ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Για αντεργατική τακτική καταγγέλλει τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ το ΚΚΕ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:51:00 π.μ. | | |
 Οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ, είναι εταιρεία που απασχολεί περίπου 350 εργαζόμενους πανελλαδικά. Δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας στην παραγωγή ψαριών (τσιπούρα και λαβράκι), γόνου κ.ά., τη συσκευασία και διανομή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επιχειρηματικές μονάδες στους Νομούς Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αττικής, Κυκλάδων, Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Εύβοιας.
Η εργοδοσία έχει εξαπολύσει επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αξιοποιεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που διαμορφώθηκε την τελευταία πενταετία, το οποίο διατηρείται και ενισχύεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση, για να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κέρδη της ως μονοπωλιακός όμιλος, μέσω της απλήρωτης εργασίας και της εντατικοποίησης της παραγωγής.

Από το 2008 η εταιρεία καθυστερεί την καταβολή της μισθοδοσίας και προοδευτικά σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε να χρωστάει μισθούς ως κι ενός έτους.

Δεδουλευμένες αποδοχές οφείλονται και σε όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν.

Σημειώνουμε, ότι για τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές οι εργαζόμενοι έχουν φορολογηθεί, αφού τα ετήσια εκκαθαριστικά απεικονίζουν, πως έχουν πληρωθεί κανονικά.

Η εταιρεία συνεχίζει να μη χορηγεί αποδείξεις πληρωμών και βεβαιώσεις οφειλών, παρά τη δέσμευσή της στο Υπουργείο στις 21/04/2015, στο ΣΕΠΕ της περιοχής των εγκαταστάσεων Λάρυμνας και Τραγάνας και στο ΣΕΠΕ Βοιωτίας.

Το 2012 έγιναν μισθολογικές μειώσεις κάτω από τρομοκρατικά διλήμματα τύπου «υπογράψτε τη μείωση για να πληρώνεστε».

Από το Γενάρη του 2015 με συνεχείς κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να αναγκαστεί να καταβάλει μετά από χρόνια και πάλι μισθό κάθε 30 ημέρες, χωρίς όμως να εξοφλεί προηγούμενους μισθούς.

Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2015, προκειμένου να βάλει φρένο στους αγώνες των εργαζομένων και να επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας, άρχισε να εμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση, να τρομοκρατεί και να απολύει εργαζόμενους, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις.

Τον Ιούλιο του 2015 έκανε 5 τρομοκρατικές απολύσεις στη Λάρυμνα, δίνοντας μάλιστα μόνο την αποζημίωση και όχι τα δεδουλευμένα που όφειλε.

Αρχές Σεπτεμβρίου, έκανε 7 απολύσεις στην Τραγάνα και 3 στη Λάρυμνα.

Στις 22 Οκτωβρίου άλλες 5 απολύσεις στην Τραγάνα καθώς επίσης και άλλες στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της.

Ειδικά από τις εγκαταστάσεις στην Τραγάνα, απ’ όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, απολύθηκε πάνω από το 30% των εργαζομένων μέσα σε 45 ημέρες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, αν και μισθωτοί, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, στο όνομα του αντεργατικού νόμου 3232/2004.

Έτσι, οι εργαζόμενοι εξαιρούνται από το επίδομα και την κάρτα ανεργίας, χάνουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και δεν μπορούν να απευθυνθούν ούτε στην Πρόνοια, γιατί φαίνεται, ότι είχαν εισοδήματα, παρότι η επιχείρηση τους οφείλει δεδουλευμένα. Λόγω της ασφάλισης στον ΟΓΑ, αντίστοιχα προβλήματα προκύπτουν και σε περίπτωση ασθένειας ή και εγκυμοσύνης.

Η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας είναι εγκληματική. Πριν λίγες ημέρες σε εγκαταστάσεις Ιχθυοκαλλιεργειών είχαμε θάνατο εργαζομένου. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν την ανυπαρξία τεχνικού ασφαλείας και την έλλειψη μέσων προστασίας, όπως γάντια και μάσκες, απαραίτητα μέσα, καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με χλώριο και άλλες χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται στις δεξαμενές.

Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένος λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, από τη μεγάλη μείωση του αριθμού των εργαζομένων από τις απολύσεις και τις παραιτήσεις στον σταθμό της Τραγάνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στο συσκευαστήριο οι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους δεκάδες γυναίκες, δουλεύουν χωρίς ωράριο. Κλείνουν ακόμα και 12 συνεχόμενες ώρες στη δουλειά, σε συνθήκες παρατεταμένης ορθοστασίας, σε περιβάλλον μεγάλης υγρασίας, με τα χέρια τους να βρίσκονται μόνιμα μέσα στον πάγο. Μυοσκελετικά, ορθοπεδικά και γυναικολογικά προβλήματα, πρησμένα χέρια και χιονίστρες είναι πολύ συχνά.

Την ίδια ώρα η παραγωγή και οι εξαγωγές του ομίλου δεν έχουν σταματήσει, με πωλήσεις έως και 15 ευρώ το κιλό.

Συνολικά ο κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει τεράστια ανάπτυξη, αφού η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκόσμια στην παραγωγή μεσογειακού ψαριού.

Στην πορεία μεγέθυνσής του, ο όμιλος έχει επιδοτηθεί κατ' επανάληψη. Άλλωστε η ιχθυοκαλλιέργεια επιδοτείται αδρά και με νόμο που ψηφίστηκε το 2014, προβλέπονται για τις επιχειρήσεις του κλάδου 388 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020.

Ο συγκεκριμένος νόμος, βέβαια, προσαρμόζει πλήρως τις ιχθυοκαλλιέργειες στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διευκολύνει πραγματικά τους σχεδιασμούς όσων δραστηριοποιούνται και όσων στοχεύουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν το χώρο.

Η αντίθεση είναι κραυγαλέα: Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών ακμάζει με στήριξη και από το κράτος και την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και στην ανέχεια. Άλλο ένα δείγμα για το τι σημαίνει «ανάπτυξη» στον καπιταλισμό και ποιος ωφελείται απ' αυτή.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις, καθώς είναι παράνομες και καταχρηστικές, γιατί έγιναν μετά τον αγώνα, που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι για να τερματιστεί το καθεστώς αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης των εργαζομένων;

Να καταβληθούν άμεσα όλες οι δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων, να μην υπάρχει καμιά καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας και να προσκομίσει η εργοδοσία τις βεβαιώσεις οφειλόμενων;

Να λάβουν το επίδομα ανεργίας οι απολυμένοι, να καταγραφούν στις λίστες του ΟΑΕΔ και να εξασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη;

Να τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας;

Να ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ;

Αν έχει επιδοτηθεί ο όμιλος Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και με τι ποσά; Καθώς επίσης αν υπήρχαν στους όρους της επιδότησης, η διατήρηση θέσεων εργασίας με δικαιώματα των εργαζομένων και αν έγινε έλεγχος για την τήρηση των όρων αυτών;

Οι βουλευτές

Νίκος Μωραίτης
Χρήστος Κατώνης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Σταύρος Τάσσος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ