ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:26:00 μ.μ. |
 Τη διενέργεια σαρωτικών ελέγχων στην επαρχία και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Οι καταγγελίες που έχουν περιέλθει σε γνώση των Ειδικών Επιθεωρητών του Σώματος, είναι πολλές και εστιάζονται στο σκέλος της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, με τριτοκοσμικές συνθήκες απασχόλησης, που «ευδοκιμούν» σε συγκεκριμένες περιοχές της Πελοποννήσου, ανά εποχή. 

Υπάρχουν πληροφορίες, μέχρι και για μεταφορά εργαζομένων, γι’ αγροτικές δουλειές, με λεωφορεία, από μέρος σε μέρος. Ήδη, μια πρώτη εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα περίπου, στην περιοχή της Αργολίδας, είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό επιχειρήσεων που είχαν πάρα πολλούς εργαζόμενους, να δουλεύουν ανασφάλιστοι και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε και μία σύλληψη. 

Πιο συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν από μικτά κλιμάκια της διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΕΠΕ και της αστυνομικής διεύθυνσης Αργολίδας, πέντε επιχειρήσεις – συσκευαστήρια εσπεριδοειδών, για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται η φορολογική και η ασφαλιστική νομοθεσία. Βρέθηκαν συνολικά 205 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι αλλοδαποί, από τους οποίους οι 42 ήταν ανασφάλιστοι. Μόνο σε μία επιχείρηση, εντοπίστηκαν 38 εργαζόμενοι, όλοι ανασφάλιστοι… 

Επίσης, το ΣΕΠΕ διαπίστωσε παραβάσεις σχετικά με τα ωράρια εργασίας, αλλά και τις συνθήκες ασφαλείας στο χώρο δουλειά των εργαζομένων, και πρόκειται να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα. Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ, το τελευταίο τετράμηνο έχουν κατευθυνθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 20 άτομα προσωπικό. 

Πρόκειται για προληπτικές παρεμβάσεις, που θέλουν να υποδηλώσουν ότι το Σώμα είναι παρόν και εάν διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, τότε θα ακολουθήσει εξονυχιστικός έλεγχος, σε όλα τα επίπεδα (ασφαλιστικό και φορολογικό). Ταυτόχρονα, έχουν γίνει και στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους, αλλά ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ανασφάλιστη εργασία. 

Ενδεικτικά αναφέρονται οι πολύωροι έλεγχοι που έγιναν σε δύο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Αθήνας, όπου εστιάστηκαν στα ωράρια των εργαζομένων, σε μία πολυεθνική εταιρία μεταφορών και σε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, όπου το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες περικοπές αποδοχών, αλλά και απολύσεις προσωπικού. 

Επίσης, εξονυχιστικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε και σε καθημερινή, απογευματινή εφημερίδα. Οι αρμόδιοι ειδικοί επιθεωρητές συντάσσουν τα σχετικά πορίσματα των παραπάνω ελέγχων και όπου έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα. 

Το ΣΕΠΕ ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα και θα ενταθούν, όπου διαπιστώνεται ότι παραβιάζονται οι όροι προστασίας και ασφάλειας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

www.dikaiologitika.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ