Τον προβληματισμό τους και την επιφυλακτικότητά τους εκφράζουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι Έλληνες παραγωγοί για την πορεία του μανταρινιού. Μειώσεις στην τιμή του προϊόντος καταγράφονται στην πλειοψηφία της χώρας.
Με την συγκομιδή αυτή την στιγμή να βρίσκεται στο 50-60%, οι ποσότητες παρουσιάζουν αυξητική τάση σε Λακωνία και Θεσπρωτία ενώ στην 'Αρτα και στην Κρήτη οι ποσότητες είναι μειωμένες ή παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το κλίμα φαίνεται να είναι αντιστρόφως ανάλογο στις εξαγωγές του μανταρινού με την ζήτηση να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.
Χειρότερη σε σχέση με πέρσι χαρακτήρισε την συγκομιδή του μανταρινιού ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας, λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία πωλούνται οι κλημεντίνες αυτή την περίοδο. Όπως είπε ο κ. Μπλέτας, «η συγκομιδή βρίσκεται στο 40-50%. Αν και η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, η τιμή του μανταρινιού κυμαίνεται από 15-25 λεπτά και δεν κρίνεται ικανοποιητική, καθώς σε πολλές των περιπτώσεων οι παραγωγοί πουλάνε κάτω του κόστους, που υπολογίζεται σε 20 λεπτά /κιλό».
Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας, κ. Νικόλαος Γκίζας: «Η παραγωγή μέχρι στιγμής δεν πηγαίνει όπως αναμέναμε. Οι τιμές διαμορφώνονται στα 25-27 λεπτά. Οι ποσότητες είναι λίγο μειωμένες σε σχέση με πέρσι, εκτιμάται πως φτάνουν τους 25.000 τόνους μανταρίνια. Ακόμα βέβαια είμαστε στο μέσον της περιόδου. Ο καιρός μας ευνόησε, δεν είχαμε βροχές και άλλα προβλήματα και γενικά πιστεύω πως αν ο καιρός συνεχίσει έτσι, θα φύγουν περισσότερες κλημεντίνες».
Στο 60% της συνολικής παραγωγής βρίσκεται η συγκομιδή στην περιοχή της Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Κιτσιλή, παραγωγό και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Θεσπρωτίας. Οι ποσότητες είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι –κάτι που οφείλεται κυρίως στον καιρό-, οι τιμές όμως είναι χαμηλότερες και κυμαίνονται στα 22-24 λεπτά το κιλό. «Το περιθώριο κέρδους μας είναι πολύ μικρό και υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, ενώ οι τόσο χαμηλές τιμές τροχοπεδούν την όποια προσπάθεια για βελτίωση της παραγωγής και του τελικού προϊόντος», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Κιτσιλής.
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την πορεία του μανταρινιού, και ειδικότερα της κρητικής Κλημεντίνης στην αγορά ο κ. Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, γεωπόνος ερευνητής, ειδικός στα εσπεριδοειδή και παραγωγός. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «Η διάθεση της κρητικής Κλημεντίνης είναι ιδιαίτερα δύσκολη και περιορίζεται στην κρητική αγορά, καθώς το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και μεταφοράς σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας την καθιστά μη ανταγωνιστική». Η παραγωγή κυμαίνεται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ η τιμή είναι μειωμένη κατά 10 λεπτά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, την Κλημεντίνη συμπιέζει περαιτέρω και η διάθεση της ποικιλίας Νόβα που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και φαίνεται ότι προτιμάται από εμπόρους και καταναλωτές.
Χειρότερη σε σχέση με πέρσι χαρακτήρισε την συγκομιδή του μανταρινιού ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας, λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία πωλούνται οι κλημεντίνες αυτή την περίοδο. Όπως είπε ο κ. Μπλέτας, «η συγκομιδή βρίσκεται στο 40-50%. Αν και η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, η τιμή του μανταρινιού κυμαίνεται από 15-25 λεπτά και δεν κρίνεται ικανοποιητική, καθώς σε πολλές των περιπτώσεων οι παραγωγοί πουλάνε κάτω του κόστους, που υπολογίζεται σε 20 λεπτά /κιλό».
Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας, κ. Νικόλαος Γκίζας: «Η παραγωγή μέχρι στιγμής δεν πηγαίνει όπως αναμέναμε. Οι τιμές διαμορφώνονται στα 25-27 λεπτά. Οι ποσότητες είναι λίγο μειωμένες σε σχέση με πέρσι, εκτιμάται πως φτάνουν τους 25.000 τόνους μανταρίνια. Ακόμα βέβαια είμαστε στο μέσον της περιόδου. Ο καιρός μας ευνόησε, δεν είχαμε βροχές και άλλα προβλήματα και γενικά πιστεύω πως αν ο καιρός συνεχίσει έτσι, θα φύγουν περισσότερες κλημεντίνες».
Στο 60% της συνολικής παραγωγής βρίσκεται η συγκομιδή στην περιοχή της Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Κιτσιλή, παραγωγό και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Θεσπρωτίας. Οι ποσότητες είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι –κάτι που οφείλεται κυρίως στον καιρό-, οι τιμές όμως είναι χαμηλότερες και κυμαίνονται στα 22-24 λεπτά το κιλό. «Το περιθώριο κέρδους μας είναι πολύ μικρό και υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, ενώ οι τόσο χαμηλές τιμές τροχοπεδούν την όποια προσπάθεια για βελτίωση της παραγωγής και του τελικού προϊόντος», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Κιτσιλής.
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την πορεία του μανταρινιού, και ειδικότερα της κρητικής Κλημεντίνης στην αγορά ο κ. Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, γεωπόνος ερευνητής, ειδικός στα εσπεριδοειδή και παραγωγός. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «Η διάθεση της κρητικής Κλημεντίνης είναι ιδιαίτερα δύσκολη και περιορίζεται στην κρητική αγορά, καθώς το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και μεταφοράς σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας την καθιστά μη ανταγωνιστική». Η παραγωγή κυμαίνεται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ η τιμή είναι μειωμένη κατά 10 λεπτά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, την Κλημεντίνη συμπιέζει περαιτέρω και η διάθεση της ποικιλίας Νόβα που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και φαίνεται ότι προτιμάται από εμπόρους και καταναλωτές.