ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Σταθερή η μέση τιμή του πορτοκαλιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη μείωση των τιμών σε Ελλάδα και Ιταλία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:00:00 π.μ. | |
 Μειωμένη είναι η τιμή των πορτοκαλιών για τον μήνα Μάρτιο σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν. Παράλληλη πορεία ακολουθεί η αντίστοιχη τιμή στις κύριες χώρες παραγωγής, Ιταλία και Ελλάδα ενώ η τιμή του ισπανικού πορτοκαλιού παρουσιάζει μικρή άνοδο. 

Το πορτοκάλι είναι το κύριο καλλιεργούμενο εσπεριδοειδές για τον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ ταυτόχρονα είναι το εσπεριδοειδές που εισάγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Εισαγωγή γίνεται κυρίως από χώρες του νότιου ημισφαιρίου και σε μικρότερες ποσότητες από μη ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες.

Μειωμένη τιμή το Μάρτιο σε σχέση με πέρυσι
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για το 2016 η φετινή μέση τιμή για το πορτοκαλί την περίοδο Μαρτίου στην Ευρωπαϊκή ένωση είναι στα 49 λεπτά/ κιλό καταγράφοντας πτώση της τάξης του 10 % σε σχέση με πέρυσι. Αυτό έρχεται ως επακόλουθο της μείωσης των τιμών που σημειώνεται τόσο σε Ελλάδα όπου φτάνει στο 15%, αλλά και σε Ισπανία που αγγίζει το 26%. Αντίστοιχα οι μέσες τιμές για τις δύο χώρες διαμορφώνονται στα 38 και 60 λεπτά / κιλό. Αντίθετα, η μέση τιμή του πορτοκαλιού για την Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2012–2014 διαμορφώνεται στα 53 λεπτά/ κιλό χωρίς να παρουσιάζει αξιοσημείωτες μεταβολές από χρονιά σε χρονιά. Οι μέσες τιμές την περίοδο αυτή είναι κοντά στα 45 και 75 λεπτά/ κιλό για Ισπανία και Ιταλία αντίστοιχα, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερες μεταβολές,. ενώ για την Ελλάδα 45 λεπτά/ κιλό έχοντας αυξητικές τάσεις.

Πρωτιά της Ισπανίας σε παραγωγή εσπεριδοειδών, Ιταλία και Ελλάδα ακολουθούν

Η πρώτη παραγωγός χώρα εσπεριδοειδών είναι η Ισπανία στον Ευρωπαϊκό χώρο με μια παραγωγή 6.486.800 τόνους (2014). Ακολουθεί η Ιταλία με 2.904.800 τόνους και τρίτη έρχεται η Ελλάδα με παραγωγή 989.500 τόνους. Για την Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ετήσιας παραγωγής αφορά το πορτοκάλι ενώ για Ισπανία και Ιταλία σχεδόν το ήμισυ της ολικής παραγωγής.

Παραγωγή και εισαγωγές εσπεριδοειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η περυσινή παραγωγή πορτοκαλιών στην Ευρωπαϊκή ένωση ήταν 6.200.000 τόνοι η παραγωγή μικρών εσπεριδοειδών όπως μανταρίνια και σατσούμες ήταν σχεδόν η μισή (3.243.000 τόνοι), ενώ η παραγωγή λεμονιών 1.380.000 τόνους. Οι αντίστοιχες εισαγωγές για τα πορτοκάλια ήταν 885.000 τόνοι, για τα μικρά εσπεριδοειδή 385.000 τόνοι και για τα λεμόνια 310.000 τόνοι.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ