ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του ιού της τριστέτσας και για το βακτήριο Xylella fastidiosa

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:52:00 μ.μ. |
 Στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκου Μπόλαρη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα: την αντιμετώπιση των επιβλαβών οργανισμών καραντίνας. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και ερευνητές από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: το βακτήριο Clavibacter michiganensis spp. Sepedonicus που προσβάλλει την πατάτα στο Οροπέδιο του Λασιθίου, ο μύκητας Synchytrium endobioticum που προσβάλλει την πατάτα στο Κάτω Νευροκόπι, ο ιός της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (Citrus Tristeza Virus) και το βακτήριο Xylella fastidiosa το οποίο έχει καταστρέψει τμήμα των ελαιώνων της νότιας Ιταλίας και μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί η είσοδός του στη χώρα μας.

Σε ότι αφορά το βακτήριο Clavibacter michiganensis spp. Sepedonicus στο Λασίθι, η παρουσία του διαπιστώθηκε τελευταία φορά το 2008, ενώ όλα τα επόμενα δείγματα ήταν αρνητικά. Σε συνεργασία με το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικής (FVO) της Επιτροπής της Ε.Ε. και την Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΑΤ διερευνούν τη δυνατότητα άρσης της απαγόρευσης της διακίνησης πατάτας εκτός της Κρήτης.

Για τον μύκητα Synchytrium endobioticum στο Νευροκόπι, λαμβάνονται μέτρα για την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση του φυτοϋγειονομικού κινδύνου εξάπλωσης του παθογόνου σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου. Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών, την επαρκή στελέχωση και λειτουργία τους και την ευαισθητοποίηση των καλλιεργητών αλλά και εν γένει των πολιτών για την αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα για τον καθορισμό ποικιλιών πατάτας, οι οποίες είναι ανθεκτικές στο βακτήριο και οι οποίες θα μπορούν να καλλιεργηθούν εντός της Ζώνης Ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Σχετικά με τον ιό της τριστέτσας των εσπεριδοειδών η κατάσταση τα δύο τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί λόγω της διαπίστωσης νέων εστιών στην Αργολίδα και της διαπίστωσης του ιού σε 3 φυτώρια στη Λακωνία και στην Άρτα. Με βάση τις εξελίξεις αυτές και την ανάγκη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της κατάστασης, κρίθηκε αναγκαία η εκπόνηση προγράμματος ειδικά για την τριστέτσα. Το πρόγραμμα αυτό ετοιμάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί κατάλληλα και να αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa διαπιστώθηκε το 2013 στη νότια Ιταλία, όπου και θεωρείται υπεύθυνο για την καταστροφή σημαντικού τμήματος του ελαιώνα της Απουλία. Με βάση τη σημαντικότητα της ελαιοκαλλιέργειας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία όπως επίσης και λόγω της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από το βακτήριο αυτό, ζητήθηκε από τις υπηρεσίες η κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης ώστε να αποτραπεί η είσοδος του παθογόνου στην Ελλάδα. Για την επιτυχία του σχεδίου είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων (ελεγκτικών μηχανισμών στις πύλες εισόδου, αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., υπηρεσίες ΥΠΑΑΤ, Μπενάκειο και άλλα ερευνητικά κέντρα) αλλά είναι κρίσιμη η ευσυνείδητη συμμετοχή των φυτωριούχων, των εμπόρων και διακινητών πολλαπλασιαστικού υλικού, των ελαιοκαλλιεργητών αλλά και του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ