ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Σύλλογος εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αργολίδας - Κορινθίας: Να καταργηθεί άμεσα η Γ.Γ.Δ.Ε. και να επανενωθεί ο εφοριακός κλάδος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:01:00 μ.μ. | | |
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 Η ψήφιση του νέου μνημονίου βρίσκει τον κόσμο της εργασίας για άλλη μια φορά στο επίκεντρο εξελίξεων. Στο όνομα μιας συμφωνίας η οποία επιβλήθηκε με εκβιασμούς και δυστυχώς υλοποιείται, ετοιμάζονται σκληρές παρεμβάσεις σε τομείς που θίγουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους. 

Το ασφαλιστικό, οι μισθοί, το κλείσιμο υπηρεσιών, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ, επανέρχονται στην ατζέντα, ταυτόχρονα με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

 Η συνέχιση όμως μνημονιακών πολιτικών δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή. Μετά από 5 χρόνια απολύσεων, συνεχών μειώσεων στους μισθούς, χαρατσιών και υπερφορολόγησης, διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, κλεισίματος υπηρεσιών και διαπόμπευσης εργαζομένων, οποιαδήποτε σκέψη για συνέχιση αυτής της πορείας θα βρει απέναντί της το σύνολο των εργαζομένων. 

 Οι δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου και οι μέχρι σήμερα «διαρροές» δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού: Το πόρισμα των «σοφών», ανεξάρτητα απ’ το αν η κυβέρνηση το υιοθετήσει στο σύνολό του ή όχι, δείχνει με σαφήνεια την κατεύθυνση διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος και μετατροπής των συντάξεων, για όσους καταφέρουν να φτάσουν σε συνταξιοδότηση, σε προνοιακό επίδομα.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση της περιβόητης ΓΓΔΕ, πρέπει να κινητοποιήσει το σύνολο των συνδικαλιστικών μας οργάνων, των παρατάξεων και όλων των εργαζομένων. Δεν είναι μόνο η μέχρι σήμερα εμπειρία απ΄ τη λειτουργία του μορφώματος της ΓΓΔΕ και τα διαπιστευτήρια που ήδη έχει δώσει για το βαθμό «ανεξαρτησίας» της. Το πλαίσιο που το μνημόνιο ορίζει, ως πλαίσιο λειτουργίας του νέου φορέα, θέτει σε αμφισβήτηση τη σχέση του με τη Δημόσια Διοίκηση, ζητά τον επανακαθορισμό της σχέσης του με το Υπουργείο Οικονομικών και βάζει ζητήματα σύνδεσης των μισθών με την εισπραξιμότητα αλλά και μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαχείριση του προσωπικού. Η έλευση, εντός μάλιστα του τρέχοντος μήνα, του νέου μισθολογίου έρχεται να ικανοποιήσει τη δέσμευση του μνημονίου για συνεχή μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου, ως ποσοστό του Α.Ε.Π.. 

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αποφυγή ονομαστικών μειώσεων δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν. Η ύπαρξη άλλωστε του μισθολογικού διαχωρισμού και της κατηγοριοποίησης των εργαζομένων του κλάδου μας (βλ. 1Κ), αποτελεί ωρολογιακή βόμβα που ανά πάσα στιγμή, μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για το οριστικό κόψιμο της υπερβάλλουσας. Η διάλυση ουσιαστικά του ΣΔΟΕ, αλλά και ο τρόπος που αυτό γίνεται (π.χ. συνοπτικές διαδικασίες, έλλειψη διαλόγου, απαράδεκτες διαδικασίες επιλογής προσωπικού κλπ) έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια για επικείμενο νέο κύμα κλεισίματος υπηρεσιών, το αμέσως επόμενο διάστημα. 

 Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις οριακές συνθήκες εργασίας που καθημερινά βιώνουν οι εργαζόμενοι, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα έξοδα κίνησης, την έλλειψη προοπτικής ουσιαστικής ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών μας, αλλά και το γεγονός ότι οι εφορίες μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε εστίες κοινωνικών εντάσεων, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας φοροκαταιγίδας που βιώνουν μεγάλα τμήματα συμπολιτών μας, σχηματίζουμε την εικόνα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος την περίοδο αυτή ο κλάδος μας. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση δεν χωρά κανένας εφησυχασμός και καμιά αυταπάτη. Οι εργαζόμενοι οφείλουν και μπορούν (όπως το έχουν αποδείξει σε όλη την περίοδο των μνημονίων) να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική και να έχουν θετικά αποτελέσματα. Με μαζικές διαδικασίες, συλλογικές αποφάσεις και αποφασιστικότητα θα δώσουμε και τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και θα τις κερδίσουμε. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 

-Την κατάργηση του μορφώματος της ΓΓΔΕ και την επανένωση του εφοριακού κλάδου. 

- Την άμεση μισθολογική αποκατάσταση των υπαλλήλων της 1Κ, την κατάργηση κάθε είδους διακρίσεων στις αμοιβές των εργαζομένων και το ξεπάγωμα της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης. 

- Την ακύρωση κάθε διαδικασίας διάλυσης του ΣΔΟΕ και την ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσής του σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. 

- Την άμεση πρόσληψη προσωπικού.

 -Την επαναφορά της νομαρχιακής διάρθρωσης και την ενίσχυση των κτηματικών υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό (μηχανικοί, νομικοί κλπ), για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.
 
- Την έναρξη διαδικασιών σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας, που θα αντιμετωπίσει, πέραν των οικονομικών, θέματα που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα έξοδα κίνησης, τη νομική κάλυψη των υπαλλήλων κλπ 

- Την άμεση θέσπιση δίκαιου, αντικειμενικού, διαφανούς συστήματος επιλογής στις θέσεις ευθύνης των υπηρεσιών, με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων και αποκλεισμό κάθε μορφής εξωθεσμικών παρεμβάσεων. 

 Τέλος, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω κατάργησης και άλλων υπηρεσιών. Όλες οι Δ.Ο.Υ. πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένες σε προσωπικό και με πλήρη ανάπτυξη όλων των αντικειμένων (έλεγχος, δικαστικό κλπ). 

 ΨΗΦΙΣΜΑ 

 Η Γ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. των νομών Αργολίδας - Κορινθίας, ενόψει των εξελίξεων που σηματοδοτούν για τον κλάδο των εφοριακών και τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, οι διατάξεις του νέου μνημονίου (Ν 4336/2015), κατέληξε στα παρακάτω: 

 1) Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην διαίρεση και σαλαμοποίηση του ΣΔΟΕ. 

 2) Θεωρούμε ότι το ΣΔΟΕ, κατεξοχήν αρμόδια υπηρεσία για τον προληπτικό έλεγχο, θα πρέπει να αποτελέσει την αιχμή στην προσπάθεια για την πάταξη και σύλληψη της φοροδιαφυγής, γι’ αυτό και δεν πρέπει να μεταφερθούν οι αρμοδιότητές του στην ΓΓΔΕ, στο όνομα της ενίσχυσης της δήθεν ανεξαρτησίας της. 

 3) Με την παράδοση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ, ουσιαστικά παραδίνουμε το σύνολο των δημοσίων εσόδων αλλά και την συνολική φορολογική πολιτική σε εξωθεσμικά κέντρα και στους δανειστές, γεγονός που συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για την ανεξαρτησία της χώρας μας. 

 4) Το ΣΔΟΕ πρέπει να παραμείνει εκτός ΓΓΔΕ στο σύνολό του, να επανέλθει σ’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος, να ενισχυθεί με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να ολοκληρώσει άμεσα τον έλεγχο υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό και μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους η μετατροπή ακόμα και των έτοιμων ελεγμένων υποθέσεων σε δελτία πληροφοριών, γεγονός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη τους.

5) Τυχόν υλοποίηση των παραπάνω σημαίνει ότι και οι υποθέσεις που δεν θα μεταφερθούν στην ΓΓΔΕ, θα παραμείνουν στο ράφι αναξιοποίητες, αφού το ΣΔΟΕ δεν θα έχει φορολογικές αρμοδιότητες και το προσωπικό που θα παραμείνει δεν θα επαρκεί για τον έλεγχό τους. 

 6) Ιδιαίτερα μας ανησυχούν τα κριτήρια που τίθενται για την επιλογή των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που θα μετακινηθούν στη ΓΓΔΕ, σύμφωνα με τα οποία αρκετοί συνάδελφοί μας, ιδιαίτερα αυτοί που υπηρετούν στις περιφερειακές υπηρεσίες, θα αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα με την υπηρεσία που θα μετακινηθούν, αφού σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση δεν θα μπορούν να επιλεγούν στη ΓΓΔΕ. 

 Οι εργαζόμενοι δεν θα εφησυχάσουμε, θα παρακολουθούμε στενά την πορεία των εκκρεμών υποθέσεων και θα αναζητήσουμε ευθύνες σε τυχόν παραγραφή τους. Δηλώνουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε την περιθωριοποίηση έμπειρου και ικανού προσωπικού, ούτε τον υπηρεσιακό «καιάδα», που μεθοδεύεται για όσους δεν θα μετακινηθούν στη ΓΓΔΕ. 

 10/11/2015 
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ – ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΩΤΑ – ΤΣΑΤΣΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ