ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ξεμπλοκάρουν έργα €340 εκατ. στα απορρίμματα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:46:00 μ.μ. |
 Στην άμεση απεμπλοκή των τεσσάρων συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υποχρεώνεται να προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς τα συγκεκριμένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ, βρίσκονται υπό την εποπτεία των πιστωτών. Η ωρίμανσή τους, δηλαδή, σε πρώτη φάση, και η συμβασιοποίησή τους, σε δεύτερη φάση αποτελεί ένα από τα 13 προαπαιτούμενα (για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ) που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία αναμένεται να ψηφίσει η Βουλή έως την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη συστάθηκε η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής γεγονός που σηματοδοτεί, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ότι η ρητορική κατά των ΣΔΙΤ που είχαν αναπτύξει, μεταξύ άλλων, ο ανΥπ. Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης και ο γραμ. διαχείρισης απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών Γ.Καπετάνιος οδηγείται στα...σκουπίδια.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Κομισιόν διαμηνύει στο υπ.Περιβάλλοντος ότι απαιτείται ο νέος εθνικός σχεδιασμός - στον οποίο "κουμπώνουν” τα μεσαία ή μεγάλα έργα- για τα απόβλητα να συνοδεύεται με στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Και αυτό επειδή, σήμερα, ο σχεδιασμός αυτός, που είχε ενεργοποιηθεί στις 31 Ιουλίου όχι μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), όπως θα έπρεπε, αλλά μέσω απόφασης διευθυντή του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι αίολος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα απρόβλεπτο νομικό περιβάλλον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Με άλλα λόγια, τα νέα έργα που συνδέονται με τον νέο εθνικό σχεδιασμό "παγώνουν" (όπως και η χρηματοδότηση που θα μπορούσαν να απορροφήσουν από το νέο ΕΣΠΑ) ωσότου καταρτιστεί η ΣΜΠΕ. Αντίθετα, τα τέσσερα "προχωρημένα" έργα ΣΔΙΤ δεν επηρεάζονται.

Αναγκαία τα έργα
Ωστόσο, παρά τις πιέσεις της Κομισιόν και την εκ νέου κήρυξη, από την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Τρίπολης, η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν, ως σημερα, παρουσιάσει πενιχρό έργο στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Στην Πελοπόννησο το Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου γνωμοδότησε, πρόσφατα, αρνητικά για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της προσωρινής μεταβατικής λύσης για τη διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης στη θέση Μεγαβούνι. Ο λόγος της αρνητικής γνωμοδότησης ήταν οι σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζει η μελέτη της προσωρινής μεταβατικής λύσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμη και η- προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ- παράταξη "Πελοπόννησος Πρώτα", που αντιτίθεται στην υλοποίηση της μονάδας ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων του Νομού, ψήφισε λευκό (κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περ.Συνεδρίου Πελοπ.).

Σε κάθε περίπτωση, αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, η εταιρεία ειδικού σκοπού Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Α.Ε. θα υπογράψει με την Περιφέρεια Πελοποννήσου τη βασική σύμβαση του έργου, ύψους 160 εκατ. ευρώ, που συνοδεύεται με τέσσερις ακόμη συμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή, λειτουργία και χρηματοδότηση του έργου. Το έργο, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αφορά στην κατασκευή δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σε Κόρινθο και Αργολίδα και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία. Θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία.

Τα υπόλοιπα τρία έργα-ΣΔΙΤ που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει είναι:

- στην Ήπειρο, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία η κοινοπραξία Αρχιρόδον-Intrakat-Envitec. Η σύμβαση του έργου έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ το κονσόρτσιουμ θα πρέπει να κατασκευάσει την μονάδα σε 20 μήνες συμπεριλαμβανομένης της δοκιμαστικής λειτουργίας, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης σύμπραξης. Το έργο ΣΔΙΤ, του οποίου το κόστος κατασκευής θα χρηματοδοτηθεί κατά 60% από το ΕΣΠΑ, θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας.

- στις Σέρρες, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία εταιρειών Archirodon-Intrakat-Envitec. Η σύμβαση της μονάδας δυναμικότητας 63 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων βρίσκεται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με την Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Σερρών (ΕΣΑΝΣ), το έργο θα δημιουργήσει συνολικά, τουλάχιστον, 200 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και περίπου 100 στην 25ετή λειτουργία.

- στην Ηλεία, προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία J&P Άβαξ- Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ. Η μονάδα είναι δυναμικότητας 80.000 τόνων και θα δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 80 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ