ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι πρέπει να το κάνουν!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:01:00 μ.μ. |
Γράφει η Ελένη Μπαλαμπάνη, 
Ιατρός Μικροβιολόγος/Βιοπαθολόγος

Το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης προσφέρει προστασία έναντι του ιού H1N1 αλλά και άλλων ιών γρίπης όπως Η3Ν2 καθώς και στελέχους ιού τύπου Β.  Η απόφαση για το τι θα περιέχει το εμβόλιο λαμβάνεται τον προηγούμενο Φεβρουάριο της εκάστοτε περιόδου. Συνολικά κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Κλινικά εκδηλώνεται με 3ήμερο πυρετό και συστηματικά συμπτώματα όπως μυαλγίες, πονοκέφαλο και αδυναμία.

Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της γρίπης και των επιπλοκών της. Το Διεθνές Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά σε κάθε άτομο ηλικίας 6 μηνών τον ετήσιο εμβολιασμό. Ακόμη συνιστάται να εμβολιάζονται άτομα άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι και άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ετήσια έκθεση του για το 2014-2015 αναφέρει ότι: ‘’Το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου B σε ποσοστό 59%. Ο ιός τύπου Α κυκλοφόρησε σε ποσοστό 41% και όσον αφορά τους υποτύπους αυτού, ο υπότυπος Α(Η3Ν2) ήταν αυτός που κυκλοφόρησε σε υψηλότερο ποσοστό (86,7%) συγκριτικά με τον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 καταγράφηκαν 248 σοβαρά κρούσματα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.’’

Επειδή το εμβόλιο της γρίπης παράγεται από εμβρυοφόρα αυγά όρνιθας, η διαθεσιμότητά του εξαρτάται από το πότε η παραγωγή και η διάθεση του θα έχει ολοκληρωθεί. Ο Εμβολιασμός πρέπει να λαμβάνει χώρα το συντομότερο δυνατό από την εκάστοτε περίοδο διάθεσης.

Παίρνει μέχρι και δύο εβδομάδες για να οικοδομηθεί η απαραίτητη ‘προστασία’ μετά από ένα εμβόλιο γρίπης, δηλαδή για να αναπτυχθούν αντισώματα. Τα εμβόλια κατά της γρίπης παράγονται κάθε χρόνο για να είναι προσαρμοσμένα στους ιούς της γρίπης, οι οποίοι δυστυχώς μεταλλάσσονται.

Επειδή ακριβώς μεταλλάσσονται γρήγορα, το εμβόλιο του περασμένου έτους δεν μπορεί να παρέχει προστασία από ιούς του τρέχοντος έτους.

Μετά τον εμβολιασμό, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που προστατεύουν από τους ιούς. Σε γενικές γραμμές όμως, τα επίπεδα αντισωμάτων εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου και αυτό αποτελεί επιπρόσθετη αιτία ετήσιας επανάληψης του εμβολιασμού.

Το CDC συνιστά τον εμβολιασμό μετά την ηλικία 6 μηνών. Οφείλουμε όμως εκ νέου να υπογραμμίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικός για τους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών του ιού της γρίπης, όπως:

• Έγκυες γυναίκες • Ηλικιωμένοι ενήλικες • Μικρά παιδιά

Παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 8 ετών μπορεί να χρειαστούν δύο δόσεις του εμβολίου της γρίπης, πάντα με υπόδειξη του Παιδιάτρου.

Οι χρόνιες παθήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τον ιό της γρίπης.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν: • Άσθμα • Καρκίνο ή θεραπεία του καρκίνου • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια • Κυστική Ινωση • Διαβήτης • HIV / AIDS • Νεφρική ή ηπατική νόσος • Παχυσαρκία

Ο εμβολιασμός πρέπει να προσεχθεί όταν υπάρχει:

• Αλλεργία στα αυγά. Μερικά εμβόλια γρίπης περιέχουν μικρές ποσότητες πρωτεϊνών αυγού.

• Ιστορικό σοβαρής αντίδρασης σε προηγούμενο εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης δεν συνιστάται για όποιον είχε μια σοβαρή αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό.

Ορισμένες αντιδράσεις μπορεί να μην σχετίζονται με το εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας !

Ελένη Μπαλαμπάνη
Ιατρός Μικροβιολόγος/Βιοπαθολόγος του MEDIPOLIS
Μέλος Medisyn & Iatrica


MEDIPOLIS: καλέστε για πληροφορίες 21 0452 3778

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΙΑΤΡΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ
ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ

Διευθυνση: Κριτσελη 19, Καλλιπολη, Πειραιας ΤΚ-18539
Τηλ: 210-4523778

Η Dr Ελενη Μπαλαμπανη, με καταγωγη απο Ερμιονη,  γεννηθηκε στον Πειραια και αποφοιτησε απο το 1ο Αρσακειο-Τοσιτσειο Εκαλης το 1994. Φοιτησε  στη Νοσηλευτικη Σχολη του Πανεπιστημίου Αθηνών  με βαθμο ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, οπου της δοθηκε η ευκαιρια μεταξυ αλλων να εξειδικευθει σε αιμοληψιες βρεφων και παιδιων στο «ΠΑΙΔΩΝ».
Το 2000, μετα απο κατακτηριες εξετασεις, εισηχθη απο τους πρωτους στην Ιατρικη Σχολη Πατρων, απο οπου αποφοιτησε με βαθμο ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ.
Στη συνέχεια εξειδικευτηκε στην ιατρικη βιοπαθολογία-μικροβιολογία στο γενικό κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας-Πειραια.
Κατά  την διάρκεια της εξειδικευσής της υπηρετησε στα  τμηματα  Αιματολογιας-Αιμοδοσιας, Βιοχημειας, Ανοσολογιας και Κλινικης Μικροβιολογιας-Παθολογιας με ενεργες εφημεριες και αντιμετωπιση μεγαλου ογκου και ιδιαιτερων περιστατικων.
Στο διαστημα αυτο συμμετειχε ενεργα τοσο στην εκπονηση ερευνητικων εργασιων οσο και σε πολυαριθμα συνεδρια. Επισης συμμετειχε ενεργα στα ειδικα ιατρεια του Νοσοκομειου, οπως το Ηπατολογικο και ιατρειο Μεταβολισμου και Σακχαρωδους Διαβητου. Παραλληλα, παρακολοθούσε ανελλειπως τα εκπαιδευτικα προγραμματα της μικροβιολογικης εταιρειας και συμμετειχε ενεργα στην διαμορφωση και αναβαθμιση του προγραμματος σπουδων των ειδικευομενων Μικροβιολογων.
Μετεβη σε διακεκριμενο κεντρο του εξωτερικου στο Ηνωμενο Βασιλειο (NHS Lanarkshire) οπου μετεκπαιδευτηκε στην Κλινικη Βιοχημεια, με παρακολουθηση μεγαλου ογκου περιστατικων με διαταραχες ορμονων, λιπιδιων καθως και σε τμημα Ηλεκτροφορησεων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ