. 3320/89565/13-08-2015 (ΦΕΚ 1701/τ. Β') Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με “Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 1369/2015 της Επιτροπής για την τροποποίηση του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 1031/2014 σχετικά με τη θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών”.

Στο άρθρο 5 με τίτλο “Κατανομή Ποσοτήτων σε Οργανώσεις Παραγωγών και Παραγωγούς μη μέλη Οργανώσεων Παραγωγών” παράγραφος 1 αναφέρεται ότι η αρχική κατανομή γίνεται αναλογικά στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις των αναφερόμενων προϊόντων σύμφωνα με τα στοιχεία της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης και ότι δύναται να υπάρξει ανακατανομή των ποσοτήτων αυτών, συνεκτιμώντας τις ποσότητες που αποσύρθηκαν και τις αιτούμενες ποσότητες.
Η κατανομή των ποσοτήτων του Παραρτήματος Ιβ του Καν (ΕΕ) 1031/2014 όπως ισχύει, καθορίζεται με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αρχική κατανομή γίνεται αναλογικά στις ΠΕ με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις των αναφερόμενων στο Παράρτημα Ιβ προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Η κατανομή των ποσοτήτων δύναται να αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση συνεκτιμώντας τις ποσότητες που αποσύρθηκαν και τις αιτούμενες ποσότητες προς απόσυρση.



Η αριθμ 4562/111018/13-10-2015 (ΦΕΚ 2257/τ. Β') Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την “Αρχική κατανομή των Ποσοτήτων (πλην ροδάκινων και νεκταρινιών) του Παραρτήματος Ιβ του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 1031/2014 όπως ισχύει”.

Στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι “Η αναλογική κατανομή των ποσοτήτων (εκτός ροδάκινων και νεκταρινιών) του Παραρτήματος Ιβ του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 1031/2014 σχετικά με τη θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών, όπως ισχύει στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης καθορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας Απόφασης”.

Στο παράρτημα της ανωτέρω Απόφασης, αναφέρεται ότι έχουν κατανεμηθεί στην ΠΕ Αργολίδας 2.584 τόνοι πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια που μπορούν να διατεθούν προς δωρεάν διανομή. Από την έκδοση της ανωτέρω Απόφασης μέχρι σήμερα, δεν έχει διατεθεί προς δωρεάν διανομή καμία ποσότητα από τις ΟΠ.

Αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα κατανείμει τη συμπληρωματική ποσότητα των 3.000 τόνων που δίνει ο Καν. (ΕΕ) 1369/2015 . Για την κατανομή αυτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδια Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας) θα λάβει υπόψη τα αιτήματα που θα υποβληθούν συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος της ΕΑΣ Αργολίδας – ΡΕΑ και της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Αργολίδας (ΚΑΣΟΑ) “ΔΑΝΑΟΣ”.

Όσον αφορά στο θέμα της χυμοποίησης των αποσυρόμενων πορτοκαλιών επισημαίνεται ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, διότι τα προϊόντα τα οποία αποσύρονται πρέπει να καλύπτουν την ποιότητα ώστε να καταναλώνονται ως νωπά προϊόντα.

Αναφορικά με τη διανομή των αποσυρόμενων προϊόντων μέσω των Περιφερειών, Δήμων ή άλλων δομών, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφο με αντίγραφο της Αναφοράς.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ