V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Χαιρετισμός Γ. Μανιάτη για την 194η επέτειο της Α’ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων στην Επίδαυρο

 Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Περιφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, εάν έχει μία χρησιμότητα η παρουσία όλων μας εδώ σήμερα, η χρησιμότητα αυτή έγκειται στο να βγάλουμε συμπεράσματα από το ιστορικό παρελθόν μας, να τα ενσωματώσουμε στο εθνικό μας DNA και να γίνουμε καλύτεροι.
Σεβασμιότατε, μου ήρθε κι εμένα στο μυαλό μία ρήση του άλλου εθνικού μας ποιητή και χαίρομαι που τόσο λιτά εσείς τα είπατε όλα μέσα σε 3 αράδες: ότι εθνικά χρήσιμο είναι το αληθές. Είμαστε πια σε μια εποχή που πρέπει να πούμε αλήθειες, μακριά από δημαγωγίες, από λαϊκισμούς, μακριά από κραυγαλέα ψέματα. Αυτός ο τόπος, ο πονεμένος, ο πληγωμένος και ιδιαίτερα αυτός εδώ ο ιερός τόπος, από όπου ξεκίνησε το νεότερο ελληνικό έθνος, έχει βαθιά ανάγκη από την αλήθεια. Μια αλήθεια που θα βοηθήσει σε μια εθνική συνέγερση, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, χτύπημα της μεγάλης μάστιγας της εποχής που είναι η ανεργία και μια κοινωνία που θα ξαναπιστέψει στις δυνάμεις του έθνους και της πατρίδας.

Κύριες και κύριοι, είμαστε μέλη μιας διεθνικής οντότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ταυτόχρονα αποτελεί την κοιτίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της ισότητας, που όμως αυτή τη στιγμή συνταράσσεται από τα μεγάλα δικά της προβλήματα. Το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία, τον ευρωσκεπτικισμό, τις ακροδεξιές κραυγές, την εσωστρέφεια πολλών κρατών και κυβερνήσεων που λειτουργούν σε βάρος του ιδεώδους της ανθρώπινης ισότητας και του ιδεώδους μεσαίων και μικρών χωρών όπως η πατρίδα μας, που προσμένει από την κοινοτική αλληλεγγύη να βρει δικαιοσύνη και έναν άλλο δρόμο.

Έχουμε, λοιπόν, βαθιά ανάγκη όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέλη μιας συλλογικότητας, μιας διεθνούς συλλογικότητας, που πρέπει ξανά να γίνει μπροστάρης σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, τα ζητήματα της ισότητας ανάμεσα σε κοινωνίες, λαούς και έθνη. Κι από αυτόν εδώ τον τόπο, που συνομολογήθηκε από τους εκπροσώπους λαού και εκκλησίας το πιο μοντέρνο, το πιο σύγχρονο, το πιο ανατρεπτικό σύνταγμα της τότε Ευρώπης, ήρθε ο καιρός να πούμε ξανά, ταυτόχρονα, ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αυτά που μας γυρνούν πίσω και ένα μεγάλο ΝΑΙ σε αυτά που μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι.

Κύριε αντιπρόεδρε, κύριε εκπρόσωπε του εθνικού κοινοβουλίου, με πολύ σεβασμό άκουσα την αποστροφή του λόγου σας ότι πρέπει πια η πρώτη εξουσία της ελληνικής δημοκρατίας, που είναι το εθνικό κοινοβούλιο να ξαναπάρει, να ξανααποκτήσει, να της ξανααποδοθεί το κύρος και ο σεβασμός που της αρμόζει. Είμαστε όλοι συνένοχοι που αυτό δεν συμβαίνει στις μέρες μας. Είμαστε, όμως, όλοι ταυτόχρονα συνυπεύθυνοι για να γυρίσουμε σελίδα. Ο κοινοβουλευτισμός πρέπει ξανά να αποτελέσει την κορυφαία, την πρώτη δύναμη αυτού του τόπου. Και ασφαλώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κι όλες οι υπόλοιπες εξουσίες, η δικαστική κι η εκτελεστική, να έπονται της κυριαρχούσας δύναμης που εκφράζει τη λαϊκή βούληση δια των αντιπροσώπων της, που είναι ο κοινοβουλευτισμός.

Κι εδώ πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, ότι πιστεύω βαθιά πως ήρθε η ιστορική στιγμή, για να κάνουμε μια νέα συνταγματική μεταρρύθμιση. Μια μεγάλη, γενναία συνταγματική μεταρρύθμιση για περισσότερη διαφάνεια στο δημόσιο βίο της χώρας, περισσότερη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων, όλων αυτών που συναποφασίζουν για την τύχη μας και μεγαλύτερο σεβασμό στη λαϊκή βούληση.

Κύριες και κύριοι, επιτρέψτε μου εκ μέρους όλων ημών να επαναλάβω να αίτημα που έχουμε πει και σε προηγούμενες επετείους αυτής της ιερής στιγμής. Εμείς θέλουμε εδώ, σε αυτόν τον τόπο που ξεκίνησε το νεότερο ελληνικό κράτος, μία μέρα τη χρονιά, κάθε χρονιά, κάθε έτος, το εθνικό κοινοβούλιο, η Βουλή των Ελλήνων, να οργανώνει μία ανοιχτή στο λαό, ανοιχτή στον κάθε πολίτη που θέλει να την παρακολουθήσει, τιμητική συνεδρίαση κάποιας επιτροπής της - εγώ έχω προτείνει να είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - έτσι ώστε από εδώ στην αρχή κάθε χρονιάς, από αυτόν τον ιερό τόπο, να δίνουμε το μήνυμα στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία του σεβασμού του κοινοβουλευτισμού μας, του σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας, του ανοίγματος του θεσμού του εθνικού κοινοβουλίου σε κάθε Έλληνα πολίτη και κυρίως της βούλησης όλων μας να γίνουμε καλύτεροι.

Υπενθυμίζω, επίσης, το αίτημα όλων μας, οι προσπάθειες που ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε εδώ σε αυτόν τον τόπο να αναβαθμιστούν οι υποδομές, ώστε όλη η ελληνική κοινωνία να τιμά το γεγονός ότι εδώ υπογράψαμε το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα, αυτή η προσπάθεια και ηθικά και υλικά και πολιτικά να συνεχίσει και με τη δική σας συμβολή να υπάρχει, γιατί το έχουμε βαθιά ανάγκη εμείς, κυρίως όμως, το έχει βαθιά ανάγκη ένας τόπος που θέλει ξανά περήφανος να σηκωθεί όρθιος.



Καλή δύναμη, καλή χρονιά σε όλους.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ