V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Μανιάτης: Το προσφυγικό κορυφαίο εθνικό θέμα - Διακομματική συναίνεση (βίντεο)

 Παρακολουθήστε παρακάτω την ομιλία του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννη Μανιάτη, στο Νομοσχέδιο «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης»:



«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο εισηγητής μας ο κ. Παπαθεοδώρου περιέγραψε και κατέγραψε τη θέση μας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εγώ κυρίως θα αναφερθώ σε μια τροπολογία την οποία έχει υπογράψει ο κ. Σκουρλέτης.

Πριν από αυτό, όμως, επιτρέψτε μου να υποκύψω στον πειρασμό και να κάνω μια αναφορά στη «φούσκα» του παράλληλου προγράμματος που έσκασε, τη «φούσκα» των δήθεν ανασφάλιστων που δήθεν ασφάλιζε η Κυβέρνηση την Παρασκευή με το καινούριο νομοσχέδιο. Τώρα, σήμερα, έχουμε μια τροπολογία πάνω από 7 σελίδες, η οποία λέει ακριβώς αυτό που ο κύριος Κεγκέρογλου και η κυρία Χριστοφιλοπούλου σας έλεγαν την Παρασκευή. Τι πρέπει να κάνουμε για να λύσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα; Τα έχει πει και ο κύριος Κουτσούκος, ο εισηγητής μας. Τα έχουμε πει όλοι. Αν, λοιπόν, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στα απλά, τα πρακτικά, εκεί που είναι προφανές ότι συμφωνούμε και προσπαθούμε να επιφέρουμε βελτιώσεις, πώς θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε στα μεγαλύτερα;

Το πολύ μεγαλύτερο, το μείζον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η τραγωδία του προσφυγικού. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σε αυτές τις ιστορικά κρίσιμες στιγμές. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Γεννηματά, χθες ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεισφέρει, έτσι ώστε να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών. Λυπάμαι. Ομολογώ ότι ως απλός πολίτης περίμενα ο κύριος Πρωθυπουργός μόνος του να ζητήσει όχι απλώς τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αλλά να ζητήσει από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να βρίσκονται σε μια διαρκή συνεδρίαση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το προσφυγικό ξεπερνά τις ικανότητες και τη δυνατότητα παρέμβασης της σημερινής ελληνικής Κυβέρνησης. Και είμαι βέβαιος ότι ξεπερνάει και τις δυνατότητες του συνόλου του πολιτικού συστήματος της χώρας. ξεπερνά πια τις δυνατότητες όλης της Ελλάδας έτσι όπως εμείς την ξέρουμε ως μια οργανωμένη πολιτεία και κοινωνία. Για να συμβάλλουμε θετικά στην επίλυση του προσφυγικού, πρέπει πρώτον να απευθυνθούμε στον ελληνισμό απανταχού της γης και να ζητήσουμε τη θετική του συνεισφορά. Θα πω δυο-τρία συγκεκριμένα παραδείγματα. Ασφαλώς, να απαιτήσουμε την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το τελευταίο, που είναι το πιο εύκολο, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς που συμμετέχουν σε συμβούλια υπουργών, όπως για παράδειγμα στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικής Τάξης, να υπάρξει έκτακτη σύγκληση των επιμέρους θεματικών συμβουλίων υπουργών, προκειμένου να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης από το κάθε επιμέρους Υπουργείο σε όλη την Ευρώπη του τεράστιου προβλήματος της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει κάθε όφελος να υπάρξει μια τέτοια σύγκληση.

Να κάνω ένα σχόλιο για το προηγούμενο.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μέσα από την αναγκαιότητα, τα καλά μυαλά του ελληνισμού και οι δημιουργικοί του άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό είναι στο εξωτερικό. Ο ελληνισμός έχει προικιστεί από ένα απίστευτο θετικό λόμπι. Θα σας δώσω μερικά μόνο παραδείγματα.
Στον επιχειρηματικό τομέα δεν μπορούμε να βρούμε δέκα πολύ γνωστούς, πανίσχυρους Έλληνες επιχειρηματίες, να τους ζητήσουμε να βγουν στο CNN στο BBC και να υποστηρίξουν τις θέσεις της Ελλάδας; Στον ακαδημαϊκό τομέα δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον κύριο Νανόπουλο και τους πρυτάνεις Έλληνες που είναι σε ξένα πανεπιστήμια να βγουν στον ακαδημαϊκό χώρο και τα Μέσα Ενημέρωσης και να υποστηρίξουν την Ελλάδα; Στον χώρο του πολιτισμού, στον Γαβρά, στην Αρβελέρ δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε να κάνουν αυτό, που είμαι βέβαιος ότι θέλουν όλοι αυτοί οι Έλληνες να κάνουν, αλλά δεν έχουν από ποιον να συντονιστούν;

Προτείνω, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του ελληνισμού και όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και υλοποιώντας την πρόταση που έχουμε καταθέσει ως δημοκρατική συμπαράταξη, με τον κεντρικό συντονισμό του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια κρίση που έχουμε μπροστά μας.
Θα αναφερθώ μόνο σε μια τροπολογία από το σύνολο του σώματος του νομοσχεδίου που συζητάμε. Είναι μια τροπολογία που αφορά στον τρόπο με τον οποίον θα χειριστεί η Κυβέρνηση γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Μιλούμε για την αντιστάθμιση ρύπων, δηλαδή, τα κίνητρα με τα οποία θα αποτρέψουμε βαριές ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες να φύγουν στο εξωτερικό, αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το μικρότερο κόστος -παράδειγμα της Τουρκίας - κι έναντι αυτού, να τους δώσουμε αυτό που μετά από προσπάθεια δική μας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, μια στήριξη οικονομική της τάξεως των 15-20 εκατομμυρίων κάθε χρόνο ώστε να παραμείνουν εδώ.

Κατά συνέπεια, στο πρώτο μέρος της τροπολογίας του κ. Σκουρλέτη, ασφαλώς και συμφωνούμε να δοθεί η στήριξη. Το κάναμε εμείς, δώσαμε 15 εκατομμύρια το 2014.

Εκεί, όμως, πια που έχουμε μια απίστευτη προσπάθεια αδιαφάνειας και ύποπτου χειρισμού του δημοσίου χρήματος είναι στο δεύτερο μέρος της τροπολογίας, όπου ο κύριος Υπουργός τι μας λέει;
Δείτε, παρακαλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ: Μας ζητά το 40% των 150 εκατομμυρίων, δηλαδή περίπου 60 εκατομμύρια κάθε χρόνο, να εξουσιοδοτήσουμε τον Υπουργό να τα χειριστεί εν λευκώ, λέγοντάς μας «θα αποφασίσω σε ποιον φορέα θα τα δώσω», δεν μας λέει καν σε ποιον φορέα.

Και δεύτερον, δεν μας λέει καν με ποια κριτήρια ο συγκεκριμένος φορέας θα κάνει την κατανομή των 60 εκατομμυρίων.

Κατά συνέπεια, δεν ξέρουμε ούτε σε ποιον θα δοθεί η εξουσιοδότηση ούτε με ποιες διαδικασίες θα διαχειρίζονται τα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Η πιο απλή λύση θα ήταν η εξής: Για παράδειγμα, ο Υπουργός έχει διορίσει κομματική διοίκηση στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει διορίσει επίσης κομματική διοίκηση, άρα της εμπιστοσύνης του, στο Πράσινο Ταμείο.

Γιατί δεν εκχωρεί αυτήν τη δυνατότητα στις δικές του διοικήσεις και την κρατάει για άγνωστη εταιρεία; Μήπως άραγε η εταιρεία, η μοναδική εταιρεία που δεν έχει κανονισμό λειτουργίας, είναι η περίφημη ΔΕΠΕΝΕ, όπου Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο σύζυγος της κ. Καφαντάρη;

Επειδή δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι έτσι όπως το λέω, καλούμε τον Υπουργό, τον κ. Σκουρλέτη, για να στηρίξουμε και τη συγκεκριμένη τροπολογία, να μας δηλώσει σε ποια εταιρεία του Δημοσίου της δικής του επιλογής θα δώσει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα 60 εκατομμύρια, και με ποια απλά, βασικά κριτήρια, διαφανή κριτήρια, η εταιρεία αυτή θα κάνει την κατανομή, έτσι ώστε η υπουργική απόφαση που θα βγάλει ο Υπουργός να υπακούσει σε στοιχειώδεις κανόνες εύρυθμης λειτουργίας και κατανομής του δημοσίου χρήματος.

Ευχαριστώ πολύ.»
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ