V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία Ανδριανού στη βουλή για τις βοσκήσιμες γαίες (βίντεο)

Παρακολουθήστε την ομιλία του βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Ανδριανού  στη συζήτηση στη βουλή του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες.
Ο συνάδελφος από τον ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε την στρατηγική “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”, αλλά δεν είναι πάντα δόκιμη αυτή η τακτική. Θεωρώ λοιπόν ότι καλό είναι να μην παραπληροφορούμε το κοινοβούλιο, τον κόσμο.

Κατ' αρχήν εμείς ό,τι θετικό υπάρχει το ψηφίζουμε, δεν εφαρμόζουμε την αντιπολιτευτική τακτική που εφαρμόζατε κύριε συνάδελφε στην αντιπολίτευση, και γνωρίζετε πολύ καλά ότι επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό η Νέα Δημοκρατία το ψηφίζει. Επομένως δεν το καταλάβατε, γι' αυτό ασκήσατε μια κριτική η οποία δεν είναι σωστή και μας αδικεί. Γιατί η τακτική σας στην αντιπολίτευση έχετε δείγματα τα οποία είναι καλό μερικές φορές να είμαστε πιο σεμνοί και να μην επιδεικνύεται όχι αυτού του είδους η αλαζονεία.

Συζητάμε λοιπόν σήμερα αυτό το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης και κρίσιμης συνθήκης για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και συνολικά για την πρωτογενή μας παραγωγή.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που έφτασαν πρόσφατα έξω από το Κοινοβούλιο, υπογραμμίζουν τον άνισο αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά. Έναν αγώνα που, παράλληλα με τις εγγενείς δυσκολίες του κλάδου, δυστυχώς περιλαμβάνει το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, την καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων, την θεσμική ανασφάλεια και τις εν γένει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο αντί να διευκολύνουν το έργο των κτηνοτρόφων. Είναι αυτές οι άνισες συνθήκες που έκαναν τα τελευταία χρόνια, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής, να φύγουν από την κτηνοτροφία 25.000 Έλληνες και να εγκαταλείψουν κυρίως ορεινές περιοχές.

Αναφέρω ενδεικτικά την επιβάρυνση από τον φόρο στα καύσιμα, την επιβάρυνση από την αλλαγή της φορολόγησης με υψηλότερους συντελεστές από το πρώτο ευρώ, την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, τις καθυστερήσεις για παράδειγμα στην καταβολή της εξισωτικής, των ενισχύσεων για τη βιολογική κτηνοτροφία, της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Και να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία πάντα εγκαίρως κατέβαλε και τις εξισωτικές και την ενιαία ενίσχυση στους αγρότες.

Αναφέρω ακόμη, από την πλευρά της Κυβέρνησης την αύξηση των εισφορών για ασφάλιστρα, όπου τα συνολικά έσοδα φτάνουν να υπερβαίνουν σχεδόν κατά το ήμισυ τις αντίστοιχες δαπάνες του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου.

Αλλά και οι πολύτιμοι πόροι για τα έργα του “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, έργα πνοής για την πρωτογενή παραγωγή της ελληνικής περιφέρειας, κινδυνεύουν σήμερα να χαθούν. Και ελπίζω κύριε Υπουργέ να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο πνοής του Αναβάλου στην Αργολίδα. Μένω στις διαβεβαιώσεις που μου έχετε δώσει στις έγγραφές σας απαντήσεις στις σχετικές μου Ερωτήσεις που σας έχω υποβάλει ότι αυτό το έργο πνοής, ένα αναπτυξιακό εργαλείο στην Αργολίδα θα ολοκληρωθεί γιατί πραγματικά είναι απαραίτητο για ολόκληρη την Αργολίδα.

Οφείλουμε λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε, ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, ότι η στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εθνικός στόχος. Οφείλουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά, και όχι να βάζουμε περαιτέρω εμπόδια, στους ανθρώπους της παραγωγής που δίνουν μάχη για να μην ερημώσει η περιφέρεια, δίνουν μάχη με πολλαπλό προσωπικό κόστος για να παραμείνουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και να τις μετατρέψουν σε κοιτίδες ανάπτυξης, προκοπής και δημιουργίας.

Γιατί πραγματικά, τα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής κτηνοτροφίας, όπως και τα αγροτικά μας προϊόντα, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά με τη σωστή πολιτική στην συνολική προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας. Το παράδειγμα της παγκόσμιας απήχησης της ελληνικής φέτας, αλλά και του ελληνικού γιαουρτιού, δείχνουν το δρόμο και τις προοπτικές αυτές.

Ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, θα ήταν για παράδειγμα, να ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του νομοσχεδίου το ολοκληρωμένο σχέδιο για την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που είχαν καταθέσει οι κτηνοτροφικές οργανώσεις από τον Ιανουάριο του 2015. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δεν συνεργάστηκε ως όφειλε με τους φορείς. Και επίσης, θέλω να επισημάνω ότι το τέλος βόσκησης από τους Δήμους πηγαίνει πλέον στις Περιφέρειες στερώντας έτσι τους Δήμους από ένα έσοδο.

Έστω κι έτσι, υπάρχουν σημεία που πρέπει να βελτιωθούν, τα οποία αναφέρθηκαν λεπτομερειακά, τόσο στο πλαίσιο της επεξεργασίας στην Επιτροπή, όσο και κατά την τοποθέτηση των συναδέλφων. Και βεβαίως, θέλω να το επισημάνω, έγιναν κάποιες βελτιώσεις.

Αλλά δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να μετατίθεται με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου κόστος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους κτηνοτρόφους σ' αυτή την οικονομική συγκυρία.

Όπως επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι κτηνοτρόφοι δεν θα χάνουν τα δικαιώματά τους αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν γίνει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, που δεν είναι δική τους ευθύνη.

Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να οριστούν καλύτερα οι προδιαγραφές των πρόχειρων εγκαταστάσεων, τα επιτρεπόμενα έργα στους βοσκοτόπους, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ποιοτικής παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η βόσκηση δεν είναι ανταγωνιστική προς την προστασία του περιβάλλοντος, της βλάστησης και της βιοποικιλότητας. Η διεθνής πρακτική καταδεικνύει ότι με το σωστό θεσμικό πλαίσιο που προάγει τις καλές πρακτικές, η βόσκηση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία και την αναζωογόνηση του φυσικού περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις της μη ερήμωσης των περιοχών αυτών από κατοίκους.

Οφείλουμε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τέτοια ζητήματα να τα αντιμετωπίζουμε με την αρμόζουσα ευθύνη και με γνώμονα το συλλογικό καλό, πέρα από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

Το παράδειγμα του ν. 4235/2014, που εάν εφαρμοζόταν έγκαιρα, σήμερα δεν θα είχαμε τα αδιέξοδα που έχουμε ως προς την καταβολή των ενισχύσεων, είναι χαρακτηριστικό της ανάγκης το κράτος να έχει συνέχεια και συνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες.

Είναι χρέος μας συνεπώς να στηρίξουμε ουσιαστικά τον Έλληνα κτηνοτρόφο, αφαιρώντας εμπόδια και αγκυλώσεις και προσφέροντάς του το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να παράγει σε συνθήκες ασφάλειας και αειφορίας.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ