ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

…μετά το Δημοτικό Συμβούλιο

Της Άλκηστις Κοντογιάννη

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου το απόγευμα ήμουνα καλεσμένη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Βρέθηκα σε ένα ωραίο κλίμα με φιλική διάθεση και διάχυτη την εντύπωση της υποστήριξης των μελών του Συμβουλίου προς το πανεπιστήμιο. Δεν συμβαίνει συχνά να αισθάνεσαι ότι οι απέναντί σου αποδέχονται το έργο σου και είναι όλοι μαζί σου. 

Αυτή είναι μια γλυκειά αίσθηση που απορρέει από μια ουσιαστική συμπόρευση που πρέπει να διαφυλάξουμε. Παράλληλα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κο Πελεγρίνη που με την άστοχη αναφορά του μας έκανε να εκφραστούμε και να αισθανθούμε ότι πανεπιστήμιο, φορείς και κοινωνία συν-ταυτίζονται και συν-πορεύονται τόσο καλά. Το πρώτο θέμα του Συμβουλίου ήταν η παραμονή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, που κατά την άποψή μου είναι ο μόνος χώρος από όλη την Ελλάδα, ίσως και όλον τον κόσμο, στον οποίον πρέπει να στεγάζεται ένα Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Το περιβάλλον – σκηνικό της πόλης, τα αρχαία θέατρα του Άργους, οι γύρω πόλεις των Μυκηνών και της Τίρυνθας και το μοναδικό στον κόσμο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Το ιδανικό αυτό περιβάλλον της Αργολίδας και του Ναυπλίου, που είναι η βάση του Τμήματος, έρχεται να στηρίξει η Περιφέρεια, ο Δήμος, οι φορείς και οι πολίτες. Από την αρχή της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης, κος Χειβιδόπουλος όσο ο Δήμαρχος, κος Κωστούρος με τη ΔΟΠΠΑΤ έχουν προσφέρει πολλά, ώστε να μπορεί να λειτουργεί το Τμήμα, κονδύλια, τα οποία αντιστοίχως δεν χρεώθηκε και δεν χρεώνεται μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας. Ας ξεκινήσουμε από τα κτήρια.

Ο Δήμαρχος κος Κωστούρος με πολύ ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή και συνεχίζοντας την τακτική των προκατόχων του παρέχει στο Πανεπιστήμιο το Κτήριο της Πινακοθήκης που βρίσκεται στο Κέντρο της παλιάς πόλης και το κτήριο των Κεντρικών Διδακτηρίων, δίπλα στο Γήπεδο. Αυτά τα κτήρια παρέχονται μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα και καλύπτουν τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Πρέπει να αναφέρω ότι επίσης το Τριανόν είναι στη διάθεσή μας για μαθήματα και παραστάσεις, όπως και το Βουλευτικό για τις εκδηλώσεις μας. Όμως ο Δήμαρχος ανησυχεί και συνεχώς ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση της στέγασης του πανεπιστημίου. Πρόσφατα, μετά από έρευνά του, μας υπέδειξε ένα χώρο κενό, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί να προστεθεί και εκείνος στα κτήρια του πανεπιστημίου και μάλιστα αυτή τη στιγμή. Είναι ένας χώρος μέσα στο κτήριο του ΟΑΕΔ ο οποίος διαθέτει και θέατρο.

Παράλληλα ο κος Χειβιδόπουλος παραχωρεί στο Τμήμα μας ένα χώρο ο οποίος είχε δοθεί στην Περιφέρεια, τις Καπναποθήκες. Ο Πρύτανής μας Κώστας Μασσέλος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες και ελπίζουμε να προχωρήσει και αυτό, το οποίο όμως θα χρειαστεί μία τριετία για να αποκατασταθεί και αρκετά χρήματα για να είναι κατάλληλο προς χρήση.

Μέσα στα πλαίσια αυτά και με την πολιτική της αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία και της εξωστρέφειας, που έχει αναπτύξει το Τμήμα την τελευταία πενταετία, το πανεπιστήμιο έχει καταστεί κέντρο επιμόρφωσης για περίπου 40-50 άτομα κάθε εξάμηνο, τους λεγόμενους «ακροατές», οι οποίοι εγγράφονται και παρακολουθούν το μάθημά τους κάθε εβδομάδα. Στα πλαίσια αυτά ο καθηγητής μας κος Τσιάρας έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο σχολείων τα μέλη του οποίου είτε έρχονται στο πανεπιστήμιο και παίρνουν μέρος σε μαθήματα και εργαστήρια με τους φοιτητές ή οι φοιτητές πηγαίνουν και ασκούνται στα σχολεία. Επίσης έχουμε επισκέψεις από σχολεία από άλλα μέρη της Ελλάδας, τα οποία έρχονται στο Ναύπλιο εκδρομή και συνδυάζουν την επίσκεψη με το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου. Αυτόπροσφέρει μια βιωματική επιμόρφωση και εισάγει στο νου των παιδιών τη δυνατότητα μιας μελλοντικής επιλογής.

Το Πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών, «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια Βίου Μάθηση», που είναι καινοτόμο για την Ελλάδα και το οποίο παρακολουθούν συνήθως εκπαιδευτικοί ή θεατρολόγοι, οι οποίοι ασκούνται στη βιωματική και παραστατική έκφραση και στην έρευνα. Οργανώνουν λοιπόν θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, αφηγήσεις παραμυθιών, κουκλοθέατρα και άλλες δραστηριότητες συνεχώς, με αποτέλεσμα πολίτες, παιδιά ή μεγάλοι της τοπικής κοινωνίας να είναι στο πανεπιστήμιο και να παίρνουν ενεργό μέρος σε ό,τι γίνεται. Παράλληλα οι μεταπτυχιακοί στα πλαίσια της εθνογραφικής έρευνας έχουν αναλάβει να ερευνήσουν τους συγγραφείς της Αργολίδας προκειμένου να τους παρουσιάσουν στο Συμπόσιο «Αργολίδα, ο τόπος της συγγραφής». Εκτός από τις παρουσιάσεις των συγγραφέων και των ποιητών, που μάλιστα τους τελευταίους έχει αναλάβει να τους παρουσιάσει η βιβλιοθήκη Παλαμήδης, στο Συμπόσιο αυτό θα πάρουν μέρος καθηγητές πανεπιστημίου οι οποίοι θα μιλήσουν για τη συν-γραφή, τη δημιουργικότητα και τη λογοτεχνία. Επίσης θα πάρουν μέρος πολλά σχολεία και ομάδες με προγράμματα γραφής και τεχνών που θα εκπονήσουν. Έχουν προγραμματιστεί εργαστήρια, όπως το Εργαστήρι του πεζού λόγου του Στρατή Χαβιαρά που προσφέρει το Χάρβαρντ. Το Συμπόσιο θα γίνει στο Ναύπλιο, στο Κρανίδι, στο Άργος και στο Λυγουριώ. Τα έξοδα αυτού του Συμποσίου που θα διαρκέσει δύο μήνες δεν έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας ή το Υπουργείο Πολιτισμού , αλλά ο Αντιπεριφερειάρχης, που μας παρέχει πολλά και οι Δήμαρχοι της Αργολίδας. Μάλιστα ο κος Κωστούρος, εκτός των άλλων εξόδων που ανέλαβε, προθυμοποιήθηκε να στήσει πάγκους και περίπτερα προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά των σχολείων να εκθέσουν τα δημιουργήματά τους και μικροφωνική εγκατάσταση για τα παιδιά - μουσικούς. Επίσης και οι άλλοι Δήμαρχοι, ο κος Καμπόσος και ο κος Σφυρής, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στα νεόφερτα αιτήματα του Πανεπιστημίου.

Τέλος θα κλείσω αναφέροντας τις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από το πανεπιστήμιο όχι μόνο από το Μεταπτυχιακό, αλλά και από το Προπτυχιακό με παραστάσεις φοιτητών, με καλεσμένους σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου και της Τέχνης, οι οποίες και αυτές βρήκαν τη στήριξη που τους άξιζε και από το Δήμαρχο κο Κωστούρο, ο οποίος μας προσέφερε χώρους και ορισμένες φορές δείπνα και από τους πολίτες οι οποίοι ερχόντουσαν, συμμετείχαν και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησαν και θεατρικές ομάδες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ζούμε στο Ναύπλιο. Και επειδή η πόλη είναι τόσο όμορφη, οι φοιτητές συνδέθηκαν, δημιούργησαν τα στέκιά τους, συναντιούνται μεταξύ τους, κάνουν πρόβες μέχρι τις 4 το πρωί και απολαμβάνουν μεταξύ τους την προσωπική επαφή την οποία έχουν και με τους καθηγητές τους, ώστε να ζουν τέσσερα εποικοδομητικά, γόνιμα, αποδοτικά και δυναμικά χρόνια δημιουργώντας άρρηκτες σχέσεις ζωής και θεατρικής αισθησιακής βίωσης. Αυτά συμβαίνουν στο Ναύπλιο. Η αγάπη είναι αμφίδρομη.

…..μετά το Δημοτικό Συμβούλιο

Άλκηστις Κοντογιάννη, Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών ΤΘΣ Ναυπλίου
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ