ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Στους 93 οι νεκροί από γρίπη - Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:32:00 μ.μ. |
 Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων της γρίπης στη χώρα μας, καθώς το Σαββατοκύριακο 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού Α (Η1Ν1), ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 93. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 99 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά αυξημένης φροντίδας έχουν τύχει 295 ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Τα 19 ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και πέντε εξ αυτών έχασαν τελικά τη μάχη για τη ζωή.

Κατά την περυσινή περίοδο (2014-2015) καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Επρόκειτο για 61 άνδρες και 50 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Συνολικά καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Να σημειωθεί ότι φέτος, το πρώτο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ καταγράφηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και ο πρώτος θάνατος στις αρχές Ιανουαρίου. Μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 99 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 93 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 13 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Στις 4 Φεβρουαρίου), οι θάνατοι είχαν ανέλθει σε 44, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης στα 224, εκ των οποίων τα 213 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μία μέρα μετά οι νεκροί έφτασαν στους 51, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 144, και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων τους 233 ασθενείς. Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 81 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, 120 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ συνολικά, 293 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Τί πρέπει να γνωρίζετε για την εποχική γρίπη


Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα) ή με την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Δυστυχώς και παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, παραμένει ανεμβολίαστο, με το ποσοστό να κυμαίνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας στο απογοητευτικό ποσοστό του 10% περίπου.

Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το δίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος κάθε έτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Παιδιά και ενήλικοι με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα.

Όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών.
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο

Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα). Άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barre. Άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ