ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Παρέμβαση Μανιάτη και Αμυρά για θέματα περιβάλλοντος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:34:00 μ.μ. | |
 Κοινή επιστολή με την οποία καταθέτουν προτάσεις για αναβάθμιση του έργου της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο πλαίσιο αναθεώρησης του Κανονισμού της Βουλής, απέστειλαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης και του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς προς την Πρόεδρο της Επιτροπής.

Οι δύο βουλευτές ζητούν η Επιτροπή να μεταβεί σε περιοχές όπως οι Σκουριές, η Βιομηχανική περιοχή του Ασωπού και οι Λιγνιτοπαραγωγικοί Δήμοι, με ανοιχτά περιβαλλοντικά ζητήματα προκειμένου να συζητήσουν με τις τοπικές κοινωνίες τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσής τους.

Παράλληλα, θέτουν θέμα αλλαγής πορείας των εργασιών της Επιτροπής ώστε από χώρος ακρόασης υπηρεσιακών παραγόντων, καθόλα άξιων αλλά χωρίς δυνατότητα να δεσμεύουν πολιτικά το υπουργείο, να μετατραπεί σε μία Επιτροπή αποτελεσματική με δυνατότητα ουσιαστικής αξιολόγησης της ασκούμενης πολιτικής.

Τέλος, οι κύριοι Μανιάτης και Αμυράς προτείνουν τη συνεργασία με αντίστοιχες Επιτροπές άλλων Κοινοβουλίων για άντληση τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η Επιστολή:

Προς:

Την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων,
Αικατερίνη Ιγγλέζη

Κοινοποίηση: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων,
Νικόλαο Βούτση

Αθήνα, 03 Μαρτίου 2016

Θέμα: Επαναπροσδιορισμός στόχου και συνεδριάσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Αγαπητή Πρόεδρε,

ως γνωστόν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής είναι μεγάλες και αν θέλουμε να δώσουμε μια νέα πνοή στην Επιτροπή μας, η οποία μόλις έκλεισε 11 χρόνια κοινοβουλευτικής ζωής, θα πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσουμε την στόχευσή της, να αποφασίσουμε να συζητήσουμε ανοιχτά τα «καυτά» περιβαλλοντικά θέματα, και να ξεφύγουμε από την πεπατημένη τακτική της απλής ακρόασης φορέων, ειδικών επιστημόνων, υπηρεσιακών παραγόντων κ.α. Η ακρόαση και ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από σειρά προσώπων (άνω των πέντε σε κάθε συνεδρίαση) όσο πολύτιμη κι αν είναι, καθίσταται αλυσιτελής και χρονοβόρα.

Για την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και σε συνέχεια προφορικών μας επισημάνσεων, επανερχόμαστε προτείνοντας και γραπτώς τα εξής:

1. Η όποια επιστημονική ενημέρωση να περιορίζεται σε 2-3 στελέχη το πολύ.

2. Η ενημέρωση αυτή να σχετίζεται άμεσα με επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή τουλάχιστον ενός πλαισίου δράσεων.

3. Η ακρόαση υπηρεσιακών παραγόντων και μελών της επιστημονικής κοινότητας να γίνεται με διαρκή παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, η οποία θα καλείται στο τέλος να μας παρουσιάζει το όποιο σχέδιό της με βάση την παρουσίαση που θα έχει προηγηθεί, αλλά και να απαντάει στις πολιτικές ερωτήσεις που θα της θέτουν τα μέλη της Επιτροπής. Και αυτό διότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες από μόνοι τους δεν είναι σε θέση να δεσμεύσουν πολιτικά το υπουργείο με τις απαντήσεις τους και δεν μπορούμε έτσι να προχωρήσουμε σε ουσιαστική αξιολόγηση της ασκούμενης πολιτικής.

4. Όπως επανειλημμένα και οι δυο βουλευτές είχαμε προτείνει τόσο στην εναρκτήρια συνεδρίαση (4 Νοεμβρίου 2015) αλλά και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο επί προεδρίας της κας Η. Διώτη (29 Απριλίου 2015) και η Επιτροπή είχε συμφωνήσει, θα πρέπει να προγραμματίσουμε άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επισκέψεις για συνεδριάσεις σε περιοχές όπου διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης αυτών. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

- Σκουριές,
- Βιομηχανική περιοχή Ασωπού
- Λιγνιτοπαραγωγικούς Δήμους

Η Σύμβαση του Aarhus (ν.3422/2005) άλλωστε, επιβάλλει την ανοιχτή διαβούλευση για θέματα περιβάλλοντος αλλά και την διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη πληροφόρηση για περιβαλλοντικά ζητήματα. Εσείς μάλιστα, ως πρόεδρος, αναφέρατε επί λέξει στην πρώτη μας συνεδρίαση ότι «αξίζει να προσπαθήσουμε να βρεθούμε στους τόπους όπου τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να διαμορφώσουμε τις δικές μας εικόνες για τα προβλήματα και να δούμε με άλλο «μάτι» το διάλογο που αναπτύσσεται γύρω από αυτά και τις προτεινόμενες προτάσεις επίλυσης».

5. Τέλος, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής, η Επιτροπή μας οφείλει να διεκδικήσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο επανεξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της και τη μορφή της, τις αρμοδιότητές της και τη βαρύτητά της στο σύστημα λήψεων αποφάσεων περιβαλλοντικής πολιτικής, επιδιώκοντας τη συνεργασία και την επικοινωνία με αντίστοιχες επιτροπές άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων προς άντληση τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

Επειδή λοιπόν εξακολουθεί να παραμένει ως ζητούμενο η ενσωμάτωση του περιβάλλοντος στις κρίσιμες τομεακές πολιτικές όπως η ενέργεια, η γεωργία, η αλιεία κ.α. και προκειμένου η Επιτροπή μας να μην εκφυλιστεί περαιτέρω σε έναν χώρο περιβαλλοντικών συζητήσεων, σας καταθέτουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας αναμένοντας να προγραμματίσετε τη συζήτησή τους στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, παραμένοντας στη διάθεσή σας για όποιες διευκρινίσεις κρίνετε αναγκαίες.

Με εκτίμηση

Γιάννης Μανιάτης                                                         
Βουλευτής Αργολίδας – ΔΗΜ.ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 

Γιώργος Αμυράς
Βουλευτής Β’ Αθήνας – το Ποτάμι
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ