V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ανδριανός στη Βουλή για τις κλοπές των μετασχηματιστών της ΔΕΗ: Από 10 έως 20 εκ. ευρώ το χρόνο η ζημιά

 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ κ. Ν. Χατζηαργυρίου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καταρχάς, θέλω και εγώ να καλωσορίσω τον κ. Χατζηαργυρίου για την παρουσία του εδώ. Θα σταθώ στο θέμα των μετασχηματιστών: το θέμα των κλοπών των μετασχηματιστών είναι ένα πιεστικό πρόβλημα, ιδιαίτερα στην Αργολίδα και νομίζω ότι και το Υπουργείο είναι σε γνώση αυτού του προβλήματος, γιατί έχω κάνει επανειλημμένως παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς. Το πρόβλημα με τις κλοπές μετασχηματιστών, μεταλλικών εξαρτημάτων και καλωδίων είναι πλέον ένα σημαντικότατο πρόβλημα για τους αγρότες και τις αγροτικές εγκαταστάσεις, με σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Θα ήθελα, με αφορμή την παρουσία του κ. Χατζηαργυρίου εδώ, να θέσω δύο - τρία ερωτήματα:

Πρώτον, εάν έχει υπολογιστεί η ζημιά, που έχει προκληθεί στην επιχείρηση από αυτές τις κλοπές, στα τρία, πέντε, δέκα χρόνια ή σε ετήσια βάση. Θα ήθελα, λοιπόν, να μας δώσει κάποια στοιχεία για τη ζημιά που γίνεται, μια και η επιχείρηση είναι δημόσια.

Επίσης, θέλω να μας πει, εάν έχει κινηθεί δικαστικά η επιχείρηση, ώστε να διεκδικήσει αποζημιώσεις από αυτές τις κλοπές, από συλληφθέντες για αυτά τα αδικήματα, γιατί κατά καιρούς, γίνονται συλλήψεις και κλεπταποδόχων, δηλαδή τα γνωστά χυτήρια μετάλλου που είναι οι αποδεκτές αυτών των κλοπιμαίων. Αν υπάρχουν λοιπόν στοιχεία, τι χρήματα έχει εισπράξει η επιχείρηση, αν διεκδικεί δικαστικά, νομικά την αποκατάσταση αυτών των ζημιών, την αποζημίωση των μετασχηματιστών, των κλοπών.

Επίσης, θα ήθελα μια διευκρίνιση. Είπατε ότι είναι 2.000 μετασχηματιστές κατ’ έτος και πριν, τα προηγούμενα έτη, ήταν οι κλοπές;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ (Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ): Παλιά ήταν γύρω στις 2.000 με 2.500 το χρόνο. Τον τελευταίο χρόνο έχουν πέσει στις 1.500 με 2.000.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ωραία. Τι κόστος, λοιπόν, σε ετήσια βάση είναι αυτές.

Επίσης, μας είπατε στην ενημέρωση ότι είναι αυξημένες οι τιμές προμήθειας των νέων μετασχηματιστών κατά 14,5% και είπατε ότι υπάρχει μια αύξηση με μεγαλύτερη ποσότητα μετάλλου. Αυτό, δηλαδή, δικαιολογεί την αύξηση και τη διαφορά του 14,5%; Γιατί νομίζω ότι είναι αισθητή η διαφορά. Να μας πείτε εάν πράγματι δικαιολογείται η αύξηση της τιμής προμήθειας των μετασχηματιστών, σε σύγκριση με προηγούμενες προμήθειες.

Επίσης, με αφορμή και την παρουσία του Υπουργού εδώ και με την αφορμή ότι είχαμε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές καυσίμων φέτος, δεν έπρεπε, λοιπόν, η τιμή στον καταναλωτή να είναι αναλογικά μικρότερη; Να ωφεληθούν, δηλαδή, από αυτές τις μειωμένες τιμές καυσίμων που χρησιμοποιείτε για την παραγωγή του ρεύματος και οι καταναλωτές;

[...]

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση, γιατί ακούσαμε πόσο εισπράττει ο κλέφτης από κάθε μετασχηματιστή, 300 €, ή τι ζημιά παθαίνει η Δ.Ε.Η., 6000 €.

Ποσά έχει εισπράξει η Δ.Ε.Η. από τις προσφυγές; Έχετε κάνει προφανώς μηνύσεις, αγωγές, έχουν συλληφθεί κατά καιρούς κλέφτες, αλλά και κλεπταποδόχοι, δηλαδή, μιλάμε για τα χυτήρια μετάλλων. Τι έχετε εισπράξει; Προσφεύγετε αμέσως στη δικαιοσύνη μετά από κάθε κλοπή και τι έχετε εισπράξει; Πόσες προσφυγές και πόσες μηνύσεις έχετε κάνει και τι έχετε εισπράξει;

Δηλαδή είναι 10 εκατ. ευρώ ζημιά σε ετήσια βάση του ΔΕΔΔΗΕ, πόσα έχετε εισπράξει από τις νομικές διαδικασίες ως υπηρεσία, ως δημόσιο;

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ (Γενικός Δ/ντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου): Σε όλες τις περιπτώσεις των κλοπών υποβάλλουμε μηνύσεις ακόμη και κατ΄ αγνώστων, όμως και στις περιπτώσεις που τον συλλαμβάνουμε, αυτό που έχουμε πάρει ή που μας έχει δώσει η αστυνομία είναι τον χαλκό που είχε πάρει, του οποίου η αξία από τη στιγμή που έχει καταστραφεί είναι ασήμαντη. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε κινηθεί και έχουμε κάνει και αγωγές, αλλά όταν μιλάμε για σπείρες, αυτοί που συλλαμβάνονται είναι κάποιοι αλλοδαποί πολλές φορές, κάποιες άλλες κατηγορίες και είναι σε θέμα διεκδίκησης των οφειλών αυτών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ : Τα χυτήρια δεν είναι αλλοδαποί, κ. Μενεγάτε. [...] Λέω για τα χυτήρια και μια που είναι και ο κ. Σκουρλέτης εδώ, επειδή το έχω θέσει το θέμα και με επιστολή και με ερωτήσεις και με επερωτήσεις, πρέπει να δούμε το νομοθετικό πλαίσιο και να δούμε τι κενά υπάρχουν, ώστε να είναι πολύ πιο αυστηρές οι ποινές, ειδικά στους αποδέκτες. Γιατί αν δεν υπάρχουν αποδεκτές δεν θα υπάρχουν και κλέφτες, κ. Υπουργέ. Έχω κάνει προτάσεις και είχα πει μάλιστα σε κοινή σύσκεψη εσείς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, να βρούμε το κενό που υπάρχει στο νόμο και να γίνει πιο αυστηρός. [...]

Να μην μείνουμε στις προτάσεις. Λέω επ' ευκαιρία, εδώ είμαστε στο Κοινοβούλιο, είναι ο αρμόδιος Υπουργός, να πάρει την πρωτοβουλία και εμείς να συμβάλλουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αφήνουμε να διαιωνίζεται όταν λέμε 10 εκατ. ή πέρυσι ήταν 20 εκατ. ευρώ η ζημιά από τις κλοπές. Είναι τεράστια τα ποσά για να μην εισπράττει τίποτα η επιχείρηση από τις ζημιές αυτές και τελικά να τις πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Τη ζημιά δεν την πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, την πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος”.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ