V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Προς εμφύλιο οι δημοτικές αρχές Καλαμάτας, Άργους και Ναυπλίου για τα χρήματα των αστικών αναπλάσεων

 Προς ενδοπεριφερειακό εμφύλιο κινδυνεύει να οδηγηθεί η κατάσταση σχετικά με τα έργα των αστικών αναπλάσεων. Ο Δήμος Καλαμάτας ήλπιζε και ελπίζει ότι θα πάρει ολόκληρο το ποσό των 10.000.000 ευρώ που διαθέτει η Περιφέρεια από το ΕΣΠΑ και θα αναπλάσει την παραλιακή οδό Ναυαρίνου, τα χρήματα αυτά όμως τα διεκδικούν από κοινού και οι Δήμοι Ναυπλιέων και Άργους Μυκηνών.

Ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, άφησε να εννοηθεί ότι το ποσό θα κοπεί σε δύο κομμάτια, το ένα για την ανάπλαση που θέλει να κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, το άλλο για κοινό έργο ανάπλασης στο Άργος και το Ναύπλιο. 

Σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας όπως αναφέρει το kalamatajournal.gr, επέμεινε ότι μία πόλη θα πάρει τα λεφτά και σχολίασε ότι «δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του περιφερειάρχη» να σπάσει το ποσό στα δύο.

Τι λέει η Εγκύκλιος Σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων ως εργαλείων Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης - ΕΣΠΑ 2014-2020 

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων. Οι περιοχές αυτές είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο, είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της χωρικής στρατηγικής και του σχεδίου υλοποίησης θα πρέπει να εξασφαλίζεται με τη συμπληρωματικότητα και συνεκτικότητα των προτεινόμενων δράσεων, καθώς και με την αντιπροσωπευτικότητα του συστήματος διακυβέρνησης. Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής κάθε περιοχής περιλαμβάνονται η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία ΕΚΤ, ΕΤΠΑ και Ταμείο Συνοχής, μέσω συνδυασμένων επενδύσεων, με αναφορά σε δύο τουλάχιστον Άξονες Προτεραιότητας και με συνδυασμό μίας ή περισσοτέρων συμπληρωματικών επενδυτικών προτεραιοτήτων από διαφορετικούς θεματικούς στόχους,1 ενός ή περισσοτέρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Όπου κρίνεται απαραίτητο, δράσεις χρηματοδοτούμενες από συγκεκριμένα μέτρα των Ταμείων ΕΓΤΑΑ και ΕΤΘΑ, μπορούν να συμπληρώσουν τις ΟΧΕ.

 1 Κανονισμός 1303/2013, άρθρο 96 (1) (γ) 3 Βάσει του θεσμικού πλαισίου των ΕΔΕΤ και του σχεδιασμού των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις διακρίνονται σε:
Α) ΟΧΕ για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) και
Β) ΟΧΕ για άλλες χωρικές στρατηγικές

Ο κανονισμός του ΕΤΠΑ προβλέπει στο άρθρο 7 (4) ότι τουλάχιστον το 5% των πόρων του ΕΤΠΑ που χορηγούνται σε εθνικό επίπεδο κατανέμονται σε ολοκληρωμένες δράσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).

2. Η Χωρική Ανάπτυξη στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα περιγράφονται οι ιδιαιτερότητες κάθε Περιφέρειας (ανάγκες, προβλήματα, αναπτυξιακές προκλήσεις) που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες της επικράτειάς της, τα εργαλεία ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης που επιλέγονται για τις αντίστοιχες χωρικές ενότητες καθώς και ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων των Προγραμμάτων. Ειδικότερα, για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, το σύνολο των ΠΕΠ έχει επιλέξει το εργαλείο της ΟΧΕ. Οι Θεματικοί Στόχοι που έχουν επιλεχθεί από τα ΕΠ είναι κατά κύριο λόγο οι ΘΣ6, ΘΣ4, ΘΣ2, ΘΣ3, ΘΣ7 και σε πολύ λίγες περιπτώσεις οι ΘΣ1, ΘΣ5, ΘΣ9 και ΘΣ10, ενώ για το ΕΚΤ προκρίνονται οι Θεματικοί Στόχοι ΘΣ8 & ΘΣ9. Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης αναδεικνύεται σε αρκετές περιπτώσεις και διαφαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τον καθορισμό των σχετικών στρατηγικών. Ως προς τους τύπους των αστικών περιοχών, προτεραιότητα δίνεται κυρίως στα αστικά κέντρα των πρωτευουσών των Περιφερειών, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις επιλέγονται λειτουργικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων. Παράλληλα, υφίσταται η αναγκαιότητα παρεμβάσεων και σε πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας, όπου προβλέπονται παρεμβάσεις στα μεγαλύτερα πληθυσμιακά αστικά κέντρα, ενώ παράλληλα 2 Αφορά όλες τις χωρικές ενότητες εκτός αυτών που προβλέπονται για τις ΟΧΕ Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 4 αναδεικνύονται ανάγκες αστικών παρεμβάσεων σε πρωτεύουσες νησιών στις οποίες εντοπίζονται αστικές λειτουργίες. Ως προς τις διαδικασίες επιλογής των στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης καταγράφονται περιπτώσεις όπου ρητά αναφέρεται η επιλογή της ανταγωνιστικής διαδικασίας, σε άλλες ο συνδυασμός της ανταγωνιστικής διαδικασίας και της άμεσης επιλογής, ενώ σε άλλες δεν υπάρχει σχετική αναφορά. Ως προς τη συμβολή Τομεακών Προγραμμάτων στις στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης γίνονται σημειακές αναφορές χωρίς ωστόσο να περιγράφεται αναλυτικά η επιδιωκόμενη συμπληρωματικότητα μεταξύ των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Το εργαλείο ΟΧΕ επιλέγεται επίσης και για άλλους τύπους χωρικών ενοτήτων εκτός των αστικών, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως περιοχές τουριστικού, πολιτιστικού, οικολογικού ενδιαφέροντος, περιοχές με συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά (ΡΟΜΑ) περιοχές με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά (νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, λίμνες).
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ