Χαμός έχει γίνει σε όλο τον δήμο Ναυπλιέων με τις τεράστιες ποσότητες ακτινιδίων που μοίρασε δωρεάν ο δήμος στους πολίτες. Οι περισσότεροι ανησυχούν πως θα τους χαλάσουν καθώς δεν θα μπορέσουν να τα καταναλώσουν. Τα ακτινίδια, είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Μπορούμε λοιπόν εκτός από να τα φάμε ωμά, να τα φτιάξουμε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, ή ωραιότατο λικέρ.
Μαρμελάδα Ακτινίδιο
Υλικά
• 750 γραμ. ακτινίδια καθαρισμένα
• 500 γρ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
• ½ λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμα, γερά φρούτα, τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα ή στα οκτώ.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, σε στρώσεις, ρίχνοντας εναλλάξ τη ζάχαρη και τ᾿ αφήνουμε 7 - 8 ώρες, να βγάλουν τα ζουμιά τους.
Αν τα ακτινίδια είναι πολύ ώριμα, 3 - 4 ώρες, είναι αρκετές.
Μετά την πρώτη ώρα, τ᾿ ανακατεύουμε μια - δυο φορές, για να πάει η ζάχαρη παντού.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το νερό και βράζουμε τα ακτινίδια σε μέτρια φωτιά για 5', απ᾿ την ώρα που θα πάρουν βράση, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.
Σβήνουμε την φωτιά, και μετά από 10' αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ το μάτι, και τ᾿ αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα να ξεκουραστούν.
Την άλλη μέρα, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10' - 15΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, αφ᾿ενός για να μην μας κολλήσουν και αφ᾿ετέρου, για να λιώσουμε όσο μπορούμε τα φρούτα.
Τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, χτυπάμε τα φρούτα με το ραβδομπλέντερ και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για άλλα 3΄- 4'.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει.
Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση, κι όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.
Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, μετά το συντηρούμε στο ψυγείο.
-- Έαν μας δέσει πολύ και τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση ακόμη.
-- Ο χρόνος που τα βράζουμε, καθώς και το νερό, εξαρτάται από το πόσο ώριμα ή σκληρά, είναι τα φρούτα μας.
Τι χρειαζόμαστε:
2 κιλά ακτινίδιο
1 κιλό ζάχαρη
1 λεμόνι
Πώς το κάνουμε:
Καθαρίζουμε το ακτινίδιο αφαιρώντας την φλούδα του και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και το χυμό από ένα λεμόνι. Προσέχουμε το νερό να καλύψει όλα τα ακτινίδια.
Τα αφήνουμε στο λεμόνι- νερό για 20'-30'.
Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει η "ξινίλα", 3-4 χέρια ξέπλυμα.
Βάζουμε τα ακτινίδια σε μία κατσαρόλα με την ζάχαρη και τα αφήνουμε για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα αυτό θα έχει βγάλει τα υγρά του.
Το βράζουμε έως να μπορεί να τρυπηθεί με το πιρούνι μας, να είναι μαλακό αλλά και τραγανό ταυτόχρονα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Πρέπει τα ακτινίδια να είναι σαν το μέγεθος ενός μικρου αυγού και άγουρα, για να μην έχουν πολλά σπόρια μέσα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό στην κατσαρόλα μας γιατί τα υγρά που θα βγάλει είναι αρκετά για να βράσει. Όταν βράσει το γλυκό μας βγάζουμε ένα ακτινίδιο με λίγο σιρόπι το αφήνουμε να κρυώσει και περιμένουμε να δούμε αν έχει "δέσει" το γλυκό μας. Σε περίπτωση που δεν έχει "δέσει" προσθέτουμε ελάχιστο νερό με λίγη ζάχαρη και το αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις. Το γλυκό μας θα έχει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα! Καλή επιτυχία!
Λικέρ ακτινίδιο
Γίνεται γρήγορα, σε δέκα μέρες το πολύ είναι έτοιμο, και δεν χρειάζεται μεγάλη φασαρία.
Υλικά
• 1 κιλό (9 - 10) ακτινίδια ώριμα
• 700 ml. τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή βότκα
• 250 ml. νερό
• 500 γραμ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
• 2 ξύλλα κανέλλας
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τα ακτινίδια σε κομάτια.
Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα ακτινίδια μαζί με την ζάχαρη, (με καστανή ζάχαρη γίνεται πιο έντονο πράσινο απ' ότι με λευκή) και τα πολτοποιούμε τελείως.
Μεταφέρουμε τον πολτό σε αποστειρωμένο βάζο ή γυάλα, ρίχνουμε το τσίπουρο, τις κανέλλες, το χυμό λεμονιού και το νερό, το σφραγίζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 48 ώρες.
Ακολούθως, σουρώνουμε 2 φορές, το ποτό σε σουρωτήρι ή σε τούλι, και το αφήνουμε 1 βδομάδα εκτός ψυγείου, σε σκιερό μέρος να ωριμάσει.
Το σουρώνουμε πάλι καλά σε λεπτό τουλπάνι (ψιλό ύφασμα) και το απολαμβάνουμε παγωμένο, μόνο του ή σε κοκτέιλς.
Αν χρειαστεί το σουρώνουμε και πάλι.
Διατηρείται εκτός, ή καλύτερα εντός ψυγείου.
• 1 κιλό (9 - 10) ακτινίδια ώριμα
• 700 ml. τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή βότκα
• 250 ml. νερό
• 500 γραμ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
• 2 ξύλλα κανέλλας
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τα ακτινίδια σε κομάτια.
Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα ακτινίδια μαζί με την ζάχαρη, (με καστανή ζάχαρη γίνεται πιο έντονο πράσινο απ' ότι με λευκή) και τα πολτοποιούμε τελείως.
Μεταφέρουμε τον πολτό σε αποστειρωμένο βάζο ή γυάλα, ρίχνουμε το τσίπουρο, τις κανέλλες, το χυμό λεμονιού και το νερό, το σφραγίζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 48 ώρες.
Ακολούθως, σουρώνουμε 2 φορές, το ποτό σε σουρωτήρι ή σε τούλι, και το αφήνουμε 1 βδομάδα εκτός ψυγείου, σε σκιερό μέρος να ωριμάσει.
Το σουρώνουμε πάλι καλά σε λεπτό τουλπάνι (ψιλό ύφασμα) και το απολαμβάνουμε παγωμένο, μόνο του ή σε κοκτέιλς.
Αν χρειαστεί το σουρώνουμε και πάλι.
Διατηρείται εκτός, ή καλύτερα εντός ψυγείου.