ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

"Εάν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, δημιούργησε μία επιτροπή” - "Στο περίμενε" έργα €800 εκατ.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:27:00 π.μ. | |
 Τουλάχιστον τέσσερις φορές έχει συνεδριάσει τους τελευταίους μήνες η διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση των έργων στη διαχείριση απορριμμάτων. Οι συνεδριάσεις αυτές, όμως, δεν έχουν οδηγήσει ούτε σε μία υπογραφή κάποιου από τα τέσσερα ώριμα έργα – ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα) συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται η ρήση "εάν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, δημιούργησε μία επιτροπή”. 

Τα έργα αυτά είναι τμήμα των συνολικά 12 επενδύσεων, ύψους 997 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την υλοποίηση υποδομων στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και ύδρευσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του διεθνούς ελεγκτικού οίκου PricewaterhouseCoopers (PwC). Από αυτά μόνο δύο, συνολικής αξίας 210 εκατ. ευρώ, κατασκευάζονται.

Ένα μόνο ΣΔΙΤ προχωρά

Ως εκ τούτου, τους τελευταίους 15 μήνες η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχει "κλείσει” μόνο μία ΣΔΙΤ. Πρόκειται για τη σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας 120 χιλιάδων τόνων, που βρίσκεται σε πλήρη κατασκευαστική εξέλιξη. Αντίθετα όμως, με το συγκεκριμένο έργο που υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2017, η πρόοδος ως προς την προώθηση των υπόλοιπων "ώριμων” ΣΔΙΤ -που εμφανίζουν- τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ΣΔΙΤ Ηπείρου- που "υπακούει” στον εθνικό σχεδιασμό του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη- περιμένει τη συμβασιοποίησή της εδώ και πολλούς μήνες. Το έργο είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία Αρχιρόδον - Intrakat-Envitec, θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας.

Ακόμη στην "λίστα αναμονής” βρίσκονται:


-το έργο στην Πελοπόννησο, ύψους 160 εκατ. ευρώ. Έχει ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αφορά στην κατασκευή δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σε Κόρινθο και Αργολίδα και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία. Ο Γ. Τσιρώνης θέτει, μεταξύ άλλων, ως προαπαιτούμενο για τη συμβασιοποίηση του έργου, να συμφωνήσουν οι Δήμοι που επηρεάζονται από το έργο για τις ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες. Αυτό την ώρα που σήμερα τα απορρίμματα καταλήγουν σε μη αδειοδοτημένους χώρους ταφής και σε δάση, γεγονός που δεν προκαλεί την αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-το έργο στις Σέρρες, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία εταιρειών Archirodon - Intrakat - Envitec. Σύμφωνα με την Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Σερρών (ΕΣΑΝΣ), το έργο θα δημιουργήσει συνολικά, τουλάχιστον, 200 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και περίπου 100 στην 25ετή λειτουργία.

-στην Ηλεία, προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία J&P Άβαξ- Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ. Η μονάδα είναι δυναμικότητας 80.000 τόνων και θα δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 80 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας.

Απαιτείται 1 δισ. ευρώ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την PwC, απαιτούνται κεφάλαια ύψους 0,9 δισ. ευρώ για την υλοποίηση 12 έργων προκειμένου η Ελλάδα να βελτιώσει τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων και ύδρευσης. Από αυτά, προχωρούν (είτε σε επίπεδο κατασκευής είτε σε επίπεδο δημοπράτησης ή επιλογής αναδόχου) το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίου - Παιανίας, το ΣΔΙΤ Δυτικής Μακεδονίας ο αγωγός της Αίγινας και τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας. Τα υπόλοιπα οκτώ παραμένουν μακέτα...

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ