V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Μανιάτης: Να κατανεμηθεί άμεσα το 1 εκατομμύριο ευρώ από τα αιολικά στους κατοίκους ορεινών χωριών της Αργολίδας (βίντεο)

Την άμεση κατανομή του 1 εκατομμυρίου ευρώ από τα αιολικά στους κατοίκους των έξι (6) ορεινών χωριών της Αργολίδας (Αχλαδόκαμπο, Δίδυμα, Αραχναίο, Θερμησία, Ηλιόκαστρο, Αγ. Νικόλαο) ζήτησε ο Βουλευτής καθ. Γιάννης Μανιάτης κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Π. Σκουρλέτη, σχετικά με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απόδοση του Τέλους από Αιολικά Πάρκα σε ορεινά χωριά. Στην απάντησή του ο Υπουργός δεσμεύτηκε σύντομα να γίνει η αντίστοιχη κατανομή.

Ο κ. Μανιάτης στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, το θέμα για το οποίο κατέθεσα αυτήν την ερώτηση αφορά περίπου πενήντα χιλιάδες οικογένειες στα 272 πιο ορεινά χωριά της πατρίδας μας.

Μιλώ για τα χωριά αυτά στα οποία έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα και για τα οποία χωριά παρακρατείται εδώ και τρία χρόνια το 1% της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου αυτά τα χρήματα να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές των χωριών, δηλαδή να υπάρξει ένα άμεσο ανταποδοτικό τέλος, να υπάρξει μια πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη.

Τον Δεκέμβρη του 2014, που υπεγράφη η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση για τον επιμερισμό των χρημάτων αυτών, στον λογαριασμό υπήρχαν πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι τώρα –ελπίζω να μας πληροφορήσετε- πρέπει να έχουμε πλησιάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Κύριε Υπουργέ, θα σας πω ένα παράδειγμα για την Αργολίδα. Έχουμε έξι (6) χωριά στην Αργολίδα που περιμένουν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ -με βάση τα στοιχεία του 2014 είναι 998.000 ευρώ- ,δηλαδή τα Δίδυμα 200.000, ο Αχλαδόκαμπος 400.000, το Αραχναίο 184.000, το Θερμήσι 137.000. Και να σας τα πω κατά οικογένεια, γιατί μερικές φορές, οι επιστροφές αυτές των χρημάτων είναι μία ολόκληρη σύνταξη ενός αγρότη και μερικές φορές είναι και διπλή σύνταξη. Για τον Αχλαδόκαμπο η επιστροφή είναι 960 ευρώ, για τα Δίδυμα 180 ευρώ, για το Αραχναίο 460 ευρώ, για το Θερμήσι 120 ευρώ.

Και για να έχετε και μια πλήρη εικόνα, -είμαι βέβαιος ότι την έχετε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου- για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας σας αναφέρω: Δήμος Καρύστου, δικαιούμενο ποσό επιστροφής 1.200.000 ευρώ, Δήμος Σητείας 910.000 ευρώ, Δήμος Τρίπολης 620.000 ευρώ, Δήμος Κύμης- Αλιβερίου 600.000 ευρώ.

Γιατί τα ανέφερα αυτά; Τα ανέφερα, διότι πιστεύω ότι, επειδή ακριβώς έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης που έχει γίνει ο επιμερισμός και ελπίζοντας ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τα χρήματα αυτά για αλλότριους σκοπούς, έχει μεγάλη σημασία και απασχολεί τους πενήντα χιλιάδες κατοίκους των ορεινών αυτών χωριών πότε επιτέλους θα τους επιστραφούν τα χρήματα αυτά. Παρακαλώ να έχω την απάντησή σας».
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ