ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

16 Φεβρουαρίου 1833: Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησεως

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 π.μ. |
16 Φεβρουαρίου 1833: Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησεως
  Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως αποτελεί το μόνο κατά το Σύνταγμα επίσημο και υποχρεωτικό μέσο δημοσιοποίησης των νομικών πράξεων των οργάνων της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, δια της οποίας αποκτούν ισχύ.

Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως άρχισε να εκδίδεται στις 28 Φεβρουαρίου 1833 (νέο ημερολόγιο) και σήμερα όλα τα τεύχη της διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο.

Περίπου με τον ίδιο χαρακτήρα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκδίδονταν προηγουμένως ο Φίλος του Νόμου(1824-1825), η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος (1825-1832) με εντολή του Εκτελεστικού, ο Ελληνικός Μηνύτωρ, λίγο αργότερα το 1832 η Εφημερίς της Ελλάδος και στη συνέχεια η Εθνική Εφημερίς(17 Απριλίου 1832). Τα έντυπα αυτά αφιέρωναν όλη ή μέρος της ύλης τους σε επίσημες αποφάσεις του κράτους.

Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως ιδρύθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα αριθ. 2 της 1/13 Φεβρουαρίου 1833 και αποτελεί μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Αντιβασιλείας του Όθωνα. Το εν λόγω Βασιλικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. 1 φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) στις 16/28 Φεβρουαρίου 1833 και ειδικότερα στο άρθρο 1 ανέφερε:«Όλοι οι φέροντες την ημετέραν υπογραφήν νόμοι και διατάγματα, όλαι αι δημοσιότητος χρήζουσαι διατάξεις και διακηρύξεις των ημετέρων υπουργείων, έτι δε αι περί διορισμών και προβιβασμών εις τας δημοσίους υπηρεσίας, και αι περί παραιτήσεων ειδοποιήσεις, θέλουν δημοσιεύεσθαι του λοιπού δια μιας επισήμου εφημερίδος, ήτις θέλει φέρει το όνομα Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος, και εκδίδεσθαι υπό την εφορίαν του ημετέρου επί των Εσωτερικών Γραμματέως της Επικρατείας».

Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 1834 (αριθ. φύλλου 40) εκδιδόταν στο Ναύπλιο, ενώ από τις 21 Δεκεμβρίου 1834, μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, συνέχισε η έκδοσή της στην Αθήνα, όπου και εξακολουθεί να εκδίδεται από το πρώην Βασιλικό και ήδη Εθνικό Τυπογραφείο αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Ο επίσημος τίτλος της σήμερα είναι Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πρώτη ημέρα της έκδοσής της στις 16/28 Φεβρουαρίου 1833 και μέχρι τον Ιούνιο του 1835, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας, η τότε Εφημερίς της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Ελλάδος εκδιδόταν δίγλωσση. Κάθε σελίδα περιελάμβανε δύο στήλες, η αριστερή στήλη ήταν γραμμένη στην ελληνική και η δεξιά στη γερμανική γλώσσα. Και τα δύο κείμενα είχαν την αυτή ισχύ.

Η Εφημερίς της Κυβερνήσεως εκδίδεται σε δώδεκα τεύχη με αυτόνομη αρίθμηση Φύλλων, η οποία ξεκινά από το 1 στην αρχή κάθε έτους, με συνεχιζόμενη αρίθμηση των σελίδων μεταξύ των Φύλλων κάθε τεύχους, εκτός του τεύχους ΑΕ-ΕΠΕ και ΓΕΜΗ, όπου η αρίθμηση των σελίδων γίνεται για κάθε αριθμό Φύλλου ξεχωριστά. 

Όλα τα θέματα που αφορούν την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται σήμερα από το Κεφάλαιο Β’ του Νόμου 3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 131 Α’/28.6.2006).

Μέχρι το 2010 τα ΦΕΚ ήταν διαθέσιμα για αγορά από το Εθνικό Τυπογραφείο, με κάποιες εξαιρέσεις φύλλων που διατίθονταν δωρεάν. Μετά τον Ιούνιο του 2010, όλα τα ΦΕΚ είναι διαθέσιμα χωρίς αντίτιμο, σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου (Ν.3861/2010,άρθρο 7 /τ.Α΄112 -13.7.2010)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ