ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

6 νεκροί απο την έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:59:00 μ.μ. |
 Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την επιδημία γρίπης, η οποία βρίσκεται σε έξαρση αυτό το διάστημα. Ο ΙΣΑ προειδοποεί για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, απέναντι στην επιδημία της γρίπης που έχει ήδη ξεκινήσει, με 6 άτομα μέχρι στιγμής να έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές, ενώ 35 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις και επισημαίνει ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζει, το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, με τις δομές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Προβλέπει δε ότι η αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά.

Ακόμη ο ΙΣΑ εξηγεί ότι, παρά το γεγονός ότι η επιδημία της γρίπης ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής -είχε φτάσει τους 70 ασθενείς την ημέρα. Μάλιστα κάποιοι άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι, όπως καταγγέλλει ο ΙΣΑ.

Για το θέμα των ελλείψεων σε κρεβάτια ΜΕΘ ανακοίνωση εξέδωσαν και οι νοσηλευτές που αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους για περισσότερους θανάτους στις υποστελεχωμένες ΜΕΘ, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο ασθενούς στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) Δημήτρης Σκουτέλης «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας και όσο λιγοστεύουν οι κλίνες ΜΕΘ τόσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας θα πεθαίνουν», ενώ με δήλωση του ο γγ της ΕΝΕ Αριστείδης Δάγλας τονίζει ότι «το πρόβλημα στις ΜΕΘ, εντοπίζεται ξεκάθαρα στην υποστελέχωση των Μονάδων από νοσηλευτές. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν η Πολιτεία να προχωρήσει σε προσλήψεις συναδέλφων μας».

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ανεμβολίαστα άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου και 5 θάνατοι

Όπως αναφέρει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1) pdm09. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης.

Υπενθυμίζουμε ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Τονίζεται εκ νέου ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

1) Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος.

Επισημαίνουμε την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

2) Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ). Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.

3) Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (περισσότερες πληροφορίες για γρίπη στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ θα συνεχίσει να επιτηρεί τη δραστηριότητα της γρίπης και ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κυκλοφορία μεταλλαγμένου στελέχους γρίπης αλλά πρόκειται για τα κλασικά στελέχη εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε άλλοτε άλλη συχνότητα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ