ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Μανιάτης: Να στηριχθεί ο ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου για το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού άρδευσης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:45:00 μ.μ. | |
 Να στηριχθεί ο ΤΟΕΒ Ήρας – Κουρτακίου για το Πρωτοποριακό Πρόγραμμα 35% εξοικονόμησης νερού άρδευσης και 45% εξοικονόμησης ενέργειας, ζητά ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), καθ. Γιάννης Μανιάτης, σε συνέχεια συνάντησης που είχε με τους αγρότες του ΤΟΕΒ Ήρας – Κουρτακίου στις 23.01.2016, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Φίλη.

Στο κείμενο της ερώτησής του ο Γ. Μανιάτης αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Το Δ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. 'Ήρας-Κουρτακίου, ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου σας για την εκτέλεση του πρωτοποριακού προγράμματος εξοικονόμησης νερού άρδευσης, που έχει κατασκευασθεί κατά το συντριπτικά μεγάλο μέρος του, αλλά δεν έχει εισέτι ολοκληρωθεί ώστε να λειτουργήσει. Να λειτουργήσει μάλιστα παρέχοντας σημαντική μείωση στο κόστος παραγωγής και στο χρησιμοποιούμενο νερό, αλλά και στη διάδοση αυτής της καινοτόμου δράσης σε όλες τις αρδευόμενες εκτάσεις της χώρας.

Από 31/12/2010 έχει συσταθεί στην περιοχή ο Τ.Ο.Ε.Β. 'Ήρας-Κουρτακίου με σκοπό την άρδευση 8.000 στρεμμάτων.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από τρία βασικά μέρη:

1. Το δίκτυο διανομής, ύψους 1.000.000 ευρώ το οποίο έχει υλοποιηθεί κατά 50%, από τα 8.000 στρέμματα, ολοκληρώθηκε το τμήμα που αρδεύει τα 4.000 στρέμματα, με πλήρη αυτοχρηματοδότηση των μελών.

2. Το αντλιοστάσιο, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ το οποίο έχει υλοποιηθεί κατά 100% (με δυνατότητα μάλιστα άρδευσης 12.000 και πλέον στρεμμάτων) από την Π.Ε. Αργολίδας, και

3. Την ανάπτυξη κι επιχειρησιακή λειτουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης περιβαλλοντικών δεδομένων, μαζί με 200 βάνες - μετρητές (από τις 800 που απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη της περιοχής) και τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας τους με το αντλιοστάσιο για τον έλεγχο της άρδευσης στα κτήματα των μελών, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα καιρού και κλίματος, υγρασίας εδάφους των 3 μετεωρολογικών σταθμών οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στην εν λόγω περιοχή.

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης, με φορέα υλοποίησης το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος διενήργησε πιλοτικά την εφαρμογή του συστήματος εξοικονόμησης νερού, με εξαιρετικά αποτελέσματα: εξοικονόμηση αρδευτικού νερού κατά 35% σε σχέση με «μάρτυρες» αγροκτήματα αρδευόμενα με την παραδοσιακή μέθοδο. Αυτό, σε συνδυασμό με την έξυπνη διαχείριση του αντλιοστασίου, είναι δυνατόν να επιφέρει επιπρόσθετα και ενεργειακή εξοικονόμηση, που εκτιμάται στο επίπεδο του 45%.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση δυσχεραίνει την ολοκλήρωση του σχεδίου, κυρίως λόγω της αδυναμίας κατασκευής του υπολειπόμενου τμήματος του δικτύου προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με την απάντησή σας σε άλλη επίκαιρη ερώτησή μου για τη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της νομοθετικής ρύθμισης περί Συμψηφισμού ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ σε ΤΟΕΒ, μια δομικού χαρακτήρα παρέμβαση στη μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που επιτρέπει μέσω της εγκατάστασης και χρήσης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων να υπάρχει περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας έως 45%,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να στηρίξουν το έργο εξοικονόμησης ύδατος και ενέργειας του ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου;
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να στηρίξουν το έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών panels στην περιοχή ΤΟΕΒ Ήρας – Κουρτακίου, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της νομοθετημένης διαδικασίας Συμψηφισμού Ενέργειας, σε ύψος έως και 45%;»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ