V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Νίκος Αγγέλου: Αντιστεκόμαστε στο ξερίζωμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

 Το Σάββατο 14 Νοέμβρη, η Επιτροπή των Μπλόκων της Πελοποννήσου οργανώνει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στον Ισθμό της Κορίνθου. Η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στο σχεδιασμό που αποφάσισε τον περασμένο μήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για τοπικές συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες από Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα σε όλη τη χώρα, στην προοπτική αυτές να συντονιστούν πανελλαδικά στις αρχές Δεκέμβρη.
Για τη μεθαυριανή κινητοποίηση στον Ισθμό, μίλησε ο Νίκος Αγγέλου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Οπως μας είπε, «η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Επιτροπή των Μπλόκων της Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Εκεί αποφασίσαμε από κοινού όλη η Πελοπόννησος να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο».

«Η σύσκεψη ήταν αντιπροσωπευτική και έγινε μια πολύ καλή κουβέντα, ειδικά πάνω στο πλαίσιο των διεκδικήσεων που προβάλλουμε» εξηγεί ο Νίκος Αγγέλου και συνεχίζει: «Κατάλαβε ο κόσμος και πήραμε την απόφαση να πάμε για τον Ισθμό».

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της κινητοποίησης, μας λέει: «Ολοι οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι, όλες οι Επιτροπές Αγώνα, τα στελέχη της ΠΑΣΥ, η Επιτροπή των Μπλόκων της Πελοποννήσου γυρνάμε σε περιοδείες στα χωριά, ενημερώνουμε τον κόσμο, τον κατευθύνουμε πώς να μετακινηθεί, γιατί η κίνηση αυτή θα γίνει με λεωφορεία, δε θα γίνει με αγροτικά μηχανήματα. Εχουμε κατά νομούς λεωφορεία και τον καλούμε να έρθει εκεί και να πάμε να διαδηλώσουμε».

Για το κλίμα που συναντάνε οι αγροτοσυνδικαλιστές στις περιοδείες, ο Νίκος Αγγέλου σημειώνει: «Ο κόσμος κατανοεί, βλέπει, αλλά υπάρχει και μια απογοήτευση, γιατί βγήκαμε από τις εκλογές και με την ψήφο κατέστησαν συνυπεύθυνο το λαό στο τρίτο μνημόνιο. Οπότε, εκεί του λέμε εμείς: "Σήκω το κεφάλι ψηλά και προχώρα να τα αντιστρέψουμε αυτά τα πράγματα".
Αυτό του λέμε, να μη βάλει το κεφάλι του μόνος του στη λαιμητόμο. Γιατί αυτά τα μέτρα που έρχονται, ειδικά για τη μικρομεσαία αγροτιά, είναι "φωτιά"... Εμείς τόσα χρόνια λέγαμε ότι οι πολιτικές της ΕΕ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ξεκληρίζει την αγροτιά. Τώρα, τους λέμε, θα την ξεριζώσει την αγροτιά. Τώρα τελείωσε, τώρα μιλάμε για ξερίζωμα της αγροτιάς».

Πώς να ζήσουμε;

Ρωτάμε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα ενάντια στους αγρότες, να τους συκοφαντήσει ότι φοροδιαφεύγουν, ότι δεν πληρώνουν φόρους. Οτι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και να συμμετέχουν κι αυτοί στη φορολογία.

«Εμείς δε λέμε να μη φορολογηθεί ο αγρότης» λέει ο Νίκος Αγγέλου και εξηγεί: «Να φορολογηθεί ο αγρότης. Αλλά πρέπει να τραβήξεις μια γραμμή στο αφορολόγητο όριο - γιατί εμείς μιλάμε για εισοδήματα - να του αφαιρέσει ένα αφορολόγητο όριο, όπως λέμε εμείς 30.000 χιλιάδες ευρώ, για να μπορεί ο αγρότης να ζήσει την οικογένεια και να μπορεί να ξαναξεκινήσει την καλλιέργεια την επόμενη χρονιά. Αυτό ζητάμε.

Αυτοί τι κάνουν; Ξεκινούν τη φορολογία από το πρώτο ευρώ, με υψηλούς μάλιστα συντελεστές. Δηλαδή, σε ένα εισόδημα - και δε θα πω εγώ το 26%, θα πω το 13% που υπάρχει σήμερα - σε ένα μικρομεσαίο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, είναι 1.300 ευρώ ο φόρος και 1.300 ευρώ η προκαταβολή, άρα πάμε στα 2.600 ευρώ. Και αν ο ΟΓΑ εξισωθεί με το ΙΚΑ και πάμε σε μια οικογένεια, ένα αντρόγυνο θέλει 5.000 ευρώ το χρόνο. Επομένως, πάμε στα 7.600. Αν βάλεις ΕΝΦΙΑ και κάτι χαράτσια πάμε στα 8.000. Ε, πώς να ζήσει τώρα οικογένεια με δυο χιλιάρικα το χρόνο και να ξαναξεκινήσει τις καλλιέργειες; Είναι αδύνατον αυτό.

Εμείς, από την πλευρά μας, ξέρουμε ότι οι πολιτικές της ΕΕ είναι αυτές οι οποίες θέλουν να ξεκληρίσουν τη μικρομεσαία αγροτιά και να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια. Αυτό το βλέπουν οι αγρότες, γιατί ήδη έχουν εμφανιστεί εταιρείες και παίρνουν εκτάσεις, στη Βοιωτία, την Πελοπόννησο και αλλού».


Τέλος, για τη διαπάλη στο κίνημα των αγροτών, ο Νίκος Αγγέλου μάς λέει:«Υπάρχουν δύο πλαίσια διεκδικήσεων. Είναι το ένα που κινείται στις γραμμές της ΕΕ, των μεγαλοαγροτών δηλαδή, οι οποίοι για παράδειγμα λένε "να φορολογηθούμε, αλλά να μείνουν έξω οι επιδοτήσεις". Εμείς τους προκαλούμε, γιατί το 75-80% των αγροτών παίρνουν κάτω από 10.000 ευρώ επιδοτήσεις. Οπότε τους λέμε να μπουν και οι επιδοτήσεις μέσα, αλλά να μας αφήσουν αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ»...
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ