Από το πρωί σημερα εκατοντάδες είναι εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν ψάρι μυλοκόπι που διαθέτει το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου σε τιμή απόλυτης προσφοράς με 6 ευρώ το κιλό!!!
Το μυλοκόπι είναι ένα πεντανόστιμο ψάρι το οποίο πολλές φορές το προσπερνάμε στους πάγκους των ψαράδων λόγο της τσιμπημένης τιμής του, για να επιλέξουμε πιο διαδεδομένα ψάρια.
Η διαδικασία της αγοράς ξεκίνησε σήμερα 29 και θα συνεχιστεί και αύριο 30 MΑΪΟΥ, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου από 8 π.μ. – 7μ.μ.
Το μυλοκόπι είναι ένα πεντανόστιμο ψάρι το οποίο πολλές φορές το προσπερνάμε στους πάγκους των ψαράδων λόγο της τσιμπημένης τιμής του, για να επιλέξουμε πιο διαδεδομένα ψάρια.
Η διαδικασία της αγοράς ξεκίνησε σήμερα 29 και θα συνεχιστεί και αύριο 30 MΑΪΟΥ, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου από 8 π.μ. – 7μ.μ.
ΜΥΛΟΚΟΠΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΜΕ ΜΑΪΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ
Υλικά:
1 μυλοκόπι (~1 kg.)
1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
Μαντζουράνα
Θυμάρι
Φύλλα kaffir λάιμ
Πιπέρι άσπρο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση:
Μαρινάρω το ψάρι με τα μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο για 15' περίπου και το τυλίγω σε λαδόκολλα. Ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα. Κατόπιν παίρνω το ζουμί από το ψάρι που έχει μείνει στη λαδόκολλα μαζί με όλα τα στερεά υπόλοιπα από τα μυρωδικά και προσθέτω χυμό 1 λεμονιού και ελαιόλαδο. Περνάω το μίγμα από το multi για να πάρω μια παχύρρεστη vinaigrette. Περιχύνω το ψάρι και σερβίρω με ό,τι συνοδευτικό προτιμώ.
Αντί για φύλλα kaffir λάιμ που τα βρίσκω μόνο σε καταστήματα ασιατικών προϊόντων, μπορώ να χρησιμοποιήσω ξύσμα λεμονιού ή ακόμη και ροδέλες από λεμόνι.
Το πιάτο αυτό μπορεί να μαγειρευτεί με οποιοδήποτε άλλο ψάρι έχει κατάλληλο μέγεθος και κάνει για φούρνο. Για μικρότερα ψάρια μειώνετε ανάλογα και το χρόνο ψησίματος. Η 1 ώρα για το ψάρι 1 kg. δεν είναι υπερβολική. Το ψάρι δε στεγνώνει σε αυτό το χρόνο γιατί η λαδόκολλα κρατάει μέσα όλους τους υδρατμούς μέσα στους οποίους ψήνεται.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το μυλοκόπι
Γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού με φέτες λεμονιού και θυμάρι. Ρίχνουμε νερό στο μπολ με το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μια πάστα. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζουμε λίγo από το μείγμα του αλατιού, ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση, τοποθετούμε επάνω το ψάρι και το καλύπτουμε με το αλάτι, διακοσμούμε με έναν αστεροειδή γλυκάνισο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45'.
Για το λαδολέμονο
Σε ένα δοσομετρικό δοχείο βάζουμε το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι και ομογενοποιούμε με το μπίμερ. Εάν η σάλτσα είναι παχύρρευστη, την αραιώνουμε με λίγο νερό.
Για τις πατάτες
Καλύπτουμε την επιφάνεια ενός ταψιού με το αλάτι, τοποθετούμε επάνω τις πατάτες και ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 45'. Στη συνέχεια, κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγό λάδι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αρωματίζουμε με ρίγανη και θυμάρι. Μετά προσθέτουμε το καρότο, το μήλο, το αγγουράκι τουρσί, το κρίταμο, τις ελιές, τα ντοματίνια, φρέσκο κρεμμύδι, ολοκληρώνουμε με λίγο βούτυρο και, μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μαϊντανό.
Υλικά:
1 μυλοκόπι (~1 kg.)
1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
Μαντζουράνα
Θυμάρι
Φύλλα kaffir λάιμ
Πιπέρι άσπρο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση:
Μαρινάρω το ψάρι με τα μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο για 15' περίπου και το τυλίγω σε λαδόκολλα. Ψήνω στο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα. Κατόπιν παίρνω το ζουμί από το ψάρι που έχει μείνει στη λαδόκολλα μαζί με όλα τα στερεά υπόλοιπα από τα μυρωδικά και προσθέτω χυμό 1 λεμονιού και ελαιόλαδο. Περνάω το μίγμα από το multi για να πάρω μια παχύρρεστη vinaigrette. Περιχύνω το ψάρι και σερβίρω με ό,τι συνοδευτικό προτιμώ.
Αντί για φύλλα kaffir λάιμ που τα βρίσκω μόνο σε καταστήματα ασιατικών προϊόντων, μπορώ να χρησιμοποιήσω ξύσμα λεμονιού ή ακόμη και ροδέλες από λεμόνι.
Το πιάτο αυτό μπορεί να μαγειρευτεί με οποιοδήποτε άλλο ψάρι έχει κατάλληλο μέγεθος και κάνει για φούρνο. Για μικρότερα ψάρια μειώνετε ανάλογα και το χρόνο ψησίματος. Η 1 ώρα για το ψάρι 1 kg. δεν είναι υπερβολική. Το ψάρι δε στεγνώνει σε αυτό το χρόνο γιατί η λαδόκολλα κρατάει μέσα όλους τους υδρατμούς μέσα στους οποίους ψήνεται.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το μυλοκόπι
Γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού με φέτες λεμονιού και θυμάρι. Ρίχνουμε νερό στο μπολ με το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργήσουμε μια πάστα. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζουμε λίγo από το μείγμα του αλατιού, ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση, τοποθετούμε επάνω το ψάρι και το καλύπτουμε με το αλάτι, διακοσμούμε με έναν αστεροειδή γλυκάνισο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45'.
Για το λαδολέμονο
Σε ένα δοσομετρικό δοχείο βάζουμε το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, πιπέρι και αλάτι και ομογενοποιούμε με το μπίμερ. Εάν η σάλτσα είναι παχύρρευστη, την αραιώνουμε με λίγο νερό.
Για τις πατάτες
Καλύπτουμε την επιφάνεια ενός ταψιού με το αλάτι, τοποθετούμε επάνω τις πατάτες και ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 45'. Στη συνέχεια, κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγό λάδι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αρωματίζουμε με ρίγανη και θυμάρι. Μετά προσθέτουμε το καρότο, το μήλο, το αγγουράκι τουρσί, το κρίταμο, τις ελιές, τα ντοματίνια, φρέσκο κρεμμύδι, ολοκληρώνουμε με λίγο βούτυρο και, μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μαϊντανό.
Μυλοκόπι γάστρας
Υλικά
1 μυλοκόπι (περίπου 1 κιλό)
2 κολοκυθάκια
2 πατάτες
2 καρότα
2 κρεμμύδια ξερά
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 λεμόνι ακέρωτο σε φέτες
1 λεμόνι για χυμό
1 κ.σ. δεντρολίβανο
1 κ.σ. ποικιλία πιπεριών σε κόκκους
αλάτι
πιπέρι τριμμένο
Κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια και τα στρώνουμε στον πάτο της γάστρας. (Καλό θα είναι η γάστρα να μην είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το ψάρι).
Τοποθετούμε το μυλοκόπι πάνω από τη στρώση των λαχανικών.
Αναμειγνύουμε στο μίξερ το λάδι, το κρασί, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το τριμμένο πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τους κόκκους πιπεριού.
Περιχύνουμε το μυλοκόπι και τα λαχανικά έτσι ώστε το μίγμα να πάει παντού.
Κόβουμε το δεύτερο λεμόνι σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω στο ψάρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).
Σερβίρουμε με λαδολέμονο.
Μυλοκόπι λεμονάτο στον φούρνο
Για αυτή τη συνταγή δεν έχω λόγια. Απλά εξαφανίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά!
Υλικά
1 μυλοκόπι
χοντρό αλάτι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
4 λεμόνια
θυμάρι
δενδρολίβανο
Καθαρίζουμε το ψάρι, βγάζουμε τα εντόσθια, αφαιρούμε τα λέπια και κόβουμε τα πτερύγια.
Μπορούμε εναλλακτικά να ζητήσουμε από τον ιχθυοπώλη να μας το καθαρίσει.
Πλένουμε με νερό το ψάρι και το τοποθετούμε σε ένα πυρέξ.
Κάνουμε βαθιές χαρακιές στο χοντρό κομμάτι του ψαριού και βάζουμε μέσα φέτες λεμονιού. Αλατίζουμε με χοντρό αλάτι στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του ψαριού, επίσης βάζουμε θυμάρι και φρέσκο δεντρολίβανο.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το χυμό ενός στυμμένου λεμονιού και ψήνουμε περίπου για μία ώρα στους 180 βαθμούς.
Φιλέτο Μυλοκόπι τηγανητό
Υλικά συνταγής
1 κιλό μυλοκόπι σε φέτες η φιλέτα
1 φλιτζ. αλεύρι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
Πλένουμε τα φιλέτα και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα και σερβίρουμε.
Υλικά συνταγής
1 κιλό μυλοκόπι σε φέτες η φιλέτα
1 φλιτζ. αλεύρι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
Πλένουμε τα φιλέτα και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα και σερβίρουμε.
Μυλοκόπι στο φούρνο με πατάτες
Τι χρειαζόμαστε:
1 Ψάρι Μυλοκόπι βάρος 1 ½ κιλό
4 – 5 μέτριες πατάτες
2 μέτρια καρότα
½ ματσάκι μαϊντανό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3 – 4 σκελίδες σκόρδο
3 – 4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι ελιάς
Χυμό λεμονιού από 2 – 3 ζουμερά λεμόνια
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο
Ρίγανη
2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
Πώς το κάνουμε:
Καθαρίζω τις πατάτες μου και τις κόβω χοντρές για το φούρνο.
Ρίχνω τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τις βράζω μόλις πέντε λεπτά, αποσύρω σουρώνω από τα νερά τις πατάτες και τις αφήνω να κρυώσουν για λίγο.
Καθαρίζω τα καρότα μου και τα κόβω σε ροδέλες.
Ψιλοκόβω το μαϊντανό μου.
Κόβω σε χοντρά κομμάτια τα κρεμμύδια μου.
Ψιλοκόβω τα σκόρδα.
Πλένω το ψάρι μου αφού είναι καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια.
Βάζω το ψάρι μου μέσα σε ένα μεγάλο ταψί και το λαδώνω καλά μέσα έξω με το πινέλο της κουζίνας.
Ρίχνω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη μέσα έξω στο ψάρι.
Βάζω τις πατάτες μου στο ταψί γύρω από το ψάρι ρίχνοντας πάνω τους αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Ρίχνω γύρω από το ψάρι και επάνω στις πατάτες το καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό.
Βάζω τη μουστάρδα και τα ανακατεύω προσοχή μόνο τις πατάτες όχι το ψάρι.
Ρίχνω ραντιστά λάδι και στη συνέχεια λεμόνι επάνω στο ψάρι μου.
Το υπόλοιπο λάδι, λεμόνι το ρίχνω επάνω στις πατάτες μου.
Ρίχνω στο πλάι του ταψιού το νερό.
Προθερμαίνω τον φούρνο μου.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στη μεσαία θέση και ψήνω για 40 – 45 λεπτά στους 180 – 170 στον αέρα ή μέχρι να ροδοψηθούν οι πατάτες μου και να καεί η ουρά του ψαριού.
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσοχή στο ψήσιμο όταν μαυρίσει η ουρά του ψαριού και ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες το φαγητό μας είναι έτοιμο. Προσθέτουμε νερό μόνο εάν χρειαστεί.