ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Οριστικές υπογραφές για το έργο €160 εκατ. για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:03:00 π.μ. | |
 Ζήτημα χρόνου φαίνεται να αποτελεί η συμβασιοποίηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα, βάσει προϋπολογισμού, έργου στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων που έχει επιλεγεί να υλοποιήσει στην Πελοπόννησο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής συνεδριάζει με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την λήψη απόφασης σχετικά με το έργο προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του Capital.gr, η Επιτροπή αναμένεται σήμερα να αποφασίσει την υπογραφή της απευθείας σύμβασης, δηλαδή της σύμβασης που αφορά τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, γεγονός που θα οδηγήσει στο οικονομικό κλείσιμο της εν λόγω Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τη συγκεκριμένη σύμβαση θα υπογράψει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ουσιαστικά, η (φερόμενη ως αναμενόμενη) απόφαση, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, θα σημάνει:

- το χρηματοοικονομικό κλείσιμο του ΣΔΙΤ, μιας και θα διασφαλιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 68 εκατ. ευρώ, όπως και ο τραπεζικός δανεισμός ύψους 60 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την Alpha Bank. Ταυτόχρονα, ο ανάδοχος του έργου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα καταβάλει περίπου 30 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων.

- την άμεση υπογραφή των υπόλοιπων συμβάσεων που αφορούν την κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και άλλου είδους ζητήματα (π.χ. ασφάλιση) του έργου.

- την πιθανή άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης του ΕΣΠΑ και τη σταδιακή έναρξη κατασκευής των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Εξάλλου, τη σύμβαση για τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου θα υπογράψει σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ μετά την (αναμενόμενη) απόφαση της Επιτροπής Συντονισμού, θα υπογράψει το Δημόσιο και εν συνεχεία ο ανάδοχος. Το ίδιο-οι υπογραφές από τις τρεις πλευρές-θα συμβεί για τις υπόλοιπες συμβάσεις του έργου.

ΣΔΙΤ


Αναμφισβήτητα, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η συμβασιοποίηση του έργου της Πελοποννήσου θα ερχόταν σε αντίθεση με την, κατά καιρούς, εκπεφρασμένη εναντίωση της κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στα έργα-ΣΔΙΤ. Βέβαια, σε παράλληλο χρόνο καταγράφεται στροφή υπέρ των ΣΔΙΤ: χθες ο υπ.Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής σημείωσε ότι "η οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία θα ολοκληρωθεί με τη μονάδα επεξεργασίας ΣΔΙΤ". Αλλά και ο κ. Τσιρώνης έχει δηλώσει για το έργο της Ηπείρου (κατά την επίσκεψή του τον Οκτώβριο στα Ιωάννινα) "ότι δεν είναι κατά των ΣΔΙΤ, αλλά εκείνο που μετρά είναι αν έχει τις σωστές διαστάσεις και για το αν οδηγεί σε μείωση της παραγωγής απορριμμάτων".

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σήμερα η Επιτροπή Μεγάλων Έργων υπό τον υπουργό Επικρατείας, και με μέλη τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και τον υφυπουργό Οικονομίας για θέματα ΕΣΠΑ θα ανάψουν το πράσινο φως στο έργο ύψους 160 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο.

Πάντως, παρότι οι πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr είναι διασταυρωμένες, το ενδεχόμενο να ανακύψει εκτάκτως κάποιο καινούργιο πρόσκομμα ως προς την ολοκλήρωση της συμβασιοποίησης της επένδυσης ύψους 160 εκατ., δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, μιας και οι καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων σε ώριμα έργα είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής πραγματικότητας...

Το έργο

Το έργο της Πελοποννήσου, του οποίου η συμβασιοποίηση έχει καθυστερήσει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, συνοδεύεται από δύο θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (για τον διαγωνισμό και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου) και από μία ακόμη θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για την αποπεράτωση δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κόρινθο και Αργολίδα και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία απαιτούνται 24 μήνες. Δέκα μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.

Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία.

Οι εισροές της εταιρείας θα προέρχονται από τα τέλη εισόδου των απορριμμάτων, τις πωλήσεις ενέργειας και ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ η ολοκληρωμένη επεξεργασία θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους για τους πολίτες, καθώς εκλείπει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους ΟΤΑ και, κατ’ επέκταση, στους δημότες, λόγω της ανυπαρξίας συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ