Με αφορμή τις διαμαρτυρίες των κατοίκων γύρω από το “Πράσινο Σημείο” στο Κάμπο Κρανιδίου που ποτέ δεν σταμάτησαν να φτάνουν και σε εμάς, την εκθεση των επιθεωρητών υγειας ,αλλα και την ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης ΝΕΔΥΠΕΡ και του επικεφαλή της κ Τόκα σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ερμιονίδα (ΤΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ) η Περιφερειακή Παράταξη Πελοπόννησος Οικολογική της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας ζητά να συμβάλει στον Δημόσιο διάλογο με τα παρακάτω έξη σημεία.
Η λύση ενός η περισσότερων ΕΜΑΚ στην Πελοπόννησο οπου θα μεταφέρονται σύμμεικτα απορρίμματα απο απομακρυσμένες περιοχές ειναι το ιδιο αδιέξοδη οσο και των ηδη υπαρχόντων αντίστοιχων εργοστασίων σε αλλα μέρη της Ελλάδας. Οδηγεί τα απορρίμματα κυρίως σε ταφή σε υπερ χωματερές ορισμένου χρόνου ζωής οπως σήμερα στην Φυλή η στην καυση/ενεργειακή αξιοποίηση μεγάλου μέρους των που σχεδιάζεται εδω και χρόνια απο επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα.Και για να ειναι επιτυχημένη οικονομικά η διαχείριση της ενεργιακής αξιοποίησης απαιτεί ολο και περισσότερα απορρίμματα.
Στον αντίποδα της ειναι η τοπική διαχείριση των απορριμμάτων.Η μείωση του ογκου, ο διαχωρισμός στην πηγή, η ανακύκλωση, η ταφή του υπολοίπου σε ΧΥΤΥ .Για να γίνει τοπική διαχείριση ειναι απαραίτητες οι παρακάτω προυποθέσεις
1.ΧΥΤΥ. Χώροι υγειονομικής ταφής υπολοίπου υψηλών προδιαγραφων δημοτικοί η καλύτερα διαδημοτικοί που ξεκινώντας θα δέχονται τον κύριο ογκο των απορριμμάτων και καθε χρόνο οσο θα φευγουν απορρίματα προς αλλα ρεύματα θα δέχονται ολο και λιγώτερα.Αυτο ειναι το ενα ρεύμα απορριμμάτων.
2. Αληθινό διαχωρισμό στην πηγή σε τέσσερα ρεύματα που θα στέλνει τα ανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, πλαστικό, σίδηρο σε ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Οι ποίιτες πρέπει με συνεχή ενημέρωση και στοιχεία να πειστούν σε βάθος χρόνου ,πως γίνεται πραγματικά ανακύκλωση για να συμμετάσχουν.
3.Διαχείριση των οργανικών (κουζίνας /κλαδέματα) και οικιακή κομποστοποίηση καθως επίσης και διαχείριση των υπολοίπων βιοαποδομήσιμων (μούργα,λάσπη βιολογικών ,και αλλα υπόλοιπα)σε δημοτικό επίπεδο
4. Διαχείριση των ογκωδών (επιπλα /σρώωματα) και μπαζών σε τοπικό επίπεδο
5.Συστηματική παρακολούθηση οργάνωση και διαχείριση των υπολοίπων ρευμάτων . Νοσοκομειακά, μπαταρίες, λάμπες χαμηλής κατανάλωσης, χρησιμοποιημένα λαδια καθε ειδους, συσκευασίες φυτοφαρμάκων .
6 Καμπάνιες κατάργησης της πλαστικής σακούλας και της πλαστικής φιάλης νερού μιας χρήσης.
7 Οχι στα δημοτικά τέλη καθαριότητας με βάση τα τετραγωνικά.Οχι ενσωματωμένα τα δημοτικά τέλη καθαριότητας μαζί με αλλα χαράτσια στον λογαριασμό της ΔΕΗ.Κοστολογηόη με βάση ενα κιλό απορρίμματα /κάτοικο κάθε μέρα.Δυνατότητα των πολιτών να μειώνουν τα δημοτικά τελη της οικογένειας τους προσκομίζωντας και ζυγίζοντας στο Πράσινο σημείο του Δήμου τους καθαρά διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα απορρίμματα με παροχή κουπονιού παραλαβής απο τον Δήμο.Να αποκτήσουν κίνητρο οι πολίτες να συμμετάσχουν στην ανακύκλωση.
Τα ΕΜΑΚ καθε ειδους δεν ειναι μακροχρόνια λύση.Ειναι εργοστάσια πρόδρομα της καύσης.Αλλιώς πάμε στις υπερ χωματερές οπως της Φυλής.
Για την Περιφερειακή Παράταξη Πελοπόννησος Οικολογική
Ο εκπρόσωπος στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
Γεράσιμος Κατσαΐτης
Τηλ επικοινωνίας 69427713506942771350