V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Σε ικανοποιητικό επίπεδο η εξαγωγή για τα ελληνικά πορτοκάλια - Σκληρός ο ανταγωνισμός

 Τα ελληνικά πορτοκάλια κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά στον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, ανέφεραν οι παραγωγοί σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ήδη η πρώιμη ποικιλία έχει φύγει για το εξωτερικό, με τον κύριο όγκο να πηγαίνει στα Βαλκάνια. Παρά ταύτα, η γενικότερη κατάσταση του παγκόσμιου ανταγωνισμού στην αγορά εσπεριδοειδών δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αλλά απαιτεί σχέδιο και οργάνωση για να μη χαθούν ακόμα και κεκτημένες αγορές. 

Η παραδοσιακή ανταγωνίστρια Ισπανία, με «όπλο» τις μικρότερες αποστάσεις και το σύγχρονο σιδηρόδρομο, αλλά και την υπόγεια συνεργασία με το Μαρόκο, καταφέρνει να μειώνει το κόστος παραγωγής και να διατηρεί αξιοσημείωτο μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά, το ισπανικό πορτοκάλι απορροφάται κατά 30% (485.400 τόνοι) από τη Γαλλία, ένα ποσοστό 27% (436,860 τόνοι) απορροφάται από τη γερμανική αγορά και περίπου 10% (161.800 τόνοι) από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η «φτηνή» Βόρεια Αφρική

Ισχυρές πιέσεις –κυρίως οικονομικές- ασκούν πλέον οι χώρες της βόρειας Αφρικής (Μαρόκο, Αίγυπτος κ.ά.) καθώς έχουν ξεκινήσει την οργανωμένη παραγωγή και εμπορία με πλεονέκτημα το πολύ χαμηλό κόστος εργασίας και τη συνεργασια σε όρισμένες περιπτώσεις με την Ισπανία. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας, κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «όλη η λεκάνη της Μεσογείου φυτεύει συνέχεια και έχει μπει στην αγορά. Λόγω των φτηνών εργατικών χεριών είναι αρκετά χαμηλή τιμή τους, και σε περίοδο κρίσης ο καταναλωτής το προσέχει, παρότι η ποιότητά τους υπολείπεται των ελληνικών.

Η οργανωμένη παραγωγή της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα της καλής ποιότητας στα πορτοκάλια, σχετικά κοντά στα ελληνικά, όπως επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί αλλά το βασικότερο ζήτημα είναι ότι έχουν οργανωθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, οργανώνοντας ευρύ δίκτυο μεσω των πρεσβειών και των επιχειρηματιών του, κάτι που αργά ή γρήγορα θα ασκήσει ισχυρή πίεση στα ελληνικά πορτοκάλια.

«Έχω βρεθεί σε εμπορικές αποστολές σε χώρες όπως το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι και η Ρωσία, και διαπίστωσα το πολύ υψηλό επίπεδο οργάνωσης. Οι επιχειρηματίες συνοδεύονταν από εμπορικούς ακόλουθους, πρέσβεις κλπ. Εμείς πάμε ξυπόλητοι και οι Τούρκοι, έχοντας σχετικά καλή ποιότητα, έχουν πρόσβαση σε όλες τις αγορές μέσω ισχυρών δικτύων» δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του 2014, ο κορυφαίος προορισμός των τουρκικών πορτοκαλιών ήταν το Ιράκ (161.136 τόνους) με 47% και έπειτα η Ρωσία με 27% (78.963) και στη συνέχεια ακολουθούν Ουκρανία (11%), Γεωργία (5%) και Αζερμπαϊτζάν (3%).

Γερμανία και Ρωσία οι επόμενοι στόχοι

Στόχος των Ελλήνων παραγωγών πορτοκαλιού είναι η απόκτηση μεριδίου στη Γερμανία, όπου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές για να ξεκινήσει οργανωμένα η αποστολή προϊόντων. Παράλληλα, αναζητείται τρόπος για διείσδυση στην αγορά της Ρωσίας, όπου μετά τη ρωσοτουρκική κρίση και τις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος των Τούρκων, μένει μεγάλο κενό. Όμως, η παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία κατά 6 μήνες συνεπάγεται και διατήρηση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ