ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Διάλεξη: Παγκοσμιοποίηση και τοπικά ιδιώματα: πολιτισμικές και θεσμικές αλληλεπιδράσεις

 Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιον (αίθουσα διαλέξεων «Οικογενείας Νίκου Μαζαράκη»), θα δώσει διάλεξη o Μιχαήλ Σ. Ζουμπουλάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συνομιλητής του θα είναι ο Νικόλαος Θεοχαράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Επιστημονικός Διευθυνητής του ΚΕΠΕ.
Θέμα της ομιλίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων και εκδηλώσεων “Events Series 2016” του Κέντρου μας, θα είναι: «Η οικονομική παγκοσμιοποίηση σε ιστορική προοπτική».

Σύντομη περίληψη της διάλεξης

Η «παγκοσμιοποίηση» αποτελεί ένα δημοφιλέστατο θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης διεθνώς. Πίσω απ’ αυτήν την έννοια συσπειρώνονται, εκόντες-άκοντες, φανατικοί οπαδοί και πολέμιοι, επιχειρηματίες, επιστήμονες και δημοσιολόγοι. Παρόλα αυτά το πολυσυζητημένο φαινόμενο παραμένει ανεπαρκώς εξηγημένο, επειδή, κατά τη γνώμη μας, χαρακτηρίστηκε ως καινοφανές και μοναδικό. Με δυο λόγια, η (κακώς) λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» δεν είναι παρά ένας σταθμός στη μακραίωνη εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος, με διακριτά και εξόχως ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Για να την κατανοήσουμε ως ιστορικό φαινόμενο πρέπει να την εντάξουμε στη «μακρά διάρκεια» της εξέλιξης της. Η «παγκοσμιοποίηση» δεν έχει μόνο παρόν και μέλλον, αλλά και παρελθόν. Αυτό θα επιχειρήσουμε να υπενθυμίσουμε.

Βιογραφικό σημείωμα του Μιχαήλ Ζουμπουλάκη

Ο Μιχαήλ Σ. Ζουμπουλάκης είναι Καθηγητής της Μεθοδολογίας & Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του οποίου είναι σήμερα Πρόεδρος. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1961 όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne από όπου έλαβε το Μεταπτυχιακό (DEA, 1983) και το Διδακτορικό του δίπλωμα (1988). Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία La science économique à la recherche de ses fondements (1993, Presses Universitaires de France), Προβλήματα μεθόδου στην Οικονομική Επιστήμη (2007, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας) και The varieties of economic rationality: from Adam Smith to contemporary behavioural and evolutionary economics (2014, London: Routledge) καθώς και 56 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. O MZ διετέλεσε Αντιπρύτανης Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2008-2012) και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου (2013-2015).

Η σειρά εκδηλώσεων Events Series 2016 συνδιοργανώνεται με τους Δήμους Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών, Ερμιονίδας και Επιδαύρου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ