ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ο μυστηριώδης «Πλανήτης Εννέα» που είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τη γη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:51:00 π.μ. |
 Έχουν περάσει ακριβώς 170 χρόνια από την ανακάλυψη του όγδοου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, του Ποσειδώνα, από τον Γάλλο αστρονόμο Ουρμπέν-Ζαν-Ζοζέφ Λε Βεριέ. Τώρα δύο επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια μεταμορφώνουν πλήρως την εικόνα μας για το ηλιακό σύστημα υποστηρίζοντας ότι υπάρχει και ένατος πλανήτης-γίγας στη «γειτονιά» μας, ο οποίος είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερος από τη Γη.
Σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών, με επικεφαλής τον Μάικ Μπράουν, ο «Πλανήτης Εννέα» είναι μια παγωμένη υπερ-γαία που έχει σχεδόν το βάρος του Ποσειδώνα και απόσταση από τον Ηλιο 20πλάσια από ό,τι ο όγδοος -και μέχρι πρότινος μακρινότερος- πλανήτης του ηλιακού συστήματος.

Παρόλο που προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί μέσω τηλεσκοπίου, οι δύο επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανακάλυψή του. «Υπήρξαν μόνο δύο αληθινοί πλανήτες που ανακαλύφθηκαν μετά την αρχαιότητα (σ.σ. ο Ουρανός το 1781 και ο Ποσειδώνας το 1846) και αυτός θα είναι ο τρίτος. Είναι μια μεγάλη μάζα του ηλιακού μας συστήματος που περιμένει να ανακαλυφθεί, κι αυτό είναι συναρπαστικό».
Μάικ Μπράουν

Στην πραγματικότητα, και μετά το 1846 ήταν αρκετές οι φορές που επιστήμονες υποστήριξαν ότι ανακάλυψαν νέους πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, όμως μετέπειτα το status τους άλλαξε είτε σε αυτό του αστεροειδούς είτε στου πλανήτη-νάνου.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Πλούτωνα, που ανακαλύφθηκε ως ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος το 1930, για να «υποβαθμιστεί» το 2006 σε πλανήτη-νάνο.

Μάλιστα, σε αυτήν την εξέλιξη καθοριστικό ρόλο είχε διαδραματίσει και πήρε το παρατσούκλι του «ανθρώπου που σκότωσε τον Πλούτωνα» ο Μάικ Μπράουν, ο οποίος τώρα προκαλεί ξανά αίσθηση υποστηρίζοντας ότι είναι κοντά στον πραγματικό «Πλανήτη Εννέα».

Ομως, εφόσον τελικά παρατηρηθεί, αναμένεται να είναι τόσο μεγάλος (θα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος, με βάρος 5.000 φορές αυτό του Πλούτωνα), που είναι βέβαιο ότι θα ταξινομηθεί ως ένας από τους πλανήτες της «γειτονιάς» μας. Μαζί με τον συνάδελφό του Κονσταντίν Μπατίγκιν έφτασε στο συμπέρασμα για την ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη μέσα από υπολογισμούς που έγιναν για να εξηγήσουν τις παράξενες περιστροφικές κινήσεις διαστημικών βράχων στην περιοχή πέρα από τον Πλούτωνα, τη λεγόμενη Ζώνη του Κάιπερ.

Ο καθηγητής Μπράουν ήταν δύσπιστος όταν ένας πρώην φοιτητής του του πρότεινε το 2014 πως ο καλύτερος τρόπος να εξηγηθεί αυτό το φαινόμενο είναι να προστεθεί ένας πλανήτης.

Οταν, λοιπόν, επιχείρησαν μαζί με τον συνάδελφό του να αποδείξουν ότι η θεωρία του είναι... λανθασμένη, απέτυχαν: μια σουπεργαία με ελλειπτική τροχιά που εκτείνεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τους υπόλοιπους πλανήτες ήταν η μόνη απάντηση που έδιναν οι προσομοιώσεις στον υπολογιστή!

Στοιχεία
Η τροχιά τού προς το παρόν καλούμενου «Πλανήτη Εννέα» είναι τόσο μεγάλη που του παίρνει τουλάχιστον 10.000 χρόνια να κάνει έναν κύκλο γύρω από τον Ηλιο. Ομως η βαρυτική έλξη που ασκεί είναι τόσο ισχυρή που αρκεί για να στείλει κύματα μέσα από τη Ζώνη του Κάιπερ, που αποτελεί ένα πυκνό δαχτυλίδι από διαστημικούς βράχους.

Σύμφωνα με τον αστρονόμο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Γκρεγκ Λάφλιν, το γεγονός ότι ο «Πλανήτης Εννέα» εξηγεί και την ευθυγράμμιση και τις παραμορφωμένες τροχιές των βράχων της Ζώνης του Κάιπερ ενισχύει σημαντικά την υπόθεση των δύο επιστημόνων. Αλλοι επιστήμονες ωστόσο έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους. «Εχω ακούσει πάρα πολλούς τέτοιους ισχυρισμούς στην καριέρα μου και όλοι ήταν λανθασμένοι», δήλωσε ο Χάρολντ Λέβισον του Southwest Research Institute του Τέξας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ